САЩ дават още месец на Дерипаска да напусне "Русал"

Акциите на компанията поскъпнаха на фона на падащите цени на алуминия
2 май 2018 13:15, Бойчо Попов
71
САЩ дават още месец на Дерипаска да напусне "Русал"
снимка: Ройтерс

 Американското Министерство на финансите даде още месец, до 6 юни 2018 година, на Олег Дерипаска да продаде дяловете си в "Русал", En+ и ГАЗ, съобщи Bloomberg. Руският милиардер попадна в последния списък със санкции на САЩ срещу Русия във връзка с подозренията за намесата на Москва в изборите за президент в САЩ.

 Заради санкциите цените на акциите на неговите компании се сринаха и "Русал" дори съобщи, че е на ръба на несъстоятелността. Компанията е една от най-големите на пазара за алуминий и това доведе и до глобални сътресения с цената на метала.

Сега финансовото министерство дава възможност на инвеститори с над 50% в трите компании да извършат трансакции и да прекратят участието си в тях. На това описание отговаря Дерипаска, посочва Bloomberg.

Според източници на агенцията с този ход се дава свобода на действие на други бизнесмени да прекъснат отношенията си с олигарха, който е в близки отношения до Кремъл. Така ще се нормализира и ситуацията на пазара на алуминий.

След като беше разпространено съобщението на министерството, акциите на "Русал" поскъпнаха на фона на падащите цени на алуминия, допълва още Bloomberg.

Преди седмица Дерипаска съобщи, че ще намали дела си в En+ и е готов да излезе от управлението. Източници на Bloomberg преди време обаче бяха категорични, че бизнесменът няма намерение да се откаже от "Русал".

Междувременно Лондонската фондова борса (LSE) съобщи, че от тази вечер (2 май) ще бъдат преустановени трансакциите с глобалните депозитарни разписки (GDR) на EN+, допълва Ройтерс. Причината са санкциите на САЩ срещу Олег Дерипаска. От борсата коментират, че са в постоянен контакт с британските власти и следят ситуацията около руския олигарх.

Проверка на Ройтерс показва, че инвеститорите вече избягват книжата на компанията - последните трансакции са били извършени на 9 април, тоест няколко дни след публикуването на списъка с нови санкции.

Още икономически новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 35Титан за Боинг !Ако спре доставката целия сектор умира !Също могат да затворят въздушното пространство за определени компании !Ако погледнеш картата ще разбереш какъв удар ще е за тях!
39
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До 8===оИмат един много готин инструмент - Заявяват че всички компании които имат поне една акция собственост на фонд или частно лице от САЩ, ЕС, Канада, Австралия, ЯпонияТРЯБВА ДА СЕ РАЗПЛАЩА КЪМ РФ В РУБЛИ :-)Въпросните финансови акули ще се стремят да вдигнат курса на рублата колкото се може по-високо за да им е евтино купуването а Путин обратното ще натиска рублата да е относително евтина за да му е изгодна продажбата
38
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най вероятно алуминия ще се пренасочи в Китай !Гледайте хубаво как се съсипва бизнес на човек в америка !Доверието към тази страна се изчерпва не с дни а с часове!
37
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 21Кич, намери индианците в САЩ, ония 10-12 милиона коренно население - истинският господар на тази земя (не броим населението на отнетите от Мексико със Североамериканската интервенция, анексирани от САЩ щати Невада, Тексас, Калифорния, Аризона, Ню Мексико, Юта). Трудничко ще ти е да катериш планините, където е хуманно настанен в резервати "огромният брой" оцелели индианци - 200-тина хиляди... .
36
9
 
5
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 37Азерите само това чакат и ще почнат поредната кървава страница в Нагорно-Карабахския конфликт срещу АрменцитеСлед това Путинчо ще се върне на още по-добри условия за него.
35
10
 
8
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 35Титан - около 40% от нуждите на САЩ - Разбирай Боинг и ВПКПромишлени скъпоцени и полускъпоценни камъни - разбирай по-трудно ще се правят металорежещи инструменти и в някои случаи електроника60% от ядрените електроцентрали в САЩ работят с Руско ядрено гориво ...
34
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путинчо е на път да бъде изхвърлен и от Армения
33
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 34Русия е в траур всеки 2 май защото поради неумение да боравят с огнеопасни материали изгоряха живи 50 руски агенти изпратени от Путин да правят революция в Одеса.
32
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 2Но руснаците трябва да са доста ***, за да не измислят някакъв промишлено-финансов ход и ТЕ да санкционират САЩ, като ги лишат от високо необходими производи, материали и суровини.Не са ***, просто такива са им възможностите.От какво могат да лишат САЩ?какви са тези материали и суровини, с които САЩ не разполага?
31
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес е годишнина от трагичните събития в Одеса. Хищната жид0-бандера изгори живи около 50 мирни граждани. Потрошенко все още не е посочил и не е наказал виновните.
30
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 28А от твоя коментар лъха на 100 годишен болшевишки мухъл.
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнгелЗащото американските тецове са руски офшорки регистрирани в САЩ
28
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До антисоросоидИди да коментираш в сайта на вестник Дума. Там са всички еднополови русофили путиногъзолизци.
27
1
 
2
 
! Отговори
до 28 преди 5 години
Извинете, вие за умен ли се имате ? От коментарът ви , лъха друго мнение.
26
2
 
6
 
! Отговори
антисоросоид преди 5 години
Тук коментират доста испростели същества с неустановен пол. Приличат на со ро сои дни джендари....
25
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путинофилите сте адски глупави хора, пишат Ви хората че инвеститорите избягват книжата на компанията и последните сделки с техни книжа е от 9 април, ама Вие продължавате да пишете глупости:)
24
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп му го напраска на Олег Дерипаска.
23
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Генерал МаоОткога на окупендума се казва референдум?
22
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин да изкупи Русал от Дерипаска и да я прекръсти на Путал. Така временно ще заобиколи американските санкции и ще може да изкърти още някой и друг долар от лошата Америка.
21
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом и заспалите робски сън арменци въстанаха срещу Русия, значи на всички омръзна тая империя на злото.

Спонсорирани публикации