Строителството на сгради с 15% намаление през март

Има ръст при жилищата, отчетен за първото тримесечие
6
Строителството на сгради с 15% намаление през март
Снимка: БГНЕС

Индексът на продукцията в сектор "Строителство" през март е с 11.2% под равнището от предходния месец, по предварителни данни на НСИ. В средата на месеца беше обявено извънредно положение у нас заради коронавируса.

Намалението спрямо март 2019 г. е с 14.0%. Продукцията от сградното строителство намалява с 15.3%, а от гражданското/инженерното строителство - с 5.3%.

На годишна база понижението се определя от отрицателния темп при сградното строителство, където спадът е с 16.8%, а при гражданското/инженерното строителство - с 9.8%.

По предварителни данни на Националния статистически институт броят на въведените в експлоатация жилищни сгради през първото тримесечие на 2020 г. е 751, а новопостроените жилища в тях са 3 473. Спрямо първото тримесечие на 2019 г. сградите са с 86 повече, или с 12.9%, а жилищата в тях нарастват с 876, или с 33.7%.

Най-голям е относителният дял на новопостроените къщи (72.2%), следвани от жилищните кооперации (19.1%). 

Най-много жилищни сгради са въведени в експлоатация в областите Варна - 100 сгради с 699 жилища, София (столица) - 99 сгради с 852 жилища, и Пловдив - 99 сгради с 308 жилища в тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колега N3, заповядай да видиш скиците на ул. Искър, точно срещу нашия гараж и да ми покажеш подземния/те паркинги. Разписахме им всичките документи, защото и без това всичко в района е окъкано и няма никога да живеем там. Върху един скат ще се строят 5+1 етажа. На юг нямат прозорци до 3ти етаж, защото ще е стена, сянката от сградата ще е до нивото над сегашния ни гараж. Аз смятам да забия колчета, защото новодомците ще имат поне 10-15коли. Подземни има САМО в нови ГОЛЕМИ комплекси.
5
0
 
1
 
! Отговори
Да фалират преди 3 години
Да фалират всички строителни фирми !!!
4
1
 
1
 
! Отговори
Да фалират преди 3 години
Да фалират всички строителни фирми !!!
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 2Не знам за къде говориш, но във Варна специално всички нови сгради биват строени най-малко с подземен паркинг.
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е проблема, че няма купувачи! Има млади семейства, местят се хора и т.н. но проблем е , че нови сгради са върху терени, където е имало къща с двор. Прави се отстояние 9,95м (10м по закон) и се строи 5+1 или 2 етажа и няма къде да спреш, водят се спорове за паркоместа, буквално няма "въздух" за хората. Тераси по 60см, мазе 2м2 и пр. Това кара хората да правят компромиси, напр. заради района и изобщо е много дълга тема. С две думи лоша градска среда се строи напоследък.Качеството е друга тема?
1
6
 
16
 
! Отговори
Ай преди 3 години
Ай строителни предприемачи, как ще плащате кредитите за блоковете, като няма кой да купува. Ще вземе да ги глътнат банките ако не намалите цените на половина.