До какво ще доведе напрежението между ЕС и Китай?

Пекин призова Европа да спре да отхвърля китайските инвестиции
26 дек 2019 16:15, Нели Христова
66
До какво ще доведе напрежението между ЕС и Китай?
Снимка: Reuters

Джан Мин, ръководител на китайската делегация в Европейския съюз заяви, че политиките на ЕС за ограничаване на достъпа на китайските компании до Европа ще възпре инвестициите, пише базираното в Брюксел електронно издание New Europe, цитирано от агенция "Фокус". Плановете за намаляване на чуждестранните инвестиции и 5G мобилните мрежи могат да предизвикат обратно действие, заяви Джан по време на интервю и предупреди, че страните от ЕС трябва да „спазват принципите на мултилатерализма и свободна търговия“.

„Моите колеги и аз сме силно ангажирани да насърчаваме сътрудничеството между Китай и ЕС, така че следя развитието с интерес и притеснение“, каза Джан. „Отношенията на Съюза предизвика подозрение у много китайски предприемачи, работещи в Европа“, добави той.

Това е на фона на нарастващото напрежение между двете страни. ЕС обяви Пекин за „системен конкурент“ в началото на тази година. И двете страни се обвиняват взаимно за бавния темп на преговорите за нов инвестиционен договор.

ЕС се опитва да засили правилата за сигурност на компании, които предоставят 5G мрежи, като Huawei. През май правителството на САЩ добави компанията към своя черен списък заради опасения, че тази технология ще позволи да шпионира други държави.

По-рано този месец китайският външен министър Ван И потвърди позицията на Китай и призова ЕС да спре да отхвърля китайските инвестиции. „Китай изгражда отворена икономика. Ние приветстваме европейските страни да се възползват от възможностите за увеличаване на инвестициите в Китай и да проучат този огромен пазар от 1,4 млрд. души“, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До VЕС е световна икономика, ако не си разбрал и произвежда всичко. А някои страни като Русия и Китай вече заменят доларовите валутни резерви с еврови.
52
12
 
4
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Лаптопчето ми e Sony Vayo Made in France, a телефона ми е Сони Made in Japan, а тука ми говорят за някакви китайски ***
51
13
 
9
 
! Отговори
до БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
Абе смотан - това че си отишъл в 3 града каква представителна извадка правиш? Аз съм ходил в села за разлика от теб и региони, където живее 80% от населението. И наистина тия хора живеят с шепа ориз и 2 банана на ден. Тоя ми обяснява колко са развити и коли имали. Хахахаха не мога да спра да се смея. В Европа най-големия селянин получава поне по 500 евро на месец.
50
7
 
6
 
! Отговори
Един виц преди 4 години
Китайските инвестиции са нещо за което всички говорят, но никой не ги е виждал !
49
5
 
8
 
! Отговори
V преди 4 години
А ЕС какво точно прави ? Компютри ли ? Телефони ли ? Софтуер ли ? Социални мрежи ли ? Ако ЕС пречи за създаването на всичко това по добре да го няма защото едно дебело лили взема 17 000 за това че условията в ЕС не позволяват собствена айти промишленост ;)Трябва да се събори райха за да си имаме наш 5Г мрежи .Брюксел само създава пречки на хората .Не са направили нищо за тях и хрантути дебелите лилита на Европа за сметка на хората които създават някакъв продукт .Затова са прави англичаните и САЩ
48
1
 
11
 
! Отговори
до 47 преди 4 години
То пък ЕС и най-вече Бай Брадър не те следят. Блажени са вярващите. Даже ти доброволно собственоръчно им пращаш всичко, ползвайки "безплатните" им: oперационни системи, социални мрежи, търсачки, пощи, месинджъри и т.н.
47
0
 
3
 
! Отговори
Хахаха преди 4 години
Да ама пералнята и хладилника ти ще могат да кОпат криптовалути за правилните хора ...
46
10
 
