Ангелкова: 7,5 млн. туристи посрещнахме до септември 2017-а

Варна, Созопол и Самоков с награди на церемонията "Кмет на годината"
27 окт 2017 21:58, Анисия Иванова
6
Ангелкова: 7,5 млн. туристи посрещнахме до септември 2017-а

Близо 7,5 млн. чуждестранни туристи са посетили България за периода януари-септември 2017 г., което е ръст от 7,7% спрямо първите девет месеца на рекордната 2016 г. Като цяло настоящата 2017-а се очертава като много успешна година за българския туризъм. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на церемонията за връчване на наградите "Кмет на годината“, която се провежда за пета поредна година.

Министърът поясни, че това са данни, изчислявани по дефинициите на Световната организация по туризъм и Евростат и в тях не се включват транзитно преминаващите лица.

По време на церемонията министърът на туризма връчи награди на Созопол, Самоков и Варна за постиженията им като малка, средна и голяма община в категория "Туризъм, култура, фестивали и традиции“. 

Варна е много важен елемент от имиджа на летния и морския туризъм на България. Това каза министър Ангелкова при връчването на наградата за голяма община на Варна. По информация на НСИ за периода от юни до август 2017 г. приходите от нощувки в категоризираните места за настаняване с поне десет легла в "Златни пясъци" са над 175 млн. лв., което е повече от 11% ръст спрямо 2016 г.

За трите месеца на това лято курортът "Св. Константин и Елена" отчита близо 7% повече пренощували лица – общо българи и чужденци.

Самоков е сред най-посещаваните туристически райони през зимата, заяви министър Ангелкова при връчването на наградата за средна община и допълни, че Боровец е водещ туристически център в  района. За последния зимен сезон 2016/17 г. курортът отчита 17% ръст на пренощувалите лица и 44% повече приходи от нощувки в категоризираните места за настаняване с поне 10 легла.

Министърът на туризма заяви още, че Созопол е сред най-предпочитаните морски дестинации в България. Общината предлага много възможности за развитие на културно-историческия и фестивалния туризъм.

Наградите "Кмет на годината" дават възможност да се види какви положителни резултати бележат общините и да се даде стимул на останалите да реализират постижения. Това е изключително важно и за туризма, посочи Ангелкова и припомни, че Министерство на туризма също иска да насърчи всички общини да бъдат активни. Каним всички, допринесли за това България да бъде предпочитана туристическа дестинация, да се включат с кандидатстване във вторите Годишни награди в туризма, призова министър Ангелкова и допълни, че в момента тече срокът за кандидатстване, а наградите ще бъдат връчени в началото на месец декември тази година.
 


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Арести за Борисов и преди 1 година
Крадцит е на милиарди от народа приеха ударно жестоко терористичен ликвидационен бюджет за 2018 година бързаха д а не би да възрази някой..

КАк да оцелееме в тази держава А..Къде д абягаме къде да Ходиме немили недраги..
3
0
 
0
 
! Отговори
За народа пари нема преди 1 година
Браво на БЪлгария .
Терористите около Борисов го презобили с наркотици вкл ШИРОКИ ПРЪСТИ и оставените жълти левчета за БОГ ДА ПРОСТИ от туристите не стигат само за оперативна програма "развитие на селските региони" където се харчат над 10 000 000 000 ограбени от народа живи левове за нагло престъпни вили и палати с яхти басейни джакузита и джипове на аверчетта на МЕди ДОганов и други по списъци
2
0
 
0
 
! Отговори
БГ. ТУР преди 1 година
Това момченце да спре да лъже защото още ще му порасне носа. Ясно е че нещата не са такива каквото ги казва този измислен министър . Дела трябват а не думи и то лъжливи.
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво . Догодина 10ка :))