Собственици на земеделски земи продават имоти, за да посрещнат спешни разходи

"Агрион" предлага безплатни правни консултации и оценка на имотите на всички желаещи
29 юли 2019 11:41,
Собственици на земеделски земи продават имоти, за да посрещнат спешни разходи
Източник: Агрион Инвест

"Притежавам земеделска земя, но нямам възможност да я обработвам и има опасност да запустее". "Имам нужда от пари за лечение и спешно ми трябват пари за придобиване на друг имот". Това са основните причини притежателите на земеделски земи да се решат да продават нивите си, става ясно от национално представително допитване за нагласите на собствениците на поземлени имоти. Необходимостта от свежи пари за семеен празник или издръжка на ученик и студент също са сред водещите фактори за продажба.

Най-важният въпрос обаче остава "на кого да продам земята си, така че да получа справедлива цена и сделката да е сигурна, без да се притеснявам, че ще бъда измамен". За близо 30% от анкетираните отговорът е категоричен - "Агрион Инвест". За поредна година компанията е най-разпознаваемият земеделски бранд в България и се ползва с най-голямо доверие в агросектора. Дружеството се утвърди като безспорен лидер при покупко-продажба на поземлени имоти и далеч изпреварва основните си конкуренти. Всеки втори притежател на ниви разпознава името "Агрион", а сред тези, които са решили да продават имотите си, разпознаваемостта на земеделското дружество достига до рекордните 78%.

От проучването става ясно, че в момента около 173 хил. собственици на земя планират да продадат имотите си в близките месеци, което е увеличение от близо 10% спрямо година по-рано. Те притежават средно по 27 дка земя, като планират да продадат около 13 дка. Това означава, че е възможно над 2 млн. дка земеделска земя да сменят собствениците си. Според брокери сделките с поземлени имоти се увеличават през лятото и на пазара излизат много нови земеделски земи.

Проучването на нагласите на собствениците на земя показва, че най-важният фактор при избора на купувач е сигурността на сделката. Над 90% от анкетираните предпочитат да продадат имота си на доверена и коректна българска компания. Бързата реализация на сделката също е от съществено значение. Повечето собственици, които са решили да продават земеделските си имоти предпочитат да не се занимават с документацията. Често те са наясно какви документи да подготвят и от къде да ги получат. За това се доверяват на "Агрион".

Дружеството съдейства при събирането на необходимите документи за сделка и предлагат безплатна оценка на имотите. Експертите на лидера в управлението на земеделски активи също така предоставят безплатна професионална юридическа помощ на всеки притежател на земя, който има казус със собствеността или просто иска консултация във връзка с поземлените отношения. „Щастливи сме, че все повече хора посещават офисите ни и ни гласуват доверие. Основната ни цел е да съдействаме за развитието на модерно и ефективно българско земеделие, в което дори и собствениците на малки парцели имат възможност да осребрят активите си на добра цена", казаха от "Агрион".

"Агрион" гарантира справедлива цена на всички притежатели на земеделска земя, които са решили да продадат част от собствеността си. Оценката на земята се формира чрез специално създаден алгоритъм, който отчита всички показатели, участващи във формирането на цената. "За разлика от другите компании на пазара, ние не използваме метода на осреднената оценка за дадено землище, а прилагаме индивидуален подход, към всяко запитване", казаха от компанията.

Безплатната оценка помага на собствениците на земеделски земи да добият реална представа за пазарната оценка на активите им и каква цена да очакват, ако решат да ги продадат. Така всеки, който желае да разбере пазарната стойност на земята, която притежава, може да посети някой от офисите на дружеството в страната или да пусне онлайн заявка за оценка на сайта на компанията. Предвидена е и възможност собствениците на земя директно да поискат оферта от "Агрион" за изкупуване на земята им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Имиджова публикация

Още от
Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации