Спекула с цените едва ли ще има въпреки кризата

Мярката 60/40 не се отнасяла до земеделците
Обновена: 16 апр 2020 21:59 | 16 апр 2020 21:58, Екип на Bulgaria On Air
7

Според бившия министър на земеделието Мирослав Найденов не ни очаква повишаване на цените, тъй като нито производителите имат интерес от такова, нито търговците.

"Производителите нямат интерес от повишаване, защото това са предимно сезонни продукти, които следва да имат добра търговска стойност в момента", посочи той за Bulgaria ON AIR.

Заради създалата се криза очакваме агнешкото месо да ни струва с 1 лев. повече тази година. Според Найденов тази разлика не би била проблем за крайния потребител.

А пазарите ще бъдат затворени по празничните дни, след което ще продължат да работят, но с драконовски мерки за сигурност. Бившият министър на земеделието определи мярката за затварянето им като наложителна.

"Затворени са големи кооперативни пазари, но предлагането на продукция и в големите хипермаркети и в по-малки магазини, които спазват съответните изисквания, продължават", посочи той за "Денят ON AIR".

Относно мярката 60/40 и това как тя би работила за земеделските производители, той коментира, че от нея е по-вероятно да се възползват големите индустриални предприятия.

"Знаете, че земеделието работи предимно със сезонни работници. Има опция работодателите или земеделските производители да наемат с еднодневни договори заети. При тези договори няма как да бъде приложена мярката 60/40", обясни събеседникът.

Сектор земеделие е изключително чувствителен, смята бившият министър на земеделието.
"Трябва да има сериозна финансова подкрепа. Видяхме, че вчера много адекватно реагира фонд "Земеделие", добави той.

ДФ „Земеделие” изплати близо 445 млн. лв. (444 855 722 лв.) за Кампания 2019 по Схемата за плащане за селскостопански практики, които са благоприятни за климата и околната среда - зелени директни плащания (ЗДП). Подпомагане по схемата получават 56 490 земеделски стопани.

Найденов отбеляза и, че ако кризата с коронавируса се задълбочи в нещо по-страшно, нашето земеделие да трябва да осигури продуктите от първа необходимост без осъществяването на внос.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
16
 
! Отговори
Loopianix преди 4 години
Еййй, *** с мисирките, от другата подобна безумна статия - "Абе тия журналисти по коя земя ходят и къде ги гледат цените или могат само св...ки да правят на властта, очевидно!?!??Агнешкото средно за 16 лв. в магазините.Доматите, краставиците, салати - 100+% спрямо няколко дни. Видях и потресаващата цена от 6 лв. за килограм домати.Ходих до магазина - почти няма хранителна стока, която да не е повишена средно с 20-30%.И това на фона на масова и растяща безработица и намалени заплати...
3
0
 
21
 
! Отговори
Фен преди 4 години
Разбира се, няма спекулаДнес си купих от кварталното магазинче шише 1 л обикновена белина за 3. 00 лв, репички - 1.30 лв/вр. и салата (маруля) - 1.70 лв.До преди 1 седмица цените бяха поне със 30 % по-ниски.Ама балами като мен - бол.
2
1
 
11
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Рупайте скъпо ГМО и се радвайте, ако в аптеката имат лекарствата ви.
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бе, ние не виждаме новите цени на топлофикация или в магазина.....Много сте смотани, журналястите.

Спонсорирани публикации