КЗК засече картел на фирми за саниране в Търговище

Същата практика имало и в Гоце Делчев
2
КЗК засече картел на фирми за саниране в Търговище
Снимка: Булфото, архив

Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ санкционира 24 дружества за участие в картели по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, съобщиха от Комисията. Установените нарушения представляват картели  - забранено споразумение или съгласувана практика -  за манипулиране на обществени поръчки по Националната програма на общините Търговище и Гоце Делчев.

Общият размер на наложените санкции е 398 174 лв., от които 147 761 лв. е общият размер на санкциите на участниците в обществената поръчка на община Търговище, а 250 413 лв. - на участниците в обществената поръчка на община Гоце Делчев.

КЗК е постановила решения за установяване на извършени нарушения по Закона за защита на конкуренцията и налагане на имуществени санкции на дружества, участници в обществени поръчки по Националната програма.

Обществените поръчки са били с предмет извършване на обследвания за установяване на техническите характеристики и на технически паспорти на сгради, и за енергийна ефективност и предписване на необходимите енергоспестяващи мерки.

В рамките на проучването КЗК е установила, че участниците по всяка една от двете обществени поръчки са се споразумели за разпределянето на обектите, възлагани в процедурата, както и за цените, които да предложат на възложителите.

Споразуменията имат за цел пълно предотвратяване на конкуренцията при подаването на оферти в процедурите за възлагане на обществени поръчки като определят печелившия участник по всяка обособена позиция и така предопределят избора на възложителите. Изводите на Комисията се основават на събрана електронна кореспонденция между участниците, информация и доказателства от възложителите, както и от самите участници.

За първи път в антитръстовата практика на КЗК предприятия, участници в картели, са се възползвали от
Програмата за освобождаване от санкция/намаляване на санкции в случай на участие на предприятие в таен картел, като са подали искания и са представили доказателства, които са подпомогнали доказването на нарушенията, посочват от комисията. В резултат от сътрудничеството им в производството, Комисията е предоставила пълно освобождаване от санкция на едно дружество и намаляване на санкциите на две други дружества.

Предстои Комисията да се произнесе и относно предявените с Определение 725 от 20 юни 2019 г. твърдения за манипулиране на обществена поръчка по Националната програма за енергийна ефективност на община Пловдив от участващите в нея 33 предприятия.


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Изводите на Комисията се основават на събраната електронна кореспонденция между фирмите"
Разбиха Държавна сигурност, за да разбият суверенитета на държавата, но следенето с повод и без повод, със санкция на прокуратура и без, е навсякъде. НО! Естествено върховете са недосегаеми. Цялата "програма" е корупционна пирамида.