За какво се опасява елитът на форума в Давос?

Има редица заплахи пред икономическите перспективи
23 яну 2018 13:30, Бойчо Попов
6
За какво се опасява елитът на форума в Давос?
снимка: Ройтерс

Ако нещата в глобалната икономика изглеждат твърде добре, за да са истина, това вероятно наистина е така. Или поне така смятат някои инвеститори, нобелови лауреати и академици, които ще посетят глобалната среща на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, тази седмица, пише Bloomberg.

Най-бързият глобален растеж от началото на десетилетието и силните прогнози за корпоративните печалби явно създават почти перфектни условия за много инвеститори, а оптимизмът на играчите на фондовите борси удря близо 8-годишен връх. Пазарите в цял свят вече са се разраснали с 3,4 трлн. долара тази година, а ръстът им продължава, макар че някои водещи показатели просветват тревожно. А ситуацията при биткойна е като при скоростно влакче.

Въпросът е може ли те наистина да останат такива? Не всички в Давос са убедени, че това е възможно.

„В момента сме самодоволни“, казва нобеловият лауреат Робърт Шилер. Той дори вижда паралели между днес и 1929 г., когато сривът на пазарите помогна за стартирането на Голямата депресия.

Всяка корекция „вероятно няма да бъде толкова лоша, колкото през 1929 г., но може да доведе до сътресения“, казва той в интервю.

По-оптимистично настроен е професорът от Харвард Кенет Рогоф, който твърди, че „дългата сянка на финансовата криза“ най-накрая избледнява, затова „растежът ще продължи да се представя повече от добре“.

Представителите на форума обикновено познават поне за големите неща. През 2007 г. глобалният растеж изглеждаше стабилен, а акциите поскъпваха, но въпреки това финансовият министър на САЩ Лорънс Самърс заяви, че „си заслужава да си припомним, че пазарите бяха много оптимистични в началото на лятото на 1914 г.“. Нуриел Рубини от New York University пък очакваше "твърдо приземяване".

Какви обаче са потенциалните заплахи пред сегашните перспективи?

Китай

Втората по големина икономика в света се оказа положителна изненада през 2017 г., но започва да показва признаци за охлаждане. Планът за намаляване на риска пред финансовата система забави ръста на кредитите, но огромният куп дългове на страната, равняващ се на 264% от БВП през 2017 г., продължава да е повод за притеснение.

Как властите в Китай ще ограничат кредитирането, без да спънат икономиката, е едно от големите предизвикателства тази година.

„Мисля, че Китай вероятно ще бъде епицентърът, ако ударим глобална рецесия“, казва Рогоф.

„Исторически фондовият пазар обикновено се отразява на настроението в Давос“, пише заместник-председателят на BlackRock Филип Хилдебранд, който също ще е на форума. „Затова ако нещата се запазят такива, очаквам настроението да е добро“.

Продължението на анализа вижте в Investor.bg 


6
Още по темата: ФОРУМЪТ В ДАВОС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Елитът се притеснява да не би стадото да прогледне.
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До тъпчо
Да, но елитът няма да се предаде без бой. Могат да ни докарат до война.
2
0
 
10
 
! Отговори
тъпчо преди 11 месеца
Елитът се притеснява да не се случи така, че да не бъде вече елит.
Елитът се опасява да не се случи така, че неелитът да се разбунтува и да не престане да го обслужва.
1
1
 
13
 
! Отговори
Нещо не е наред преди 11 месеца
Един човек с 100 милиарда долара е равен на 1 000 000 починали хора от глад!
10 милиардери са равни на 100 000 000 болни хора лишени от медицински грижи!
Всеки богаташ с частна армия подобна на нарко-барон!