9
 
! Отговори
ЕС спи преди 4 години
ЕС пак с реакция на ***. Абе ало, с Китай не трябва да се търгува на първо място защото е комунистически режим който следи и потиска хората.Това че може да ви завземе икономиката въобще не трябваше да се стига до дебатиране. Само за това че са комунисти и следят всеки един човек под лупа, е причина да обявите Китай за страна нон грата, ако сте нормални.Ама не сте.В Турция трябваше да дойде Ердоган, за да ви покаже ислямската наглост,че чак тогава да започнете да загрявате за Турция и мястото и
45
7
 
7
 
! Отговори
До Коунойс фром хел преди 4 години
Бързаш като муле пред майка си без да си прочел и разбрал написаното.Обяснява ти се че платежоспособността на това население е почти нула - не случайно китайските хиени искат европейския пазар.Също така ти се обяснява, че това китайското няма нищо общо с инвестициите, а чисто и просто даване на заеми - няма да ти обяснявам разликата между 2-те.За чии са ни тия жълтури тогава?
44
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
няма как да се позволи на някаква компания, контролирана от китайските комунисти и основаваща своето развитие на кражби на технологии, да има водещо присъствие телекумуникационния сектор на европа
43
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименОтносно "шпиономанията", тук не става въпрос за 5G, 4 или 3G, а затова, че чиповете са китайски и се настоява, че са произведени с възможност да се контролират от китайските служби за шпионаж. Това е причината за отказ на китайските чипове. Самата техногия няма общо с това. САЩ нямат против 5G мрежата, имат против да се изгради с китайска технология. Вземи прочети малко, че се излагаш като ки..фла вече!
42
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега никой не ни следи та китайците са ни виновни. Демокрация е да говориш едно, а да правиш друго, и да обвиняваш трети за това което сам правиш.
41
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонименединственно твоята глупост може да се рее в орбита, просто престани да пишеш глупости
40
1
 
2
 
! Отговори
До 35 преди 4 години
Голям зор ще видиш ако вместо китайка у вас се появи китаец.Това е шега разбира се.Никой не е могъл да спре напредъка.Няма да го спре и сега,каквото и да направи.
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 39Сателитната комуникация я има отдавна и отдавна се знае, че позволява по-голям обем данни, но е с по-бавно време за отговор (ping). В този смисъл "земната" комуникация е значително по-бърза. За пореден път - престани да пишеш глупости, явно не разбираш технологията, която ползваш.
38
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато дори 4G е все още по земната повърхност 5G ще се"рее в небето"извън земната орбита.Затова и САЩ се страхуват,че ще ги шпионират и още от сега подготвя почвата с разразилата се "шпиономания"напоследъкГонят се дипломати и консули за да всеят страх.Но всъщност това е единствено заради пазара на непроизведените все още стоки,които ще струват трилиони,и то не един два а стотициА вие програмисти в състояние ли сте да напишете програма която може да управлява супер компютър в реално времеНада ли
37
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 35Викаш с 5 Г ще се появи една китайка, да ми зареди пералнята и после да извади прането и да го изглади ;)
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До нищо не е довело. Я как китаиците се развиват в Сибир. Пълно е с ферми и то частни за ***. Правят пътища, детски градини, ж.п. гари. Така де Болшая и Магучая неможе сама!
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
5 г е просто по-висока скорост на мобилните устройства, отделен въпрос доколко тази скорост е необходима за един телефон например, да не говорим че самия телефон неможе да я обработи, а иначе самата скорост отдавна е прехвърлена при жиците :) а и ако искате по сигурно и по-бързо, жицата си е винаги за предпочитане, иначе аз и сега мога да си управлявам уредите, ама честно невиждам смисъл от това нещо, каква е ползата че мога да си пустна пералнята през и-нет, като нема кой да сложи прането в нея
34
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 35А каква е причината сега да не можеш бе , стига си повтарял едно и също като нeвмeняем.

Спонсорирани публикации