Собственици на земеделски земи търсят свежи пари чрез бързи продажби

"Агрион" е най-разпознаваемата компания за управление на земеделски активи
Обновена: 26 ное 2018 10:10 | 26 ное 2018 10:09,
Собственици на земеделски земи търсят свежи пари чрез бързи продажби
Източник: Агрион

Наближаването на коледните и новогодишните празници форсира пазара на земеделски земи в страната. Все повече собственици на земя и наследници, които са решили да продават парцелите си, проучват пазара в търсене на атрактивна цена, на която да сключат сделка за активите си. Експерти по продажбите на имоти са категорични, че през последните няколко седмици броят на сделките е скочил главоломно. Тенденцията се отчита и от нотариуси, според които драстично е скочил броят на изповяданите сделки. Краят на година е традиционно силен период за покупко-продажби, тъй като през зимния сезон сделките със земеделски земи намаляват драстично, което се отразява на средните цени. Анализатори припомнят, че в началото на годината цената на земята е доста по-ниска от средната за пазара.

Според обобщените данни на брокерите на недвижими имоти към момента за продажба са обявени около 870 хил. дка земя в цялата страна. Броят на собствениците, които искат да сключат сделка за притежаваната от тях земя, надхвърля 58 хил. души.

Проучване, направено компанията за управление на земеделски земи "Агрион" показва, че водещият фактор при избора на купувач е сигурността на сделката и бързото ѝ реализиране. Повечето собственици на земя предпочитат потенциалният купувач да е българска компания, която е доказала във времето, че е добър стопанин и партньор и се грижи за земите, които управлява. Над 75% от продавачите посочват именно "Агрион" като предпочитан партньор при сделка. Компанията държи водеща позиция сред фирмите, чиито услуги собствениците на земя и продаващите биха ползвали. Тя е най-разпознаваемият бранд в земеделския бранш.

Една от най-честите причини за продажба на земеделска земя е необходимостта от свежи пари за посрещане на непредвидени плащания. Настъпването на коледните и новогодишни празници е свързано с доста повече разходи от обикновено и продажбата на имот е вариант за собствениците да покрият разходите си. Голяма част от продавачите използват средствата от продажбата за покупка на друг имот за лечение или други спешни нужди. Собствениците прибягват до продажба на земи като алтернатива на тегленето на кредити, тъй като процедурата е доста по-опростена и бърза, сочат проучванията на "Агрион".

Проучването показва още, че над 53% от притежателите на земя разпознават името "Агрион" и все повече хора са посетили някой от регионалните офиси на компанията в опит да сключат сделка. Според доклада сериозно предимство на компанията е, че предлага безплатна оценка на имота. Желаещите да продадат земята си могат да го направят в някой от 20 офиса "Агрион" или на сайта на компанията.

"Хората ни избират, тъй като с годините сме изградили име на доверен и честен партньор, а с извършването на безплатни оценки искаме да помогнем на собствениците на земеделски земи да добият реална представа за пазарната оценка на активите им и каква цена да очакват, ако решат да продадат имота си", казаха от ръководството на "Агрион". Това им помага да вземат информирано решение, когато решат да продават.

От ноември компанията започна и безплатни правни консултации. Заради силния интерес към инициативата "Ден на безплатните консултации", тя ще се провежда всеки месец в някой от регионалните офиси на "Агрион", съобщиха от дружеството. Компанията започна и разработването на специална секция на сайта си, където всеки, който има казус със земята си, ще може да пусне запитване до висококвалифицирания екип от юристи, специализирали в поземлени отношения. От земеделското дружество се ангажират да разгледат казуса и да върнат отговор в най-кратки срокове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Имиджова публикация

Още от
Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации