Ще сринат ли електромобилите петролните пазари?

70% от петрола се използва за нуждите на транспорта
14 окт 2017 13:41,
170
Ще сринат ли електромобилите петролните пазари?
Снимка: Булфото, архив

Развитието на електромобилите в следващите между шест и осем години ще срине цената на петрола до ниво от едва 10 долара за барел, прогнозира Крис Уейтлинг, изпълнителен директор на Longview Economics, пред CNBC.

Той коментира още, че едно от най-значимите събития за петролния пазар през 2018 година вероятно ще бъде IPO-то на саудитската петролна компания Aramco.

Въпреки очакванията за срив на цената на петрола в следващите години, в средносрочен план няма да има значителни изменения, коментира още анализаторът. Той припомня обаче, че 70% от петрола се използва за нуждите на транспорта. Затова и в дългосрочен план революцията при електромобилите ще повлияе толкова сериозно на търговията със суровината.

"Преди 120 години светът не живееше от петрол, той не винаги е бил двигател на икономиката", коментира още Уейтлинг и посочва, че ситуацията се променя и алтернативните горива навлизат много бързо.

В последните три години цената на петрола се понижи от 120 долара за барел до днешните около 50-60 долара, преминавайки и през нива от под 40 долара за барел. На пазарите влияние оказваха множество фактори и най-вече шистовата революция в САЩ, която "напои" пазарите със суровина.

Това накара и ОПЕК да предприеме действия и да ограничи производството си, за да балансира пазарите. Преди дни организацията съобщи, че това е факт и сега наред е следващата стъпка - премахването на лимитите, което може да се случи от пролетта на 2018 година.

Все пак не бива да се забравя и все още високата цена на електрическите автомобили. Тя зависи основно от батериите, коментира преди дни президентът на Mitsubishi Electric. Тенденцията е за намаляване на цената им и в "близко бъдеще" електромобилите ще струват колкото конвенционалните. А "някой ден" цената им дори ще бъде по-ниска...

Вероятно това не е чак толкова далечно бъдеще предвид факта, че електрически коли започнаха да произвеждат гиганти като General Motors, Ford и Volkswagen и те правят сериозни инвестиции в този нов сектор.

Остава и развитието на инфраструктурата - зарядни станции, както и времето за зареждане на автомобилите, също да върви в крак с усъвършенстването на батериите.

Още икономически анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
5
 
! Отговори
бааа го преди 6 години
До JJIvanov problemsПак те изпуснаха санитарите........
43
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 51И ти така.
42
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
русия няма бъдеще
41
1
 
0
 
! Отговори
JJIvanov problems преди 6 години
Заради исключително жестоко вредни скенери инсталирани вместо доказано безвредни жълти фарове засега електромобилите с е приемат ГНЕВНО от природата.Увреждат тежко ЗЕМЯТА И КЛИМАТА заедно с милиони нови автомобили с инсталирани тежко терористични жестоко вредни скенери като halogen,xenon,led and lazer..РАдияцията от тях е видима проникваща режеща земята и атмосферния океан.Предизвиква тежки увреждания трудно лечими вкл на пешеходци и велосипедисти..Оринетира вражески космически кораби..
40
8
 
1
 
! Отговори
шматка преди 6 години
38 Не след 50г а до 2040г при сегашния добив ще се изчерпят всички съществуващи в момента източници на петрол.Прогнозата е без евентуалното увеличение на потреблението в Китай и Индия.Заради това е това пришпорване в електротранспорта.Часовника тиктака и времето на познатия ни живот изтича.
39
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 44ДВГ може да работи и на водород. За момента най-ефтино водород се получава от природен газ. После ще се премине на шистов. А накрая чрез хидролиза от АЕЦ от ново поколение. Електромобилите са една пирамида - компаниите получават субсидии от държавите уж да разиват екологично чисти транспорни методи
38
0
 
5
 
! Отговори
РАЗМИСЛИ и СТРАСТИ преди 6 години
Работех със служебен електромобил,да те е страх да натиснеш ''газта'',точеца бега много брЪже!
37
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
за сега само ТИР на ток няма за да може Наташката като си хване клиент по магистралата да и замирише на родната и руска ко4ина
36
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 39от 26 1. мозакът ти явно е много ограничен щом за теб есеки който не подкрепя мнението ти е "нещасна руска ватенка". Хайде дай пример за кораб на БАТЕРИИ, не на ток получен от друг вид гориво на борда а кораб на БАТЕРИИ. Същото важи и за останалите примери. Говорим за БАТЕРИИ. Способен ли си да асимилираш тази информация или не?
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледах в тубата един тир на батерии и изминаваше доста голямо разстояние в тестовете, но все пак не е натоварен и кара в идеални условия (писта).
34
3
 
7
 
! Отговори
Край преди 6 години
Енергоизточниците ще се ползват паралелно. Коли ще има на ток, хибриди, бензин, газ. Дизела ще остане за селскостопанската техника и багери и тирове и кораби. Няма революция. КПД на системата петрол-дизел-дизелов двигател е много по-високо от КПД на системата енергоизточник-ток-ел. двигател.
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Суперкондензаторите представляват кондензатори с извънредно голям капацитет, които биха могли да заменят широко разпространените в момента химически батерии [1]. Главните материали за производството им са въглеродни нанотръби, бариев титанит (BaTiO3), аерогели и други извънредно порести вещества.[2] Съществуват и прототипни модели, изградени от 90% целулоза и 10% въглеродни нанотръби.
32
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 26 кораби на ток има доста ... трамвай тролей и метро са на ток ... а трактор на ток дори беларус пуска прототип -- нещасна руска ватенке стягай си Наташката да ба4ка по гръб щото друго нямате
31
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това с тази статия малко като научна фантастика. Рибата още в морето,а вече сложили тигана и правят сметка. Я стане, я не стане. Верно, че петрола свършва след 50 г., но до 50 г. може и Земята вече да я няма. Сами виждате накъде върви светът.Та за тези електромобили малко е пресилено сега да се говори като за някава реалност заплашваща бензиновите. Не познавам никой който да има електромобил. Сега разни богаташчета се хвалят в ютуб, но признават, че е само за градски условия. Не е за дълъг път.
30
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До BGКой "ТИР" си видял на БАТЕРИИ? Тесла показаха концептуален модел камион който не работи - беше просто за изложение и се казваше че се надяват един ден да направят такъв. Или може би говориш за тези в Германия? Но тогава не си ви " виждал" а само си чувал за тях защото единия модел са малки камиончета за градска среда (което не е ТИР) а другия модел е на базата на тролейбусите - няма батерии и ходи само където има жици
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще се вдигне цената на тока и ще му сложат акциз. За форсиране ще се монтират свирещи *** и тромби, които ще имитират звука на ДВГ автомобила, за да се чува на пътя от пешеходжите.
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
4-8 хиляди долара в Али баба.За градско придвижване. Макс скорост 50 км/ч. С другите разходи да стъпи на 10/12 хиляди.
27
4
 
2
 
! Отговори
BG преди 6 години
Виждали сме автобуси скоро представиха и първия ТИР работи се и по самолет на ел.
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 17Ако Враца. Германия внася електричество от Франция. Познай какво го произвежда.
25
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 20 ами дигнетеси НЕ една ами ДЕСЕТ стени току виж сте се развили от колхозни *** тип ссср до под 4овеци като по времето на царете ви щото толкова ви е нивото реално )))