Милиардерите подминават Швейцария. Къде са парите им?

Богаташите преориентират парите си в Малта и Португалия
24 ное 2017 13:00, Златко Желев
5
Милиардерите подминават Швейцария. Къде са парите им?
Снимка: Reuters

Швейцария е изгубила част от привлекателността си сред собствениците на много големи състояние. Някои от тях, установили се в Конфедерацията от дълги години, напуснаха страната, съобщи в днешния си брой швейцарското списание "Билан".

Конкуренцията с други притегателни центрове за най-заможните хора като Люксембург или Великобритания се засили, допълва изданието.

Сред милиардерите, напуснали Швейцария, е шведът Ингвар Кампрад, чието състояние според "Билан" е 48-49 милиарда шв. франка. След като бе жител на кантона Во, Кампрад се прибра в родината си, уточни списанието в изданието си 2017 "300-те най-богати в Швейцария".

И британецът Джим Ратклиф, собственик на химическата компания Инеос (Ineos), чието богатство е оценено на 5-6 млрд. шв. франка, се прибра у дома. Ан-Мари Латсис, която в управителния съвет на EFG Bank Europian Financial Group със състояние от 3-4 млрд. шв. франка, също замина за Великобритания.

Руският милиардер Василий Анисимов (2-3 млрд. франка), който напусна кантона Швиц, замина за Русия; австриецът Райнолд Гайгер (1-1,5 млрд.), генерален директор на френската верига за козметични продукти L'Occitane, се премести в Люксембург.

"Конкуренцията се засили. Редица юрисдикции станаха по-интересни от данъчна гледна точка. Сред тях са Малта и Португалия", пояснява списанието.

Неговите експерти обаче са установили, че в Швейцария пристигат нови милиардери: белгийският граф Марк-Освалд Ван Дер Стратен-Понтоц (1,5-2 млрд. шв. франка), който е наследник на създателите на бирата Стела Артоа; британският гражданин Генадий Боголюбов (1-1,5 млрд. шв. франка) в кантона Женева.

(БТА)


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 1
Толкова бедни са били, че по селата дори са нямали обувки на краката си, а по баирите са яли каквото мърда, вкл. котки и това не е лъжа! За справка - разказът и филмът "Хайди". Но швейцарците са работливи и дисциплинирани, не ги мислете.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
DMS: Швейцария
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако проверите Швейцария какъв външен дълг има ще се поучудите.Както и всички страни по света.
2
2
 
4
 
! Отговори
до 1 преди 1 година
Ще почнат да работят повечко и за по малко пари.Парите се въртят,преди много години са били бедни,пак могат да обеднеят.
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горките швейцарци, какво ще правят без милиардери!