С 8 хил. тона намалели вредните емисии у нас. Дали?

Проектите са по "Енергийна ефективност и възобновяема енергия"
29 ное 2017 22:28, Деляна Петкова
9
С 8 хил. тона намалели вредните емисии у нас. Дали?
Снимка: БТА

Проектите за пестене на енергия са свързани с енергийната сигурност и стремежа към нискорискова икономика. Това коментира енергийният министър Теменужка Петкова по време на заключителната конференция по програмата "Енергийна ефективност и възобновяема енергия" за периода 2009 - 2014 година, която се осъществява с финансирането от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Целта на програмата е намаление на емисиите парникови газови и замърсяването на въздуха.

За реализацията на задачите бяха отделени 15,6 млн. евро, от които 13,2 млн. евро са безвъзмездните средства от фондове на Норвегия, Лихтенщайн и Исландия. Програмата беше определена като "изключително успешна" от енергийния министър, която посочи, че опитът ни по тази програма ще бъде представен по време на председателството ни на Съвета на ЕС

Основната част от средствата по програмата (5,6 млн. евро) беше насочена към повишаването на енергийната ефективност на общински и държавни сгради. Финансиране са получили 18 проекта, а спестените емисии въглероден диоксид по тази мярка са 4,6 хил. тона годишно. За развитие на възобновяемата енергия по програмата са отделени 4,8 млн. евро, инсталираните мощности за производство на топлинна енергия от ВЕИ са 10,5 мегавата, а спестените емисии са в размер на 3,4 хил. тона.

Общо са реализирани 50 проекта, а спестените емисии по програмата се равняват на 8 хил. тона въглероден диоксид годишно.

По време на своето приветствие Теменужка Петкова анонсира, че в следващия програмен период парите по програмата ще бъдат два пъти повече - 64 млн. лева. Те ще бъдат насочени към проекти на общини и областни администрации за подобряването на енергийната ефективност на детски градини, болници и училища.

Новият период трябва да стартира през първата половина на 2018 година. Условията за кандидатстване ще бъдат готови до началото на следващата година.

Над 75% от проектите в този програмен период са били осъществени в партньорство с компании от страните донори, отчете от своя страна зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, който е програмен ръководител на програмата.

Той каза, че основно парите по този програмен период са били вложени за подобряване на енергийната ефективност на социални домове, училища и детски градини. "Целта ни беше бенефициенти да бъдат не просто общините, а хората, които живеят там", каза той.

Програмата е получила и допълнително финансиране от 1,1 млн. евро по мерката за насърчаване на ВЕИ, насочени към биомаса (основно малки и средни предприятия). Спестените емисии парникови газове само от допълнителното финансиране са 500 тона.

По мярката за производство на горива и биомаса са сключени 9 договора на обща стойност 1,5 млн. евро. Резултатът от вложените средства е производството на 53 хил. тона пелети годишно.

Жечо Станков посочи още, че Българската независима енергийна борса, операторът на енергийната борса у нас, също е използвала средства по програмата - в размер на около 700 хил. евро, с които беше сключен договор за изграждането на платформата за търговия с норвежкия оператор NordPool.

Още за икономика четете в Investor.bg


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Пффффф вчера в Красно село отворих прозореца да се проветри то засмърдя целия апартамент на газове от печки от газове на бензин направо си беше мъгла от мръсен въздух виждащ се с просто око,така че не лъжете хората а закачете в всеки квартал по един такъв уред и ще си гледаме всеки ден какви вреди за инфаркт и рак дишаме .
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А с 4000те хиляди тона суджук какво стана?
3
0
 
8
 
! Отговори
шматка преди 11 месеца
Ако тези пари бяха дадени за подпомагане купуването на домашни ветрогенератори ефекта щеше да е много по голям.Забравих че енергийната мафия не разрешава
2
0
 
3
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 11 месеца
Бетер дърта кадъна лъже тази затова съм я взел за министър
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"За развитие на възобновяемата енергия по програмата са отделени 4,8 млн. евро, инсталираните мощности за производство на топлинна енергия от ВЕИ са 10,5 мегавата, а спестените емисии са в размер на 3,4 хил. тона. АКО ТОВА Е ВЯРНО ТО Е КАПКА В МОРЕТО. Тази стринка не знае какво говори.....