Росатом: Участието ни в АЕЦ "Белене" зависи от избрания модел

Унгарската схема е икономически най-изгодна, смятат от компанията
20 ное 2017 21:35, Деляна Петкова
87
Росатом: Участието ни в АЕЦ "Белене" зависи от избрания модел
Архив: Булфото

"Росатом" е готов да участва под различни форми в проекта АЕЦ "Белене", но вариантите могат да бъдат различни и зависят най-вече от това, какви са целите и приоритетите на българското правителство. Компанията има различен опит в няколко европейски проекта - в АЕЦ "Пакш" 2 в Унгария, където "Росатом" отпусна държавен заем, както и при турската АЕЦ "Аккую", където руснаците са стратегически инвеститор.

"За всеки един от тези проекти трябва да бъдат структурирани определени отношения, определени условия. Те силно зависят от това какви цели си поставя българското правителство", коментира първият зам.-генерален директор на руската компания Кирил Комаров пред български медии по време на ядреното изложение Atomex Europe, което се провежда в Будапеща.

Той беше категоричен, че корпорацията е готова да участва като строител във всеки един вариант, който българското правителство избере за проекта. "Участието ни като инвеститор ще зависи от условията и избрания модел", допълни Комаров.

За него най-подходящият вариант за АЕЦ "Белене" би била унгарската схема, защото тя е и най-икономически изгодна.

"За Унгария най-важна е евтината електроенергия, която ще помогне за развитието на икономиката, за конкурентоспосбността на страната", каза той и допълни, че от икономическа гледна точка държавният заем за дълъг срок, с ниска лихва и който ще започне да се изплаща едва след като централата бъде въведена в експлоатация, е най-изгодният вариант.

Комаров не изключи и вариант, подобен на постигнатото за АЕЦ "Аккую" и за втора ядрена централа в България, но допълни, че турското правителство е дало гаранции, че ще изкупува електроенергията на централата при "достатъчно висока цена".

"Те не искат да поемат риска, защото това е първата ядрена електроцентрала в страна. Така рискът остава за инвеститора, но са готови да заплатят за това и да изкупуват електроенергията на цена, която покрива разходите и риска на инвеститора", отбеляза зам.-генералният директор на руската корпорация.

Пред българските журналисти Комаров беше категоричен, че "Росатом" и България работят ползотворно от десетилетия и дори в годините, в които се водеше арбитражното дело за АЕЦ "Белене", руската корпорация е участвала в проекта за удължаване на срока за експлоатация на блоковете в АЕЦ "Козлодуй", доставяла е ядрено гориво.

Днес двете страни работят активно по проект за отработеното ядрено гориво - съхранението му и намаляването на неговата радиоактивност. Комаров заяви още, че не се съмнява в продължаването на добрите отношения между двете страни.

Като цяло руската компания в момента разработва 42 блока - 8 в Русия и 34 в чужбина - в Индия, Китай, Беларус, Финландия, Унгария и др. До десетина дни се очаква и полагането на първата копка на блоковете, които "Росатом" ще строи в Бангладеш.

Въпреки натоварената си програма Комаров обеща, че ще отмени всички свои ангажименти за подобна церемония и за АЕЦ "Белене". "Важното е тя да се състои", коментира той.

Още за икономика четете в Investor.bg


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
0
 
! Отговори
Сабри преди 1 година
Руснаците не искат да купят акции от Белене АД както и не продават акции от Лукойл България.Предпочитат да създаваме енергия с евтина руска атомна електроцентрала, вместо газ.В собствената им губерния само 20 % от енергията е от атом.Руската инженерна мисъл липсва и в автомобилостроенето.Напълно се е изгубила и в оръжейната индустрия след като няма как да се взима от страните на бившия СИВ.Остава Турция и тя във взаимен интерес подава на Русия един мазен черен дюнер за смучкане.
77
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АЕЦ Белене няма и няма да има
76
1
 
2
 
! Отговори
Я, па Я преди 1 година
Тази централа трябва да се построй, Козлодуй да се реновира и да се построят още два реактора. В Норвегия се разработва нов вид ядрено гориво на базата на Тории. Получава се от отработеното гориво. БГ има запаси от уран, можем да си позволим това. Проблема е, че запада не иска конкуренция. Ако имаме евтина ел. енергия ще се превърнем в конкуренция и в държава със собствено мнение и интереси. За някои кръгове на запад и в Русия това е недопустимо.
75
0
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 1 година
Имаше на времето една сценка за ученика, който научил само урока за краставицата, и за каквото и да го питат, все разказвал за него. Та и тук, за каквото и да се спомене Русия, дежурните т'ролове започват да пишат за Крим. А статията всъщност е за строителството на АЕЦ "Белене" .
74
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Бил съм на работа в Одеса ако там направят референдум и те ще искат да са към Русия там по голямата част от жителите са руснаци,българите в Одеса са повече от украинците.Украински се говори след Уман това е 90=100км/ на свер от Одеса така,че не пишете глупости но за неграмотници е нормално.
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До крим не е руски 71

