Влизането на България в Еврозоната има дългосрочно значение - за векове

Срокът за присъединяване обаче може да е повече от 2 години
Обновена: 15 юли 2020 22:23 | 15 юли 2020 22:11, Нели Христова
64

България официално бе приета в чакалнята на Еврозоната. Страната ни ще бъде в нея най-малко за период от две години, преди да може да приеме еврото. Готови ли сме за предизвикателството?

"Тази крачка има много дългосрочно значение - за векове. За никакво чакане не може да става въпрос, това е един нормален процес на присъединяване. Трябва да се реши въпросът да се премине от плаващия към фиксирания курс на присъединяване. При нас от 20 г. е фиксиран курсът, така че този въпрос е изначално решен", каза финансистът доц. Емил Хърсев в студиото на Bulgaria ON AIR.

По негово мнение е напълно възможно да се окаже, че срокът на присъединяване няма да бъде само изискваните 2 години.

"При нас някакви особени задачи през този период няма, най-важно е да се договори как ще бъдат разпредели огромните ресурси, които са натрупани като обезпечение на българския лев. Голяма част от тези средства ще се освободят и трябва да бъдат използвани така, че да се стерилизира този финансов ресурс, а да не се похарчи. Логичното е да се използва за погасяването на външния дълг на страната", подчерта експертът.

Хърсев добави, че на БФБ не се търгува този обем от акции, който е обект на това увеличение на капитала.

"Цената на тези публични предлагания се определя при оценки на професионалисти и се проверява от легитимен орган. Няма как да има един нищожен обем акции без сериозен вторичен пазар", разясни финансистът.

Според него ЕЦБ тества Първа инвестиционна банка, но и държавата, за да види как ще се държат властите при възникнал проблем.

"Убеден съм, че банката в рамките на година-две ще изкупи въпросните акции обратно. Това правят всички на Wall Street в последните години", категоричен бе Емил Хърсев.

Той отбеляза, че ЕЦБ няма да промени политиката си предвид коронакризата. "Особено голям диалог между централните банки и обществото няма. Основният критик на този принцип е Доналд Тръмп. Има проблем с централното банкиране в цял свят", посочи Хърсев в ефира.

И допълни, че правителството е начертало план за 13-те млрд. евро от Брюксел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Билионерите в света и хората които правят пари са в Амери$ка, Хонконг ,Бразилия , Китай и Индия!! Къде сте боклуууци от Еерозоната??? Няма ви никакви с вашите Еврозони смешковции
27
9
 
11
 
! Отговори
дупетат преди 3 години
Дано никога не влезем в ес.
26
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България трябва да държи злато в случай че еврото фалира.
25
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Влизаме в нещо което не е ясно какво е и колко дълго ще живее и трябва да унищожим и лева, защото еврото е по-важно. Но Хърсев не казва кое е толкова по-важно от България. ЕС и еврото са на 20-50 г. и не са по-важни след като България е на 1400 г.
24
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Америка си прави гавра с Европа и НАТО а пък Европа се прави на тежкари вижте кои сме ние пък на България и така. Синдрома на комплексарщината е голям.
23
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никакъв фиксиран курс няма да има.Първо ще девалвират лева и чак тогава ще ни присуединят, ако изобщо.Защото може просто да ни *** силят в чакалнята и да ни изгонят да мръзнем на перона. Бойко има подкрепа, защото им е обещал да им даде гаранционния фонд на борда. Ще ни го вземат и ще ни оставят да си чакаме.
22
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подигравката на България за векове напред!!! Какви еврозони какви СИВ? Трета глуха в световния финансов елит е Европа. Стига с подигравките и гаврите с България.На България не йнррябва нито ЕС нито СИВ!
21
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-добре роби на Европа, отколкото на Русия.
20
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Векове наред ще ви се присмиват как сте се поробили на брюкселската империя и сте чакали сума време в чакалнята на ке.нефа на еврозоната.
19
1
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Прав е!Докато за излизането от ес имаше написана възможност, за излизането от еврото - няма.
18
1
 
8
 
! Отговори
Стар набор преди 3 години
Защо въобще се дикутира възможен плаващ курс, след като сме във Валутен Борд с фиксиран курс ? Ако ЕЦБ наложи Плаващ Курс, това би означавало ОБЕЗЦЕНЯВАНЕ НА ЛЕВА с до 15% (справка в-к Банкер).
17
1
 
12
 
! Отговори
КТБ потърпевш преди 3 години
Не вярвам на Хърсев, той много анализираше и ни даваше кураж и надежда за спасение на КТБ, но нищо не се случи. Върти се постянно накъдето духне вятъра. За мен той не е експерт.
16
2
 
10
 
! Отговори
Стар набор преди 3 години
Великият мислител Хърсев ми напомня един друг лозунг: "Дружба от Векове за Векове" от преди повече 30 години.
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тъкмо онзи ден се замислих къде пропадна този велик експерт Хърсев и ето че се пръкна от небитието.
14
3
 
6
 
! Отговори
До 18 преди 3 години
А ако продължаваме така ...за какво бъдеще говориме...имигрантско бъдеще...?
13
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След днешното обръщение на Радев,Еврозоната е мираж! САЩ ще спрат енергийните проекти,Европа ще ни остави в разкрачено положение по ЕРМ-2 и Шенген, поне докато върви пандемията."Светлина,повече светлина "- Изобщо, чака ни светло бъдеще..
12
2
 
10
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 3 години
"има дългосрочно значение - за векове" - Муахаха, ЭС още Десетилетие няма да Изкара, тоз Векове Бълнува!!
11
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я да иде да разправя тия щуротии на поляците, или на унгарците................Те ЗАЩО НЕ ИСКАТ ДА ВЛИЗАТ?????? Това ще е НАЙ-ГОЛЯМОТО ОГРАБВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ ОТ НЕЙНОТО ОСНОВАВАНЕ!!!!!! Искат да ни прилапат резервите, а после, като на гърците могат даже да не ни дават да си теглим парите от сметките....само по 50-60 евро на ден!!!! КРАДЦИ-ИЗЕДНИЦИ!!! И този туфлек е от тях, ще получи нещо!
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе за Нинова не знам ама има един дет разпределя порциите.
9
7
 
15
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
Нинова и Божков скришом потриват ръце в очакване да "падне" някой друг милиард, защото те на милиони са се наситили!

Спонсорирани публикации