Приложенията на изкуствения интелект - все по-разпространени

Транспортът е един секторите, където изкуственият интелект ще навлезе
6 апр 2019 01:00, Екип на Bloomberg
26
Приложенията на изкуствения интелект - все по-разпространени
Снимка: Pixabay

Най-фундаменталният проблем на бизнеса е, че той се ръководи от твърди правила, застъпени и в организационната, и в технологичната част. Формирайки по-умна система, може да отсяваме кога да следваме правилата и кога – не. Когато това се осъществи във всички сфери, ще настъпи истинската трансформация. Това коментира Никола Караманов, инженер в областта на изкуствения интелект и автомобилния софтуер, Visteon, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Транспортът е един секторите, където изкуственият интелект ще навлезе. Онлайн търговията и финансовата индустрия също ще са част от процеса. Съществуват обаче чисто математически пречки. За да проучиш, правиш предположение за развитието на съответната система и на тази база извличаш полза. Но пазарът се променя и това се нарушава в даден момент. Трудно е да разбереш кога и защо".

В автомобилната индустрия самият бизнес модел ще претърпи метаморфоза и тези, които не се адаптират, ще изпитат неудобство, убеден е Никола Караманов. "Advanced driver-assistance systems (ADAS) например са системи, които улесняват шофьора чрез изкуствен интелект. Гарантира се безопасност. Дава се индикация за реакция в даден момент. Този тип автоматизация е базисното ниво на изкуствен интелект. Следващото е автономното управление. То е постижимо в обозримо бъдеще", допълни той.

"За да се достигне до пълна автоматизация, трябва да се разработят основни компоненти в областта на изкуствения интелект. Предоставянето на преживяване в колата е другият аспект в случая. Очаква се и развитие на невронните мрежи и нови алгоритми и инвестиции към тях, каза гостът във връзка с прогнозата на един от мениджърите на германската компания Continental за пазар на автомобилния софтуер за 1,2 трлн. долара през 2030 г".  

Вижте още на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За съжаление отиваме към сюжета на филма Терминатор. Бостън Дайнамикс само за 10 години направиха огромен прогрес в проектирането на роботи, естествено за военни цели. Роботиката е толкова напреднала, гледах кадри как чупят един крак на робота и той си създава адаптивен алгоритъм за функциониране с 3 крака. Иначе, много хора сега предпочитат да комуникират с робота Алекса от Амазон, отколкото да си разговарят с жена или жив човек.
22
1
 
0
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Правенето на таблици за обработка на сведения от различен вид за всички граждани, с цел контрол, управление и изнудване ни се представя за високи технологии. За изкуствен интелект сигурно ще ни представят някой дрон, който пуска атомни бомби.
21
0
 
2
 
! Отговори
П преди 5 години
Изкуствен интелект програмистите наричат разни компютърни програми, които реално съществуват. Философският смисъл на понятието изкуствен интелект е нещо съвсем друго - мислеща машина - неорганичен разум, това все още не съществува... но в рано или късно ще се самосъздаде.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До едноАми така е братле... Вместо да се мъчиш, за и се местни от 20тия етаж.
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 6То и сега ми струва толкова, защото е абсурд да дам кола за 70000 лева на мишо от квартала, където няма никакви договори, гаранции и последствия, ко мишо скапе нещо.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 14Ъъъъ... Ок. Ама какво искаш да кажеш и защо с насилие?
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 16Амм еммм.... Ъммм... Ко?
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре е, че повече хора се възползват. В момента уча ML и AI и е сууупер якооо. Надявам се, че след години, ще правя роботи, като Gundam, в смисъл ткив яки мека костюми! Ще бъде мнооогооо лудооо!
15
0
 
2
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До до 6Да не ми говориш за ония телефонни приложения от които ч.еп за зеле не става.Те могат да те накарат да смениш цялата електроника по колата заради изгоряла крушка
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Набийте си го в *** тикви- изкуствен интелект няма, има процесор на който са му вкарани база данни и той да разполага с тях. Изкуствен интелект е процесора на Шварценегер в Терминатор, където се самообучава, както и на компютъра Скайнет в същата поредица филми, но тук говорим за фантастични филми.. киборг от течен метал и т.н.
13
1
 
1
 
! Отговори
до 6 преди 5 години
Че кво пречи да си дръпнеш пиратски софтуер и да си караш колата с него.Автомобилният софтуер е много примитивен за сравнение например телефонът в джобът ти е на ниво космически кораб в сравнение със "средният" автомобил.
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква безопасност поредният автомобил на марката Тесла се запалил и нещастникът вътре изгорял бавно и мъчително защото изкуственият интелект решил да блокира вратите. Това което се разбира под изкуствен интелект в момента е просто сложна програма написана от програмисти предложили най-ниска цена. Индийци,пакистанци,афро тук-там някой източно европеец. Много сме далеч ние от изкуственият интелект.По-разумно е да бъде отглеждан и управляван мозък.Евентуално свързан с машина.
11
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такова животно "Изкуствен интелект" няма!!
10
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изкуствен интелект не съществува.
9
2
 
3
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
То пък един интелект...
8
3
 
3
 
! Отговори
От 7 преди 5 години
А да не говорим, че има техники за машинно писане на програми със самообучение и тогава нещата стават дебели.
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не всички програми работят детерминирано, т.е. по конкретен алгоритъм. В зависимост от целта програмата може да протече по един или друг начин, без да се променя нищо по кода.
6
7
 
1
 
! Отговори
шматка преди 5 години
С усложняването на техниката производителите искат да сложат ръка изцяло и на сервизирането което е огромен пазар.Вече няма да можете да ремонтирате колата си при Мишо от квартала.Ще ходите в сервиз на съответната марка където за смяна на масло ще ви искат 200лв трудЗа това е целия напън.И днес е така.Сервизите няма откъде да се сдобият със софтуера на колите и от там се прибягва до стария метод проба-грешка.
5
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изкуствен интелект няма, машината (разбирай компютъра) работи по алгоритъм, създаден от хората!!!
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
da

Спонсорирани публикации