Първо: Абе иди в Крим и виж какво знаме се развява пък продължавай да твърдиш, че Крим не е Руски.
Второ: Референдумът в Крим не е прецедент. Прецедент беше референдумът в Косово, с който англосаксонците направиха несъществуваща държава. А русия се възползва от "прецедентът Косово" и напрактика узакони референдума в Крим.
Това е истината
72
3
 
2
 
! Отговори
крим не е руски 71 преди 1 година
МЕСТНИ ЖИТЕЛИ НА ЕДНО НАСЕЛЕНО МЯСТО. РУСКИТЕ
ТУРИСТИ В КРИМ НЕ ОТГОВАРЯТ НА УСЛОВИЕТО ЗА УСЕДНАЛОСТ И СА ДОШЛИАВТОБУСИ ЗА РЕФЕРЕНДУМА.Референдумът в Крим е
противоконституционен. Според всяка една конституция, не могат да се свикват
референдуми, отнасящи се до териториалната цялост на страната. Но прецедентът е
факт. Формално, народът се е произнесъл. Фактът, че питането е незаконно, се
неглижира. От тук произлизат и страховете и за България. Според нашата
конституция, също има забрана за подоб
71
0
 
1
 
! Отговори
до 12 преди 1 година
Може да го е получил без да знае. Има много такива случаи.
Все пак Топлофикация за да му изпратят писмото са направили справка в Регистъра на длъжниците и имоти със задължения.
Едва ли са си го измислили на произволен принцип. Не ставайте смешни.
70
5
 
4
 
! Отговори
до 69 преди 1 година
Каква Украйна е нападал Путин, бе промит зорошоиден мозък ?
Там не е гръмнала нито една пушка.
Ако визираш Крим, Донецк и Луганск това са си чисто РУСКИ ТЕРИТОРИИ, населени 100% с руснаци.
Вземи прочети малко история, преди да пишеш глупости.
69
2
 
5
 
! Отговори
ognyanz преди 1 година
До 69: Не е баш тъй: Не Украйна ще спре транзита през 2019г. , а Русия ще спре транзита през Украйна. Това Путин го каза още преди две години. Но за нас кой е спрял транзита, е общо взето все едно - ще се закачим към Турски поток, или към някой друг, който минава през Турция. А Бойко обещаваше и газов хъб, така че варианти много.
68
6
 
4
 
! Отговори
до 66 преди 1 година
Да бе мирно седяло не би чудо видяло. Путин нападна Украйна и Украйна ще спре транзита през 2019т. Ако Путин не беше нападнал Украйна можеше да няма нужда от ТП, ЮП...и др. Кега Путин е в шах и 2019г -МАТ!!!!! нет денги за държавата бензиноколонка..ха.ха
67
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 123

Ама това просто не е вярно. Прочети за новите проекти на франция в атомната енергия. Единствените, които се отказват са Германия.
66
3
 
6
 
! Отговори
123 преди 1 година
До Анонимен
Ще разбереш сам след време, ако живееш толкова дълго. Но и аз да те питам, защо всички се отказват от ядрената енергия, даже и Франция, дето има цели 12 атомни централи?!
65
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде още една руслямска фирма на хранилката.Ама хайде стига бе другари!До кога ще ви храним?
64
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В тази страна с лека ръка унищожиха проект като "Южен поток", в угода отново на чужд интерес, под безумния предлог, че ставаме зависими от Русия. ЕЕ, питам след като ставаме зависими, защо толкова държат на транзит през Украина, нали е зависима. Как е зависима, след като може да извива ръцете на Русия чрез транзита. Но България щяла да стане зависима, чиста демагогия. Погребаха проект именно в името на Украински интереси, за да могат те да са единствените с транзитни такси.
63
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крайно време е тази централа да се построи, защото в началото на зимата ЧЕЗ напуска България, на негово място идва Т-И-М-Варна, които ни готвят нова много голяма тесла с цената на тока.
Да не забравяме все пак, че са от Мутрите на Суджука.
62
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В нашата страна промитомозъчните демократи са платени от вън и служат на чужди интереси. На никого в региона не му изнася България да има силна независима икономика, защото става конкурент. Безродните майкопродавници по икономически и политически причини (разбирай купени предатели), са готови да блокират всеки един проект, който не устройва техните господари, т.е. нашите конкуренти. За съжаление в България е много лесно да си купиш предатели и през тях да прокарваш чужди интереси.
61
6
 
4
 
! Отговори
до руските дебили преди 1 година
Ами щом искате АЕЦ направете си акционерно дружество и си я стройте. Стига сте крали от държавната НЕК(от нас чрез цената) После си делете печалбата.
60
5
 
10
 
! Отговори
НОВА АЕЦ Е НУЖНА преди 1 година
АЕЦ е най-екологичния, познат на човечеството начин до сега, за производство на големи и постоянни количества енергия. АЕЦ Белене след 20 години отново ще е с най-евтиния ток, след АЕЦ Козлодуй. АЕЦ дава суверенитет, т.е. ако си конкурент на някого, то той няма да ти продава енергия в ущърб на собствената си икономика. АЕЦ е гарант ако щете за сигурност - никой не би искал да те бомбардира, ако рискува и собствената си безопасност. Това обаче никой от промитомозъчните демократи не ви го казва.
59
1
 
3
 
! Отговори
? преди 1 година
До
Не сакън Белене

А на зелената енергия може ли ?