Да си намериш работа преди пенсия. Трудно, но не и невъзможно!

Хората в предпенсионна възраст - най-уязвими на пазара на труда
Обновена: 12 ное 2017 18:42 | 12 ное 2017 18:42,
47

Всеки пети човек, регистриран в Бюрото по труда, е в предпенсионна възраст. Това показват данни на Агенцията по заетостта.

Хората, попадащи в тази категория, са сред най-уязвимите на пазара на труда. Да си намериш работа по специалността, точно преди пенсия, е нелека задача, признава Учка Тодорова - икономист с 30 години стаж.

Тя започва работа в консултантска фирма, благодарение на програма за субсидирана заетост, разказва Bulgaria ON AIR.

Тодорова намира работа по програмата "Помощ за пенсиониране". Тя е предназначена за безработни лица над 58 годишна възраст, на които им остава малко до пенсия. Тези хора по-трудно намират работа, а самите работодатели по-рядко ги наемат.

По програмата могат да се включат хора за не по-малко от три месеца и не повече от две години. Държавата покрива част от разходите за заплати и осигуровки. От тази програма всички печелят, споделя работодател.

Въпреки големия дял сред регистрираните безработни, хората в предпенсионна възраст все повече намаляват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
работата,която се предлага масово е тежка и физически и психически,тези хора не са на 20-30 години не могат по цял ден 10-12 часа да са на крак и да влачат а също и тъпизмите на работодателите (такива не липсват) ги вадят лесно извън нерви
20
4
 
17
 
! Отговори
Пенсионер преди 6 години
Най е интересно и смешно когато 20-30 годишни безапелационно и уверено обясняват пенсионните проблеми.Абе деца гледайте вашият живот,стига сте чакали някой или държавата да дадат.Отлепете си дупе тата от тюфлека зад клавиатурата и се погрижете за вашия живот.Само с хленчене ,претенции и невежо многознайство ще я докарате до под крушата и социалната пенсия.Пълно е с такива неудачници на които все някой друг е виновен.Учител,лекар,мед.сестра се търсят непрекъснато и на 60.
19
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Учен от БАН 500 лева заплата.Хамалин като мен 1200 лева заплата. Честито! "Не всичко е пари, приятелю" ще ми кажете, знам! Но аз да ви кажа: "Не всички имате дете което да реве гладно, а майка му да е мързелива и да чака на тия 800 лева."
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 22 Бежко, на 37 съм хамалин и получавам 2 пъти повече от един хирург. Въпросът е защо трябва да съм хамалин, като със своите умения по диплома съм на ел техник и ще получавам 800 лева заплата?
17
15
 
7
 
! Отговори
До 12 преди 6 години
За това че на 37 години си хамалин не ти е виновен Бойко Борисов.На 25 хирург ли беше или пак с каруцата и чувалите .На калпав .х.......................знаеш края. Бедноста е най справедливото наказание за г.л.у,.п.о.с.та
16
1
 
2
 
! Отговори
Anonimka преди 6 години
Rabota se namira,no sefovete sa lijzzi....
15
0
 
1
 
! Отговори
Antarktida преди 6 години
Ima riba, mnogo ima...
14
1
 
9
 
! Отговори
DO 16 преди 6 години
Това което си написал - Сам ли го съчини или баба ти ти каза .
13
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Запад техлнологиите са развиват със страшна скорост, скоро всичко ще бъде автоматизирано и работизирано, услугите, дори миенето на улиците и тоалетните, 3 милиона българи черноработници и миячи на Запад ще им се наложи да се приберат в България, въпросът с намиране на работа ще стане страшен, безработицата ще скочи над 60%, хората ще се колят по улиците за парчето хляб, а изплащането на пенсиите ще спре до няколко години.
12
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
58-годишните предпенсионна възраст ли са? Нали вдигат пенсионната възраст на 72год?! Ще работим докато умрем. Пенсии няма да получаваме. От работа ще ни мятат на катафалката.
11
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 9Какъв специалист, бре!? Никой не гледа специалист ли си. ВРЪЗКИТЕ! Връзките и роднинствата се гледат.
10
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Субсидирана заетост за младежи под 30год., субсидирана заетост за хора в предпенсионна възраст, а ДРУГИТЕ? Напълно игнорирани, да оцеляват както могат. Точно 35-50 годишните са жертвите на прехода, преживяли всички кризи в страната, преминали през какво ли не и оцеляващи ден за ден в мизерия. Държавата за тях е мащеха, за другите- млечна майка.
9
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На 37 години съм. Вдигам чували по 80-90 кила всеки ден. Общо към 5-6 тона на ден. След 3-4 години вече ще съм мазало. Всичко с времето си. И не го правя за спорта, а защото дават хубави пари. И като не мога да ги вдигам след време ще се върна в реалността- в хубавото време на Тикавата и неговите РЕАЛНИ заплати.
8
13
 
3
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 6 години
Накрая ние reйовете ще командваме света
7
20
 
2
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 6 години
На мен не ми дреме,имам всичко
6
2
 
11
 
! Отговори
АК-47 преди 6 години
До ЗъбльоПо-*** изказване някой да е чел???
5
31
 
8
 
! Отговори
Професор преди 6 години
Със старци не се гради икономика. Трябва младо и работоспособно население. Поне един милион пакистанци и афганистанци и ще дръпнем напред. Освен това са плодовити и ще оплождат българките.
4
6
 
19
 
! Отговори
Зъбльо преди 6 години
Хората няма какво да ядат, тия само се чудят как да работят.
3
28
 
8
 
! Отговори
Бизнесмен с Ауди преди 6 години
За какво им е работа в предпенсионна възраст? Аз като стана на такава възраст, само ще си карам Аудито и ще си ходя на екзотични екскурзии. Може само от време на време да наминавам през фабриките, че да гледам да не крадат много работниците и да измислям нови рационализации как да работят повече. Но само от време на време, няма да си давам много зор.
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лошия материал на Тиквата.

Спонсорирани публикации