Българите, работещи в чужбина, загубили ?3,2 млн.

Не са поискали възстановяване на данъците
36
Българите, работещи в чужбина, загубили ?3,2 млн.
Снимка: Pixabay

Около 45% от българите, работещи в чужбина, не са поискали възстановяване на данъците, които са платили там. Общата сума на непотърсените от тях пари през 2019 г. е около 3,2 млн. евро. Това показват изчисления на една от българските фирми за връщане на данъци, съобщи "Труд".

Основните причини българите да не се възползват от възможността да възстановят част от платините в чужбина данъци са липса на достатъчно информация, нежелание да минат сами през бюрократичната процедура и страх, че възстановяването на налозите може да им попречи да работят отново в чужбина или да кандидатстват за пенсия там.

Около 42% от дохода на работещите в чужбина българи отива за данъци и възстановяването на част от тях е напълно законно. Документи за възстановяване на данъци се подават след като се върнете в България. Можете да поискате парите си за 4-5 години назад. Всеки може сам да се свърже с данъчните в държавата, в която е работил, да предостави необходимите документи и да получи парите си. Но можете да наемете и фирма, която да свърши работата. Осигуровки не се връщат и съответно не губите осигурителни права в съответната страна.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: данъциевро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
13 няма общо между данъчната декларация и получаването на пенсията. Както и в статията пише, каго се върнат в България. Няма такава нищо, живеещ в Германия и всяка година и подаваш декларация. Само да уточним, че като пращат пари не значи, че задължително възстановяват. Изисква се удостоверение доказващо пенсията и не трябва получаващи да има собственост надминаваща 15 500 Е мисля, че беше. Нека, като се пише да е вярно написаното.
13
10
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Добър профил на голяма част от българските емигранти - неграмотни, не владеят местния език, не си защитават интересите и не им се занимава. Иначе тичат в България да си правят зъбите и да обясняват, как живеят в центъра на цивилизацията.
12
1
 
4
 
! Отговори
... преди 4 години
Повечето не ги дърпат защото след пет години работа и данъци ще имаш немска пенсия, ако доживееш разбира се. И огромна част от тези фирми пропускат елеменатрни неща като 0,15 евро цента на километър от вкъщи до работа и обратно. В Медиамаркт продават дискове с цел да си попълниш документите сам. Елементарно е.
11
2
 
32
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Хората са склонни да си оставят данъците на чужда държава която им е осигурила работа и препитание от колкото да ги дадат на хищната хунта в бг
10
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пише 3,2 млн евро? При положение че има над 2 млн българи в чужбина ако ме е и повече излиза 1,6 евро на човек. Какви данъци какви 5 лева ги гонят.Нещо някой пак не е превел както трябва или си правят свободни съчинения
9
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак аз трябва да ги света ей - когато си с двойно гражданство си плащаш данъците и не търсиш да връщаш нищо. Това не са загубени пари, а един денще вьемаме пенсия от чужбина че с тези мизерни БГ пенсии не е живот.Да обобщя - статията е напълно излишна.
8
0
 
17
 
! Отговори
БАЙ ХОЙ преди 4 години
За кой данъци става на въпрос ? Малко е неясно това което е написано ... има много видове данъци
7
0
 
9
 
! Отговори
хохо преди 4 години
Няма такъв филм ... къде го измислихте ... ? След като напуснах Германия ходих до местната данъчна служба , за да питам дали ще ми бъдат върнати данъците плащани няколко години назад. Отговорът беше- НЕ ...вие сте част от ЕУ...Става въпрос за пенсионите вноски. За здраве и дума не може да става, защото е здравна застраховка. В интерес на истината в БГ ми възстановиха здравните права след като показах че съм осигуряван в ДЕ. ... Остава само подоходният данък който в БГ е 10% а в ДЕ е пропорц.
6
4
 
28
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 4 години
Може да ти върнат данъците от чужбина, но после мутрите на Бойко ще имат вече информация за доходите ти и ще почне рекет да си плащаш данъци в България.. Не мерси! Аз мутрите от ГЕРБ няма да храня!
5
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много хубава поръчкова статия. Има един огромен проблем - процедурата е много тромава и се сблъскваш с бюрокрацията в България.
4
12
 
32
 
! Отговори
ГОЛАТА ИСТИНА преди 4 години
Работиш извън България, плащаш данъците там където си работил и ако някой ден решиш да се завърнеш в България, имаш правото да си получиш внесените данъци, в съответната държава.Но то, кой ли има интерес да се върне в България?.... като там го чака голямата "бухалка".
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аха, ясно, благодаря!
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не България, държавата в която си работил ти ги връща, защото реално си бил за малко, а не си техен гражданин.Само данъците.
1
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не разбрах, живееш в чужбина, плащаш си тамошните данъци, а после България ти ги възстановява ли???