Близо 163 млн. - просрочените общински задължения

14 общини са отличници, а нови 13 влошават показателите си
10 ное 2017 21:52, Бойчо Попов
2
Близо 163 млн. - просрочените общински задължения
снимка: pixabay

Към края на септември просрочените задължения на общините са в размер на 162,7 млн. лв., показват данни на Министерство на финансите (МФ), обявени днес. Сумата се формира от неразплатени задължения на 140 общини (около 53% от общия брой)

Общо 125 общини завършват третото тримесечие на 2017 г. без просрочени задължения в бюджета. В сравнение със същия период на миналата година намаление на просрочените задължения отчитат 37,4% (99 общини), като общият размер на реализираното от тях намаление е 57 млн. лв.

В делегираните от държавата дейности просрочените задължения са в размер на 4,6 млн. лв. и както обикновено съставляват около 3% от размера на просрочените задължения в бюджета. Като цяло общо просрочените задължения на общините намаляват с 32,9 млн. лв. спрямо края на 2016 г. и с 43,6 млн. лв. спрямо същия период на миналата година, отчитат от МФ.

14 общини са отличници, а нови 13 общини, освен вече поставените в процедура по финансово оздравяване, са с лоши показатели.

С най-негативни тенденции по показателите за финансова самостоятелност, финансова устойчивост и инвестиционна активност през третото тримесечие са общините Борино, Угърчин, Неделино, Доспат, Рила, Никола Козлево, Черноочене, Бойчиновци, Сатовча, Самуил, Белица, Батак, Антон, посочват от ведомството.

С най-добри параметри по тези показатели са общините Столична, Варна, Панагюрище, Божурище, Раднево, Балчик, Банско, Несебър, Ямбол, Русе, Плевен, Родопи, Пловдив, Девня. Общините Столична, Варна, Пловдив, Бургас и Ямбол към третото тримесечие на 2017 г. формират най-голям излишък по бюджета си. 

Каква инвестиционна активност отчитат общините вижте в продължението на материала в Investor.bg!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
36
 
! Отговори
Есперкт преди 6 години
В списъка с най-негативни тенденции са само общини с проекти, финансирани от ЕС.
1
0
 
36
 
! Отговори
пепи преди 6 години
А има ли цкр за общините и да влизат в 5 годишен режим,в който не могат да взимат заеми.

Спонсорирани публикации