В Ловеч: Откриха нарушения с опасни вещества в няколко предприятия

Липсвали инструкции за безопасна работа и обучения
27 сеп 2019 19:00, Анисия Иванова
3
В Ловеч: Откриха нарушения с опасни вещества в няколко предприятия
Архив: Булфото

Инспекцията по труда в Ловеч е установила нарушения в работата с опасни вещества в няколко предприятия, съобщават от институцията. Това е станало по време на планирани проверки в рамките на кампанията "Здравословни работни места, 2018 - 2019 г., управление на опасните вещества на работното място".

Установени са общо 363 нарушения на трудовото законодателство, 344 от които са свързани с осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд. Съставени са два акта.

Основните нарушения са свързани с незаведени картотеки с информационни листове за безопасност за използваните опасни химически вещества, липса на инструкции за безопасна работа с тях, не са проведени обучения и инструктажи на работещите с такива вещества, не им се извършва медицинско наблюдение.

Направените 68 проверки били в предприятия от икономически дейности "Растениевъдство", "Производство на мебели", "Дървообработване", "Печатна дейност", "Производство на обувки", "Хуманно здравеопазване", "Ветеринарномедицинска дейност", "Строителство, производство на цимент, силикатна промишленост", "Галванични производства" и "Автобояджийски услуги".

Целта на кампанията е била да се повиши информираността и превенция на риска от работата с опасните вещества в ежедневната трудова дейност.

Работещите са попълнили анонимно специални анкети, а резултатите от тях са показали, че малка част от служителите познават значението на пиктограмите за етикетиране на опасни химични вещества.

Наред с негативните констатации били установени и добри практики за замяна на опасните химични вещества с безопасни или по-малко опасни, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Защо не отидоха в Дунарит или ги беше страх да не гръмне завода докато са на проверка ?
2
2
 
0
 
! Отговори
Бизнесмен с Ауди преди 4 години
Голяма работа, оставил съм в двора няколко варела! Такъв шум да вдигат! И какво толкова, можело било да се появят генетични мутации, пишело на етикетите. Е да де, ама пише още и че вероятността е много малка! Я сравнете само - помислете си с какво ги храня работниците в столовата само! И пак нищо им няма, издържат с години и работят здраво! Имам един работник, вече 6 години работи при мене и яде тази храна всеки ден! И нищо му няма бе, още си е съвсем здрав! 6 години!А тия - за няколко варела!
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що неги кажете кои са

Спонсорирани публикации