Какви кадри иска бизнесът за година напред?

Над 1300 фирми и организации вече са заявили нуждите си
44
Какви кадри иска бизнесът за година напред?
Снимка: flickr

Всеки работодател ще може да посочи от каква работна сила ще има нужда през следващите 12 месеца, както и в средносрочен план - в рамките на 3 до 5 години.

Анкетата на Агенцията по заетостта за потребностите на бизнеса от кадри вече е отворена за всички желаещи работодатели, съобщиха от институцията.

Бизнесът ще може да заяви кои от предложените 21 умения и 8 ключови компетентности трябва да притежава търсеният от него персонал. Тази година в проучването ще бъде отчетено и влиянието на епидемичната ситуация в настоящите социално-икономически условия.

Шестото проучване започна на 1 септември т. г., първоначално сред поканени от бюрата по труда в страната работодатели от формирана по данни на НСИ национално представителна извадка. До този момент над 1300 фирми и организации са взели участие в анкетата.

Агенцията по заетостта приканва работодателите от статистическата извадка, които все още не са попълнили своя формуляр, да направят това в оставащия до 16 октомври период. За целта могат да ползват предоставената им от бюрата по труда връзка/линк към електронната анкета.

В рубриката "Проучване за потребностите от работна сила" на официалния сайт на Агенцията е публикуван отделен онлайн анкетен формуляр, който ще бъде достъпен до 16 октомври 2020 г. включително.

Проучването на потребностите на работодателите в България от работна сила стартира за първи път през 2018 г. и се провежда два пъти в годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
от Колега ИТ преди 3 години
И на мен ми прави впечатление на други колеги ИТ, че като взимат добри пари, все едно са много можещи и много знаещи .... Как само благодарение на техните умения и усърдна работа успявали. Аз също съм в тази сфера и взимам хубави пари. Работя това, защото ми харесва от малък още. Всичко останало е приятно стечение на обстоятелствата. Има и други професии, в които ако вложиш същите усилия ще си далече по назад. Колко работолюбиви и талантливи музиканти има ....
34
0
 
2
 
! Отговори
Пешо тъпото преди 3 години
Евтини
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че какъв бизнес имаме ,че да иска кадри?В повечето случаи се търси русокос,дългокрак,късопол,едрогръд кадър, като всички посочени аргументи са особено изразени.
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И още нещо:"буквално ме заливат от оферти, защото кадри няма. Не сме щастливци, а можещи."Да речем, че като си започнал да учиш, преди ... 15 години? Как реши, че това е твоята псециалност? И как прецени, че след 15 години, няма да има повече кадри и ниски заплати? Вундеркин ли си бил? Ако е така, да твърдиш, че не си щастличе е смешно. Да, трябва да се полага и усилие, но има и огрмана доза случайни фактори извън твоя контрол. Ако беше роден в Лоас, едва ли щеше да ти знае толкова устата.
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То тоя, дето през 2009/2010 взимал 1300 начална заплата, че и с жена си, а сега бил в пъти повече. Кажи и ми какви са позициите, заемани от Вас и каква е длъжностната характеристика на сегашната Ви работа, ако може!Благодаря за отделеното внимание.А ако не може ... Прав Ви път!
30
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бизнесът трябва да си обучава кадри, не да иска наготово. Едно време имаше договори между заводи и предприятия. Сега направиха средното училище с много малък дял професионално обучение. Каквото и да е, не се учи само с теория.
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Веднъж се явих на обява, която казваше, че трябвало, да знам И Haskell, наред с Python, JS и C#. В интерес на истината, аз точно бях схванал базовия синтакс и що е то монад, ама се пробвах. Работата беше frontedn с React. Оказа се, че тея условия ги праскат, защото като кажат - ами ние предлагаме 3000 лева, ама ти не знаеш това и това, следователно мсъкваме на 2000 лева, нищо, че няма и една линия код, писани на "това и онова" в проекта. Мишкари !
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 31Добре, можещ кpeтeнoиде! Ти прочете ли, какво ти написах. Те ми предлагаха 1300 лева. Да съмказал, че съм приел. Работата е, че предлагат даже повече на мен. И сега какво - ще кажеш, че не си щастливец, а можещ ... какъв? Можещ нeщacтник?Нали се сещаш, че си имал щастието, да се насочиш къдеот трябва, да живее в ера, в която имаме такива възможности, Преди 30 години, щеше да си общ работник в ТКЗС.И не, не е демокрация, а ултиматум.
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимeн преди 3 години
Какви кадри търси бизнеса - всякакви, но друг да им плаща заплатите. Иначе ако може на минимална заплата, да не мрънка за работното време, а и едно таргетче за да има цели. И задължително да знае английски /нищо, че никога няма да му се наложи да го ползва/ и втори език е предимство. Всъщност май ромски ще му трябва, ама да се научи.Какви идват от университета при мен - влиза и ми казва искам 2000 лв., 8 часа работа, служебна кола и телефон. Ще правя каквото кажеш.Е къде срещнем средата ?
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да е под 30 с 20 годишен опит. Английски като майчин българският не е е задължителен, немски, френски на добро ниво. Холандски и китайски дават преимущество. Да знае всички комп езици от фортран до хаскел. Да може да боядисва прозорци в свободното време. Физически здрав, работа в екип и шоф книжка за довършване на няколко строежа и ремонт на къщата на шефа.
25
5
 
9
 
! Отговори
до 31 преди 3 години
Какво би станало, ако всеки, който оценява труда си на адекватни пари, откаже да работи за жълти стотинки? Щастливци били тези, попаднали в чужда компания?! Аз за последните 12 години съм сменил 4 компании и буквално ме заливат от оферти, защото кадри няма. Не сме щастливци, а можещи. А неможещите с ниска самооценка робуват и не смеят да потърсят по-добра работа. Не те устройва заплатата, не подписваш. Ама, за 1300лв. можеш, 1300 получаваш. Това е. Демокрация е всеки има избор.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От 32 до 30Упс, това беше за 27, извинявай.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 27Не ми казвай, каот човек говори, какво говори и обърни внмание, че има доста ограничено място, за писане на коментари. 2014 година, "Име на българска планина" Софт (сетете се). 300 лева даваха на стажантиет си. ТРИСТА ЛЕВА! 1300 ми давали, заради "стаж". Обещаваха удвояване до 12 месеца, но истината е, че 2600 трябваше да е началната.И не нзам за днес, но тогава касиерка с 1300 лева нямаше.
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 27Ок, браво на вас. Вие стее представители на онези 5% от обществото, имащи щастието да попаднат в голяма международна фирма, която плаща адекватни заплати, а ако сте нацелели някой български еднорог, който също прави така - честито. За съжаление, светът не свършва на входаната ви врата и реалността е, че поевечето хора не взимат подобни средства.
21
3
 
6
 
! Отговори
до 27 преди 3 години
За каква позиция става дума? Когато човек дава примери, говори конкретни неща. 1300лв. в София взимат касиерките из кварталните супермаркети (даже в Лидл взимат 1600 вече).
20
4
 
6
 
! Отговори
до 27 преди 3 години
Интересни цифри са 1300 бруто, при условие, че аз преди 10 години млад и зелен взимах 1350 начална заплата без капка опит. При съпругата ми- подобна работа. В момента сме в пъти на тези заплати от преди години. В кой сектор е това? Аз, наистина, не мога да повярвам как е възможно да има такива заплати за квалифициран труд. При нас на човек без опит даваме около 2600лв., а на човек с 2 години- 4000. При жана ми- стажантите са на по 1300, а назначат ли те- 2000. Немски компании средни по размер.
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Ой ой ой ... ареее по-полека с АФРО заплатите, става ли! Нека не обиждаме хората. Познавам хора от Кения и някой от тях, взимат доволно повече, отколкото взимат в Бългаиря....
18
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БългаринЗнам. Предложиха ми 1300 лева начална заплата, след като имах висше в чужбина и 2 години стаж. Отгавашната ми работа ми плащаше 60 лева нас. Повече, отколкто тея ми плащаха на ден. И какво и да го врътиш - цени, данъци ... не, 9300 лева бриуто там, са МНОГО повече, като качество на живот, от 1300 бруто у нас. А и - 155 часа работен месец, не 176. Усеща се!.
17
0
 
19
 
! Отговори
123 преди 3 години
БГ "бизнеса" ДГД, за без пари да си търсят от новите "кадри" по програмите за "интеграция".
16
0
 
18
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Ми то, кадри нема вече. Те всичко бизнесмен стана.

Спонсорирани публикации