Икономическата комисия в НС отхвърли секторния закон за горивата

ГЕРБ не подкрепи спорните текстове, които затягат сериозно правилата за търговия
28 мар 2018 18:08, Екип на Investor.bg
4
Икономическата комисия в НС отхвърли секторния закон за горивата
Снимка: Булфото, архив

Депутатите от икономическата комисия в парламента отхвърлиха още на първо четене спорния законопроект за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, внесен от народни представители от всички партии.

Българската петролна и газова асоциация също е участвала в изготвянето на документа.

По време на заседанието стана ясно, че нормативът е получил отрицателни становища от три министерства – финансовото, икономическото и земеделското. В залата не присъства нито един министър или заместник-министър, но представители на ведомствата изчетоха писма от ръководителите си.

Най-сериозен отпор е дошъл от Министерство на финансите, като според Владислав Горанов текстовете са пълно в противоречие с директивите на ЕС и сериозно нарушават принципите на конкуренцията. Според земеделското министерство новите изисквания ще натоварят с огромно разходи по-дребните стопани, които също попадат под ударите на закона.

Investor.bg припомня, че промените затягат сериозно правилата за търговия с горива, като въвежда регистрационен режим за фирмите, изисквания за банкови гаранции и солиден наличен капитал на дружествата, които оперират на този пазар. Текстовете бяха силно критикувани от много браншови организации, тъй като сред новите изисквания на практика се премахват "мобилните" бензиностанции. По-конкретно, "водачите са длъжни да зареждат само на бензиностанции, чиито резервоари са трайно прикрепени към недвижимия имот", пише в мотивите към законопроекта.

Обектите, от които може да се извършва зареждане, трябва да отговарят на изискванията за устройство на територията и строителството за обект за зареждане с продукти с нефтен произход. Изпълнението на това изискване ще се установява за всеки отделен обект и се удостоверява по служебен ред от Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК).

Зареждането на ведомствени бензиностанции също се затяга – на тях няма да могат вече да зареждат „трети“ лица, като роднини например.

Зареждането от мобилни бензиностанции от години се смята за източник на контрабанда. Тази мярка обаче е възможно да предизвика сериозни затруднения на фермерите, които ще бъдат принудени да изкарват селскостопанската си техника по основните пътни артерии в страната, за да могат да заредят с гориво. В летния сезон това е особено голям проблем.

Заради това земеделски производители подготвят протест на 3 април. Те настояват да бъдат изключени от обхвата на законопроекта, а ако искането не бъде прието, от 3 април зърнопроизводителите ще преминат към ефективни протестни действия, като изкарат земеделската техника да зарежда на бензиностанциите.

Срещу текста се обявиха и от Асоциацията на производителите, разпространителите и потребителите на бутилиран пропан-бутан. Според тях промените в законопроекта, регулиращ пазара на горивата, ще засегнат над 100 хил. домакинства и над 80 на сто от ресторантьорския бизнес у нас. От асоциацията изтъкнаха, че подкрепят всички действия, които водят до ефективна борба със сивата икономика, но така предложените промени ще доведат единствено до монополизиране на пазара и поскъпване на цените на бутилирания пропан-бутан.

Само преди седмица стана ясно, че "Инса Ойл" напуска Българската петролна и газова асоциация, а причината е несъгласие с новия секторен закон.

В крайна сметка на днешното заседание от ГЕРБ не посмяха да гласуват законопроекта и той беше отхвърлен. Румен Гечев от БСП обаче коментира, че все пак има процедура, по която спорният текст да стигне до пленарната зала. Все още не е ясно дали ще бъде изцяло изтеглен от деловодството или ще бъде преработен с препоръките на институциите и браншовите организации.


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
Без име преди 1 година
Това няма как да стане.Най-неграмотния да пише закони,по-добре ще го напише..
Имаме едно земеделие и то отива подяволите.
Тия днешните са пълни смешници.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"По-конкретно, "водачите са длъжни да зареждат само на бензиностанции, чиито резервоари са трайно прикрепени към недвижимия имот""

та режеш си ти с резачката дърва, свършва ти бензина и опа до бензиностанцията. Пак режеш пак свършва - пак до бензиностанцията. Щото нямаш право да държиш гориво в резервоар който не е трайно прикрепен към недвижим имот, а тубата от 2 литра няма как да я бетонираш...
1
1
 
3
 
! Отговори
Тинев преди 1 година
Най-после да видим нещо ПРОТИВ мошеничеството.

ОСТАНА и да работи - закона!