Очакват още 350 млн. лв. инвестиции в автомобилния сектор у нас

Зам.-министър: Автомобилната индустрия е основен работодател за ЕС
10 окт 2017 22:18, Анисия Иванова
8
Очакват още 350 млн. лв. инвестиции в автомобилния сектор у нас
Снимка: Министерството на икономиката

Автомобилната индустрия е основен работодател за Европейския съюз (ЕС). Същевременно тя има важен мултиплициращ ефект за икономиката, когато говорим за автомобилния сектор вече спокойно можем да кажем, че той минава и през България.

Това е съобщил заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на национална среща на фирмите от автомобилния бранш. Тя се организира от Аутомотив клъстер България и се провежда под патронажа на Росен Плевнелиев /президент на България в периода 2012-2017 г./.

По време на срещата зам.-министър Борисов посочил, че българската икономика е направила качествен скок по отношение на преструктурирането и на автомобилния сектор за преработващата промишленост, съобщиха от министерството.

Този скок започна преди 10-15 г. за периода 2004-2016 г. по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) са сертифицирани дванадесет проекта с общ размер на инвестициите 655 млн. лева, което е довело до разкриването на 7 130 работни места, обяснил той. Само тази година сме дали старт на инвестиции за 70 млн. лв.

"Очакват се приток на още 50 млн. лв. инвестиции, които вече са заявени. Освен това, ако са позитивни решенията за избор на инвестиционна дестинация на мениджъри на големи компании решили да инвестират "на зелено“ или да разширят бизнеса си в България, се очакват около 350 млн. лв. нови инвестиции", подчертал Борисов.

Замeстник-министър Борисов е благодарил на Аутомотив клъстер България за работата му с университетите по отношение на дуалното обучение, прилагащо се вече и в някои фирми от автомобилния бранш. Той подчерта, че Министерството на икономиката ще е отворено за диалог и всякакви предложения с бизнеса и се надява един ден България да заеме своето достойно място на автомобилната карта в Европа.
 


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
сектор преди 1 година
Ало журналистите клъстер на български език се превежда като СЕКТОР, отрасъл и тн.
7
0
 
0
 
! Отговори
Грух преди 1 година
За царете - добро или нищо! Това винаги го е имало в новините! И то винаги през вековете!
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 1
Бъркаш ,заплатите ще са 500 лева ,защото бачкаторите се уядоха с 600 лв. Отиваш в Стара Загора и гледаш шоу -- мизерия ,химикали, на смени и заплата под 600 лева в аУтомобилното бизнес.
5
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Супер!Колкото повече инеститори от ЕС, толкова по добре.
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво ми пука за тези инвестиции, когато купуването на нова кола за мене и много българи е недостижима вмечта.Мой познат напусна завод за автодетайли в Русе, защото не можа да издържи на напрежението. Трябвало да завършва всеки детайл за 3 мин и 15 сек.
3
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко свързано с Плевнелиев е ялово, куцо и сакато.
2
2
 
12
 
! Отговори
шматка преди 1 година
Заплатите ще се вдигнат когато спреш да се обаждаш на обяви за 600лв заплата.Никой няма да ти даде повече от това което искаш
1
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А заплатите? Пак 600лв както за зглобяване на централни кабели за западните автомобили ли?