Експерт: Вътрешното потребление ще предпази икономиката ни

Нужно е повишаване на покупателната способност
27 мар 2019 22:45, Екип на Bloomberg
19
Експерт: Вътрешното потребление ще предпази икономиката ни

В годините на възстановяване от икономическата криза износът изигра своята ключова роля, а в момента вътрешното потребление и инвестициите са движещият фактор, който помага БВП да отчита растеж между 3% и 4% през последните няколко години. Това каза Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика (ИИП), в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Важно е да мислим за вътрешното потребление като потенциален буфер при стагнация на международните пазари. Вътрешното потребление би могло да осигури предпазен пояс за българската икономика, който да омекоти евентуални сътресения от външни фактори".

Вътрешният пазар е сравнително ограничен по отношение на броя на потребителите и покупателната способност, коментира той.

"Ако броят на потребителите не може да бъде променен в краткосрочен или средносрочен план, то ние може да работим по линия на покупателната способност".

Българският пазар има да наваксва много. Покупателната способност в България е много по-ниска в сравнение с тази в страните от Централна и Източна Европа, заяви Георгиев.

"Голямото предизвикателство е как да направим голямата крачка напред, за да увеличим жизнения стандарт и доходите".

Още по темата четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
0
 
! Отговори
Сп??нс !? до Гоце преди 5 години
Гоце, сложих ти плюсче, заради иронията в коментара ти, предположих че няма как да говориш сериозно при положение, че сиренето в Германия да е 4,75?/кг , дизела беше 1,12? когато в Бг заредих на 2,08лв и примери колкото искаш.
18
0
 
3
 
! Отговори
Сп???нс !? преди 5 години
Този да си скъса купената диплома, вътрешното потребление ти помага, ако произвеждаш нещо което да купят сънародниците, в нашия случай голяма част от произведеното е за износ(части за автомобили, зърно , туризмът) , От 5 години вътрешното потребление спасява Китай, защото все още имат много хора на село, които искат да живеят по-добре и да харчат повече.
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При ГЕРБ вътрешното потребление 10 години намалява и няма как да се повиши.
16
1
 
8
 
! Отговори
Списъкът на Артекс преди 5 години
Можеш ли да изброиш българските стоки в един магазин за храни, Ами за дрехи, Ами за бита, Ами части? Май само "усвоявате" еврофондове в тия организации. Изход има. Маоистка Културна Революция и вкарване на 2/3 от чиновниците и полицаите в икономиката.
15
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българската кръчмарска балканска икономика. Кръчмите били пълни като едно време по селата. Навярноо бистрят политиката. Западните икономики сигурно се крепят на това дали в кръчмите и кафенетата има хора.
14
0
 
5
 
! Отговори
име преди 5 години
Въпрос за милиони задават в сгатията, а отговор няма!
13
0
 
7
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
До -5..Що не написа града в който кръчмите са пълни ,че да не ходим там да обикаляме.Че и в 4 кръчми ...брей...
12
17
 
2
 
! Отговори
Гоце преди 5 години
Покупателната способност на българите е МНОГО ПО- ВИСОКА от тази на германците. Потреблението в Българие е с 300 % по- високо от потреблението в Германия. Защото с една българска заплата в София купуваш повече, отколкото с една немска заплата в Берлин. Това бе установено дори от Евростат. На нашенските тъповати икономисти и телевизионери не могат да проумеят това.
11
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната глупава статия!Цялата световна финансова и банкова система е една огромна манипулация, това го знаят дори професорите от УНСС!!
10
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Експерт: Вътрешното потребление ще предпази икономиката ни--вътрешното "потребление" ли или увеличените 3-4 пъти вътрешни цени, м?защото физическо нарастване на потреблението, т.е. по-голяма консумация - отдавна няма, а и няма как и защо да има. за да "компенсират" "желаната" печалба, вътрешните кожодери просто поглеждат в тавана и си измислят , в букваният смисъл, цената за всяка стока... само, че това ще е до един момент ... после идва бумеранга и ги удря по алчните кра.туни.
9
3
 
23
 
! Отговори
до5 преди 5 години
и кво като си минал 4 кръчми примерно в Плевен. Града е 80000 в момента. 1% нека са паралии. 800 човрка. Една кръчма събира 100 тина. половината да са от теьи 800 на кръчма, ето ти 4 кръчми пълни. Ами другите 79200 къде са. Ручат лебец с кренвирши и менте сиренце от 4 лева.
8
2
 
28
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Вътрешното потребление ( Конюнктурата ) е възможно и реарлно - в страни които предлагат на гражданите си - достойно заплащане за труда им.В България - с 210? минимална заплата и 120? пенсия...17? детски ...и измиращ , напускащ, и циraнизиpaн народ - конюнктурата се изразява - в бързи кредити със 100% лихва.Един вид - от умрЕл - писмо!
7
1
 
16
 
! Отговори
Boko bo преди 5 години
Кръчмите и смартфоните са показател за хора с мислене сходно на ***. Ела в Ливърпул. На 10мин каране от където живея, а живея в бял квартал до Теско и спирка на влака ... няма кафе или ресторант през седмицата. Само петък и събота. А вервай ми тук има вътрешно потребление. Е не от този вид дето искам за Родината ми щото са роби на банките и само въртат кредитните и всичко е на банката. Но и това дето е в България е олигархия с цел тотално огрябване на народа. А идва и еврото и спирането на фо
6
3
 
12
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Експерте няма как да увеличиш доходите докато внасяш евтина раб.ръка.Преди 3-4 години нещата аха-аха да потръгнат и Боко клекна пред "бизнеса"като разреши всеки да си "бере" работници откъдето си иска
5
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе не знам дали има вътрешно потребление, ама снощи си намерих място за вечеря чак в четвъртата кръчма. Това в провинцията. И хич не приличаха на програмисти.И не приличаха на умиращи от глад, както твърдят другарите тук из форумите.
4
3
 
15
 
! Отговори
не вервам преди 5 години
в предната новина пишеше ,че само заплатите на програмистите растат, а те са много малко хора. няма как да потребяват чак толкова ,че да спасят икономиката.
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напротив ще пестим после ще строим в комбина държавата/фолксваген.
2
3
 
37
 
! Отговори
Boko bo преди 5 години
Вътрешно потребление има в страни където хората имат пари да харчат. Тоест за кино с пуканки, нови обувки щото ти харесват, кола на лизинг, покупка на второ жилище, семейна стопанска инициатива, заплати над санитарния минимум и много ама много други. Имаше някакъв зародиш, НО Герб ликвидира средният бизнес, създаде бюрократични пречки, издигна корупцията в култ, повиши данъците и замрази заплатите. Така че, в България няма и няма да има скоро т.нар. вътрешно потребление.
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ко? Кое потребление?Едимств еито, което купува "родни" остана хляба, ама и за него имам съмнение...