Можем ли да се зовем европейци без будно гражданско общество?

Експертът Ива Таралежкова пред Bloomberg TV Bulgaria
Обновена: 20 ное 2017 17:56 | 20 ное 2017 17:30, Екип на Bloomberg
11
Можем ли да се зовем европейци без будно гражданско общество?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

По време на председателството на България на ЕС е важно да покажем къде сме силни и къде имаме истински постижения. Това коментира Ива Таралежкова от Форум "Гражданско участие" в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Всъщност ние също имаме много специалисти в областта на ИТ, но къде са те? Те работят за чужди компании. Те не се използват за обществен растеж и за растеж по отношение на развитието на държавата, на услугите, на общините. Не можем да ги привлечем".

Таралежкова добави още, че България има страхотен туристически потенциал.

"Европа знае за нас през летните курорти на морето и зимните ски курорти".

Според нея е много важно да вземем пример от Естония.

"Тя е малка, но много успешно развиваща се страна, в която човек за половин час може да си регистрира фирма или НПО през телефона. Това Европа научи за Естония и може да я следва в много от примерите за развитие на електронните услуги".

По отношение на Форум "Гражданско участие" Таралежкова обясни: "Ние се обединихме една голяма група организации и се заявихме по някакъв начин пред МС. За съжаление това, което настоявахме, беше все пак и темата за гражданското общество и гражданското образование да бъде по някакъв начин в обекта на председателството", допълни още тя.

"Увериха ни, че вече е може би късно, приоритетите са поставени. Аз мисля, че все пак ние ще направим всичко възможно да разгледаме хоризонтално и тази тема, защото тя е важна и присъства във всички други теми. Защото ние нямаме ли образовано, информирано общество, не можем да бъдем успешна европейска страна", коментира Таралежкова. 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgariа


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.