Има ли престъпна група на пазара на ток в България?

Бизнесът не е съгласен с високите цени на тока
10 май 2019 11:25, Йордан Бързаков
35
Има ли престъпна група на пазара на ток в България?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пазарът на ток за бизнеса е манипулиран и има всички признаци на организирана престъпна група. При такъв НЕК на нас не ни трябват врагове, не ни трябва конкуренция. Това каза пред Нова председалят на Асоциацията на индустриалния капитал  в България (АИКБ) Васил Велев.

Мнението му отразява официалните позиции не само на АИКБ, но и на Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индистриалците в България, а поводът за думите му е рекордно високите цени на тока за промишлеността. Вчера съсловните организации излязоха с отворено писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова.

Още по темата

Васил Велев обяви, че по казуса са сезирани КЕВР и прокуратурата, за да проверят защо се получава тази ситуация и на кой се дават поръчки за балансираща енергия, която била 2,5 пъти по-скъпа.

"После има още един мултипликатор, понеже се задействат енергоблокове, които произвеждат много повече, отколкото е нужно, отколкото е дисбалансът, а трябва да се плати цялото количество по тази висока цена и всъщност се изземват от предприятията по 400 лв., по 500 лв. за мегаватчас, чрез ЕСО и НЕК, за да се дадат на американски централи, ТЕЦ „Варна” и Ковачки" - коментира Велев.

Председателят на АИКБ поиска оставката на шефовете на НЕК и преструктуриране на компанията.

"НЕК е и обществен доставчик, и производител, и търговец. НЕК има няколко лиценза. Трябва да се раздели по лицензи това дружество, за да има здраво взаимодействие на пазарни принципи. Вътре се омесва всичко и в мътната вода се лови риба” - заяви Велев.

Работодателите имат съмнения и че умишлено се създава дефицит на електроенергия. Велев разказа, че на 7 май е имало нормално предлагане и нормална цена на ток. След това, НЕК е предложила три пъти по-малко количество и цените са "изхвърчали".

"В пъти по-висок ток от съседите. Ние имаме 84 евро на мегаватчас, а всички около нас са на 44”, възмути се той.

По думите на Велев, скъпият ток за работодателите има пряко влияние и върху джоба на работниците, защото така се губят милиони за един ден.

"Така се плащат по-малки заплати или се вдигат цените и хората плащат по-скъпи стоки. ез НЕК, ЕСО се дават тези пари в последствие на американски централи, ТЕЦ „Варна”, Ковачки, защото за следващия ден се създава дефицит, дебаланс. При дебаланс цените са два пъти и половина по-скъпи над тази цена” - обясни той.

Според Васил Велев причината се крие във факта, че България не може да търгува ток в рамките на деня.

"Всички около нас могат да правят търговия в рамките на деня, но ние не. Сърбите и румънците търгуват в рамките на деня и затова при тях няма такива разминавания”, каза той.

"Не можем да повярваме,че това е от некадърност, защото и така да е, е крайно време да се променят нещата”, завърши Васил Велев.


 


35
Още от НОТИФИКАЦИИ
Милиардер от Германия търси терен у нас
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
ВСИЧКИ СТЕ ЗА ЗАТВОР преди 1 седмица
ВСИЧКИ СТЕ ЗА ЗАТВОРА !!! КАТО НЕ ВИ ОТТЪРВА ДЪНИТЕ ОРТАЦИТЕ СИ МАСКАРИ !!!! ЗАТВОРИТЕ ТРЯБВА ДА СА ПЪЛНИ С ТАКИВА КАТО ВАС !!!
32
0
 
1
 
! Отговори
ганев преди 1 седмица
Спрямо монополите в БГ - НИЩО НЕ Е направено. Кой толерира това ..ами то е ясно. До кога трябва да има изобщо понятие ЕРП . Изтичане на огромни печалби в нечии джобове. То какво е управлението такава е и енергетиката. Краде се като за световно....Където и надзърнеш направо вони.
31
0
 
2
 
! Отговори
Observer преди 1 седмица
....."Има ли престъпна група на пазара на ток в България?"..... ДА!!! Има и тя е протектирана от най-високо място!!!
30
1
 
1
 
! Отговори
Енергетик преди 1 седмица
За утре борсата е 74лв/МВтч, ще направят ли опровержение другарите??
За един преател питам??
29
0
 
5
 
! Отговори
Real AK преди 1 седмица
Ха, ревнали Крокодилите, че Хипопотамите им размътват блатото...
28
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
То къде ли няма престъпна група ...
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Гербавите крадци създадоха ОПГ във всички браншове. Креативни са.
26
3
 
9
 
! Отговори
Ангел преди 1 седмица
В основата на проблема са Американските централи който им бяха подарени по Костово време.Сега ГЕРБ отново им слугинуват. За Бизнеса тока дори трябва да е по евтин отколкото за физическите потребители!!! Още една от многобройните причини за ниски заплати и скъп краен продукт!!!
25
0
 
12
 
! Отговори
Енергетик преди 1 седмица
2 дни борсата излизала на висока цена..а преди седмица, когато токът на борсата беше по 20лв/Мвтч, защо не намалихте цените на стоките и услугите???
Крайният клиент щял да плати цената, а когато е ниска не съм чул да връщата пари??
Тоя и тези, не знам какви бизнесмени са щом си купуват ел.енергия ден за ден и борсовата цена им влияе, навсякъде в нормалния свят, нормалният бизнес сключва ДЪЛГОСРОЧНИ ДОГОВОРИ за това, а не си търси енергия за деня, т.е. не му влияят флуктуациите на пазара.
24
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Крадецът вика дръжте крадеца. Те са свикнали да крадат от народа, а държавата да се грижи за техните нужди от лукс и богатство. Сега не искат да плащат пазарни цени на тока. Те построиха ветрогенераторите и фотоволтаиците, вецове на всяка рекичка, кафява енергия, частни тецове на олигарси, частни американски инвеститори.
Постоянно повтарят, че токът за гражданите трябва да е по-скъп от тока за бизнеса, така било правилно.
23
0
 
12
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 1 седмица
До Анонимен21Преди време, при Борисов, масово се строяха соларни и ветрени паркове, финансирани от банката на неговата бивша. Не е ли оттам-няма разрешително за присъединяване. Даде им се и преференциална цена за изкупуване, за да могат бързо да върнат кредитите на банката. Това свали Борисов, сам се свали, послуша и Меркел, че трябват фотоволтаици. Но, докато в Германия това е лесно, тук е цяло геройство да купиш и узакониш такава уредба на покрива на къщата ти, и тя да работи в твоя полза.
22
0
 
3
 
! Отговори
Стратег преди 1 седмица
До Анонимен
Как ще стане, тва с забраната на ДВГ? България тогава ще е излезнала от ЕС. Чшшшш, баба Лада, как ще я карам аз бе? Кой ще ми направи зарядна станция, на връо, на бърчина, като то и сега там тока едвам диша;))) Нема фуфелец в тва.
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Явно преди изборите енергийната мафия в НЕК, се е за действала.
Тази пиеса е стара!!
Така преди време свалих ГЕРБ от власт.
Нищо ново под небето!!
20
0
 
3
 
! Отговори
Think преди 1 седмица
500 лв на месец... Хахахахха 500 лв за половин ден може....
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма как гербавите крадци да пропуснат! Ужасно много им трябват пари!
18
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Според мен няма такава престъпна група у нас.Другаря Калфин от БСП каза, че от ВЕИ печели по 500лв месечно.Явно не се печели толкова за да имат интерес престъпните структури да се месят в енергетиката.
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Volkswagen с тяхната инвестиция за над 1 млрд евро, как ли гледат на далаверите с тока у нас?
16
0
 
15
 
! Отговори
РЕДНО Е ДА СЕ преди 1 седмица
ПОПИТА: ---- ИЗВЪН ПРЕСТЪПНАТА ГРУПА НА ПАЗАРА НА ТОК, ИМА ЛИ ПОЧТЕНИ?
ОТГОВОР: ---- Е ПА НЕМА!
15
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Гербава трябва да е групата.
Тези хиени няма да оставят неоглозган никакъв кокал.
14
0
 
12
 
! Отговори
баба мара преди 1 седмица
ами даите списъка на българите получили евросубсидии за производство на ток