ЧЕЗ се погрижи за птиците, обезопасяването стълбове

Проектът е в партньорство с Българско дружество за защита на птиците
2
ЧЕЗ се погрижи за птиците, обезопасяването стълбове
Снимка: ЧЕЗ

ЧЕЗ Разпределение България монтира 127 маркиращи устройства /дивертори/ по електропроводите в община Белене, които правят проводниците видими за птиците и намаляват риска от сблъсък с тях.

Предвижда се и обезопасяването на 63 стълба с различни птицезащитни продукти, допълват от пресцентъра на ЧЕЗ.

До момента са обезопасени изцяло 13 стълба с 39 изолационни комплекта.

Усилията са част от проекта "Живот за птиците", който се изпълнява в партньорство с Българско дружество за защита на птиците /БДЗП/. В рамките на този проект се извършват теренни проучвания, за да се установят най-рисковите за птиците райони и да се гарантира целесъобразно насочване на усилията за обезопасяване на електропроводите. Проучванията определиха област Плевен като регион с особено значение. Те ще продължат, докато се идентифицират всички важни за птиците места и се планират конкретни мерки за повишаване на сигурността им.

Част от планираните вече дейности в областта предвиждат и повдигане на 46 щъркелови гнезда със специални платформи. По този начин се предпазва животът на птиците, предотвратяват се пожари по мрежата и се съкращава броят на прекъсванията на електрозахранването в резултат на контакта на щъркелите с електропроводите.

ЧЕЗ Разпределение България и БДЗП представиха усилията, предприети за защита на птиците в област Плевен и конкретно в община Белене, на 31 октомври в природен парк "Персина" – стратегическо за птиците място със защитен статут, където са концентрирани част от дейностите по проекта в района.

"Опазване на застрашени видове птици чрез обезопасяване на опасни за тях въздушни електропроводи в защитени зони от Натура 2000 в Западна България”, LIFE16 NAT/BG/000612 или "Живот за птиците" е проект с бюджет 2,65 млн. евро.  ЧЕЗ Разпределение инвестира в него над 800 хил. евро , както и човешки ресурс и усилия за неговото изпълнение. Европейската комисия осигурява финансиране от 1.85 млн. евро по програма Life на Европейския съюз. Дейностите по намаляване на конфликта диви птици-електропроводи, изпълнявани в партньорство с БДПЗ, ще продължат до края на 2022 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: ЧЕЗптици
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Петко преди 4 години
500лв някъде е отварянето на партида ,какви 18000 те гонят.Дори с малкото работници,хората успяват да ни пускат тока.Духне ли вятър,буря,виелици те са навън,докато мрънкалниците като теб си лежат на топличко и негодуват"що немам ток".Ползвайте тие глави по предназначение и мислете малко с тях.
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да вземат да се погрижат и за абонатите си и за тези,които искат да се електрифицират а не само за птичките.За да снабдят с електричество къщата на един гражданин му поискали 18 000 лева.Ми то по евтино ще му излезе да си електрифицира къщата със соларни панели.Тия полудяха,след като не можаха да продадат бизнеса си в България.

Спонсорирани публикации