Проучват нуждите от кадри на бизнеса в цялата страна

Работодателите казват кои са най-важните за тях умения
Обновена: 3 фев 2020 16:29 | 3 фев 2020 15:47, Веселина Йорданова
12
Проучват нуждите от кадри на бизнеса в цялата страна
Снимка: flickr

Агенцията по заетостта започва пето проучване за потребностите от кадри.

Чрез него ще се събере информация от какви специалисти и работници ще има нужда бизнесът през следващите 12 месеца и след по-дълъг период – от 3 до 5 години.

Проучването се провежда на база статистическа извадка от 4000 различни по големина работодатели, представители на всички сектори на икономиката в 28-те области в страната. Те ще бъдат поканени да попълнят on-line анкетен формуляр и да посочат какви умения, компетентности и професии трябва да притежават кандидатите за работа и персоналът в техните предприятия.

Анкетираните работодатели ще имат възможност да посочат вид и обхват на търсените от тях кадри с професии от конкретни области на висшето образование от Списъка на професиите за професионално образование и обучение, а също и за позиции, неизискващи квалификация. Чрез анкетния формуляр ще се проучи и кои са най-важните ключови компетентности и умения на 21-ви век, които работната сила трябва да притежава.

Обобщените резултати за потребностите от кадри през следващите 12 месеца отново ще послужат за планиране на мерки и действия за подготовка на необходимата работна сила чрез организиране на подходящи обучения за придобиване на заявените професии, ключови и личностни умения.

Анкетирането ще продължи до 20 март 2020 г., след което във всяка административна област резултатите ще бъдат анализирани от експертен екип с представители на държавната и местна власт, национално представените организации на работодателите и синдикатите, браншови и други организации.

За работодатели, които желаят да се включат в анкетирането, но не са попаднали в извадката, след 04.03.2020 г. на сайта на Агенцията по заетостта ще бъде достъпен аналогичен on-line формуляр, в който да отразят своите потребности и очаквания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работодателите казват кои са най-важните за тях умения: 1. Фотосинтеза
6
0
 
4
 
! Отговори
Да питам преди 4 години
Ще има ли въпрос каква заплата дават за такъв кадър?
5
0
 
2
 
! Отговори
До 3 преди 4 години
Резултата се вижда
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Би трябвало работодателите сами да си правят това проучване и да осигурят обучението на необходимите им кадри. Това не е работа на държавата.
3
0
 
9
 
! Отговори
??? преди 4 години
Ясно е какви кадри търсят дебеловратите работодатели - кадри, които да са готови да работят за минималната заплата, но да знаят и могат всичко.
2
0
 
24
 
! Отговори
Гурбетчия преди 4 години
Проучвайте, Проучвайте..., между другото кадрите бегат....
1
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-важното умение за служителя според българския работодател е да може да си позволи да работи срещу къшей хляб. Другото са екстри.

Спонсорирани публикации