Модерното общество изисква социалната справедливост

Състоянието на най-богатите на ден се увеличава с 2,5 млрд.
22 яну 2019 12:37, Екип на Bloomberg
10
Модерното общество изисква социалната справедливост
Снимка: Pixabay

Модерното общество изисква социалната справедливост като глобализация, коментира проф. Анна Кръстева, политолог в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Давос е привилегировано място за среща, посочи проф. Анна Кръстева. Елитите искат да спасят глобализацията такава, каквато те я виждат. Гражданите все по-малко виждат тази глобализация. Елитите използват Давос като мегафон. Гражданите пък превърнаха улиците в мегафон – от "Жълтите жилетки" в Париж до гражданите в Будапеща и т.н.", спомена тя.

Неравенствата в света дават стряскащи цифри, спомена политологът. "26 души притежават толкова, колкото половината човечество. Богатството на най-богатите на ден се увеличава с 2,5 млрд. Само за миналата година то е нараснало с 11%. Неравенствата са знак за неефективни политики. Несъразмерни са данъците за богатите и тези за бедните", отбеляза гостът.

"Фундаменталното изискване на модерното и развито общество е социалната справедливост да бъде другото лице на глобализацията. Тя е необходима. Проблеми като тероризма и трафика изискват международна координация. Голямото противоречие на глобализацията е, че компаниите са глобални. Мобилността на хората никога не е била така свободна, както тази на стоките. Новата световна архитектура е такава, защото един лидер като Тръмп прояви нечувания кураж да я пренарежда икономически и политически. Все повече граждани, неудовлетворени от елитистката глобализация, дават мандат на национални лидери, затворени в протекционистки мерки".

И трите варианта около Брекзит са възможни с различна степен на вероятност, уточни проф. Анна Кръстева по темата за евентуалния развой по Брекзит.

"Вариантът без Брекзит е най-малко възможен. На кантара са твърд или мек Брекзит", допълни тя.

Още по темата вижте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.


10
Още от САЩ
Lockheed Martin ще произвежда F-16 в... Индия!?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Щерю преди 3 седмици
"Модерното общество" е - евреите дават само акъл - всички останали човеци безропотно работят и умират за забогатяването и щастието само на евреите...
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Социална справедливост? Според *** е справедливо да си береш и не е справедливо да те хванат, това социално справедливо ли е? А социално справедливо ли е да пребиеш бабичка за 35 лева? А да убиеш бездомник за кеф?
Мага да изброявам още
8
1
 
3
 
! Отговори
сммм преди 3 седмици
В модерното общество няма такова неравенство,защото онези дето имат такива "богатства" ги имат благодарение на бедните!Бедните вадят ресурсите под една и друга форма,после ги преработват, накрая ги купуват,онези само печелят и се правят на голяма работа!
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Е тука в Бг. от 30г. немога да стана модерен. Тръгна да пройзвеждам нещо и веднага още нищо не съм произвел и ти искат ПОДКУПЧЕ. Защото те били на минимална заплата и не ставало без документ и подкупче. Имала параграф с параФИРАНЕ!!!!
6
1
 
4
 
! Отговори
мразя де били преди 3 седмици
Драги ми работнико соц.справедливост е когато такива като тебе започнат да купуват стоки с ниско ДДС,високи данъци за богатите и корпорациите и т.н. и това няма нищо общо ти да даваш пари на когото и да е било!
5
0
 
3
 
! Отговори
частник преди 3 седмици
Днес прочетох , че кметица Айше от силистренско село уреждала фалшиви ТЕЛК- ове. през мандата си 2012г.
Е как няма да се стресиращ, като знаеш че си използва служебното положение.
Е затова видели се некой от НАП да прави проверки.
ВСЕКИ ЧАСТНИКА МОЖЕ ПО ЕДИН ШУТ на служителя от НАП ДА МУ ЗАБИЕ И ДА ЗНАЕ , ЧЕ ГО ПРАВИ С ЧИСТА СЪВЕСТ.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Работник

Искахте да кажете електората на ГЕРБ, но случайно сте се объркали нали така ?
3
10
 
4
 
! Отговори
Работник преди 3 седмици
Каква социална справедливост?Аз да работя, а електората на БСП да получава помощи и пенсии от моите пари и за мен да няма толкова колкото съм си изработил?
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Когато питането е придружено с огромна маса хора и автомати --дава резултат.... иначе само си питате...
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нищо не разбрах !!! Какво искахте да кажете ?