Недостиг вдига цените на дезинфектантите до космически нива

Родни производители на спирт могат да отговорят на пазарните нужди
Обновена: 1 апр 2020 13:29 | 1 апр 2020 12:45, Екип на Dnes.bg
33
Недостиг вдига цените на дезинфектантите до космически нива

Според препоръките на СЗО и десетки западни учени, спиртът е най-ефективното средство срещу вирусите с царски имена като COVID-19. В същото време по аптеките няма дезинфектанти или ако ги има, те са на цени от 10 лв. за 100 мл.

Огромният недостиг е предпоставка и за огромната спекула. Политиците говорят за тавани на цените. Забранява се износ. Прокуратурата и МВР предупреждават за арести на фармацевти. В същото време тези, които имат капацитет да произведат милиони литри, стоят на "ръчна спирачка".

Парадоксът е, че в България има достатъчно производители на земеделски спирт. Петте български компании имат общ капацитет да произвеждат около 360 тона чист спирт (над 95 об. % алк.) на денонощие. За седмица тези 5 завода могат да произведат над 2000 тона (над 2 000 000 литра) спирт, достатъчен за производството на близо 3 000 000 литра дезинфектанти, които да покрият нуждите на пазара от подобни продукти за следващите 2-3 месеца напред.

Като данъчни складове, производителите на спирт имат право да търгуват със спирта само наливно или като продукт за консумация, след платен акциз и залепен бандерол.
Така те са принудени да продават своята продукция на посредници, които имат регистрация като производители на жизнено важните продукти. Самата регистрация според сложните национални и европейски процедури отнема около година. Посредниците товарят цените с надценки без да имат дори нужния производствен капацитет, за да задоволят нуждите на пазара.

От 10 000 литра спирт на месец  преди обявяването на извънредното положение в България, спиртоварните вече произвеждат до 1 000 000 литра на месец, но фирмите за дезинфектиращи средства не могат да догонят тези обеми. Така суровина има, а краен продукт - не.

Досега държавата е показала, че може да действа бързо и разумно в условията на криза, особено по отношение на българския бизнес, например бързата изработка на маски и защитни облекла. Сега подобна мярка може да бъде приложена и към препаратите за дезинфекция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Имиджова публикация

33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това за родните производители го слуиам втора седмица. Само ще, ще. Видях и цените на български производители и ме втресе. Един литър спирт - 12-18 лв. За дезинфектантите да не говорим - все едно са правени от НАСА за космическата индустрия. Хайде де нали големи бизнесмени обещаваха, надеждни - то евтин спирт, маски и т.н май и на тях им услаждат тези цени.
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е да има спекула, по добре да произвеждат по-малко, и да надуват цените - така има много по-голяма възвръщаемост на инвестицията отколкото да задоволяват потреблението.
6
18
 
11
 
! Отговори
до 2 преди 4 години
абе куууреее и като си подаде Радев оставката кво ше стане, ще избяга вируса или ще измислим ваксина, жалък плъъх си ти
5
60
 
117
 
! Отговори
Шойгу преди 4 години
Руменчо наложи вето на ръста на цените, защо така бе Руменчо да не са твои хора тези дето правят спекула с дезинфектанти и маски?
4
12
 
6
 
! Отговори
Хм преди 4 години
Стига глупости и паника по статиите.Вчера си купих дезинфектант за 5,28лв. за 100 мл
3
0
 
15
 
! Отговори
Недостиг? преди 4 години
или спекула?То остана и сапуна да се окаже дефицитен.Хора, прочетете как се прави *** и си направете.Топлата вода и сапуна (според специалистите) са по-ефективни от т. анр. дезинфектантни.А ако в одината на алкохола останем без спирт, бъдете сигурни, чер някой го е скрил.Едва ли има територия с повече пивоварни и казани от рОдината!Ако бяхме читави, шяхме да залеем света със спирт сега, не ние да нямаме......
2
23
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е част от Промяната на румен радев ветото!ОСТАВКА!
1
4
 
22
 
! Отговори
Светозар преди 4 години
След като основната съставка е спирт, не може ли да се ползва най - обикновена домашна ракия ? При по - сериозни случаи - първак.

Спонсорирани публикации