След скока на тока: Защо ТЕЦ "Марица Изток 2" все още има спрени енергоблокове?

Асоциацията на свободния енергиен пазар многократно е задавала този въпрос, но...
15 яну 2019 12:23, Екип на Bloomberg
12
След скока на тока: Защо ТЕЦ "Марица Изток 2" все още има спрени енергоблокове?
Снимка: Pixabay

Електроенергията не трябва да се облага с никакви такси, защото по смисъла на европейското право тя е стока. Въпреки това една такса от 5% възпрепятства вноса на електроенергия на по-ниски цени от тези на свободната борса в България. Това каза Мария Кръстева, Асоциация на свободния енергиен пазар, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

От 19 януари, по думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова количеството от електроенергия, което държавните енергийни дружества ще добавят на свободния енергиен пазар чрез платформата "Ден напред" ще се увеличи над 700 М Вт на всеки час. Това е една от мерките, за които МЕ съобщи, за да се стабилизира цената на електроенергия на свободния пазар у нас.

Дали това количество ще е достатъчно за да балансира цената на електроенергията, която купува за нуждите си бизнеса, коментира Кръстева, като изрази становището на асоциацията.

"Тези количества са договорени в едно споразумение, сключено между БЕХ и ЕК, още със старта на свободната енергийна борса. По силата на споразумението се променят от 19 януари. Тези количества са минимални, смятаме че предлагането на електроенергия има резерви, които могат да се използват, най-вече от ТЕЦ "Марица Изток 2". Ние смятаме тази мярка за закъсняла, защото можеше да се използва и по-рано, при наличие на такива резерви. За съжаление през последните месеци се наблюдава силно ограничение, особено на производството от "Марица Изток 2". 

Кръстева посочи още, че в случая с неизползваните резерви на ТЕЦ "Марица Изток 2" става дума за търговско решение на дружеството, защото въпреки собствеността на държавата то има своя политика и взема решения. Асоциацията не веднъж е търсила отговор защо централата има спрени енергоблокове, което води респективно до повишаване на цените на намаленото количество електроенергия на борсата, при условия на засилено търсене, отбеляза гостът, пояснявайки, че официален отговор на този въпрос липсва. 

Повече по темата вижте на Bloomberg TV Bulgaria


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
2
 
! Отговори
Някой си преди 3 месеца
АЕЦ е на такава печалба, че като си покрие разходите смогва и на ТЕЦ МИ2 да удари финансово рамо и то солидно в размер на стотици милиона лева.
10
2
 
2
 
! Отговори
Гост преди 3 месеца
Те цените не могат да покрият разходите на Марица изток 2 и АЕЦ Козлодуй, за транспорта и остъкляването на отработеното гориво, той за Белене приритал . Кой ще плаща базова енеегия на 18 -20 ст. Нали половината дето се топлят на ток ще изхвърлят радиаторите и ще минат кой на газ кой на дърва или на парно. Постри ли се такава голяма нова мощност потреблението ще падне.
9
0
 
3
 
! Отговори
Гост преди 3 месеца
Себестойността на тока от ТЕЦ Варна е 19,5 ст. кой ще го плаща, те искат евтин ток не скъп. И покрива еко изискванията, премина на газ. Всеки иска евтин ток, а дали цената покрива разходите е проблем на НЕК ,
8
0
 
7
 
! Отговори
До До 5 преди 3 месеца
Прав си , че ТЕЦ-ът на Доганя е в резерв, но СТУДЕН РЕЗЕРВ. хем не работи хем му плащат. За финансова компенсация на загубите са спрели държавната М-2. Това е положението Минке, пардон, Темеружке.
7
2
 
2
 
! Отговори
до zeus преди 3 месеца
От началото на годината всички ВЕИ са на свободен пазари им се плаща по пазарната цена...
Прогнозната цена на тока от един АЕЦ Белене беше около 220лв за мегават... най високата цена на вятърни турбини е 180 лв за мегават....
Който иска може да посмята, който не иска може да продължава с мантрите, че ВЕИ-тата всичките под един знаменател са скъпи...
Никой няма да инвестира ако не може да си изкара парите в каквото и да е а когато става дума за милиарди още повече...
6
0
 
6
 
! Отговори
До 5 преди 3 месеца
ТЕЦ Доган е резерв и няма да тръгне - не покрива екологичните изисквания и това се знаеше години преди Доган да го купи.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
а ТЕЦ Доган защо не тръгва....уж резерв, чист саботаж е....
4
1
 
2
 
! Отговори
до 3 преди 3 месеца
нали не смесваш войска и министерство на войската
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
тези ревящите срещу Белене, къде с изпокриха, нсли енергията беше в излишък . Мафия енергийна, мафия горива мафия земеделие....има ли нещо чисто, май армията ама тя една армия, за паради...
2
0
 
24
 
! Отговори
?! преди 3 месеца
Има ли нещо нормално в нашата държава?
1
2
 
37
 
! Отговори
zeus преди 3 месеца
Нали спряхме 4 блока на АЕЦ, построихме огромен брой ВЕИ централи, които имат гарантирано високи изкупни цени на тока, имаме си американска централа с гарантирана печалба, неприкосновените ползват ток без да плащат, време е народа пак да плати сметката...