Жилищата в София поскъпнаха с цели 46% за четири години

На второ място се нарежда Пловдив, следват Варна и Стара Загора
Обновена: 22 дек 2020 08:53 | 22 дек 2020 08:53, Камелия Цветанова
165
Жилищата в София поскъпнаха с цели 46% за четири години
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Жилищата в София поскъпнаха с 46% за четири години и половина. Това нарежда столицата на първо място сред градовете в страната с над 120 хил. жители в класацията по поскъпване на имотите.

Цените на апартаментите ново строителство в София през второто тримесечие на годината са с 40,6% по-високи спрямо 2015 г., показват данни на Националния статистически институт.

Още по темата

При съществуващите апартаменти поскъпването за същия период е доста по-голямо - с 48,3%, допълва „Труд“.
Данните за такъв дълъг период от време показват, че в София има сериозно търсене както на ново строителство, така и на съществуващи жилища.

На второ място сред шестте най-големи града в страната се класира Пловдив с повишение на цените на имотите с 45,9% за период от четири години и половина. За разлика от София, в града под тепетата поскъпването на новото строителство е по-голямо от това на старите жилища. Повишението на цените на новите апартаменти в Пловдив е с 49,7% спрямо 2015 г. Жилищата в съществуващи сгради в града под тепетата за същия период са поскъпнали с 44,4%.

Челната петица на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти се допълва от Варна, Стара Загора и Русе, където нарастването на цените за периода е с близки темпове - с 30-36%. Все пак с малка преднина на трето място в общата класация е Стара Загора (+36,3%), следвана от Русе (+34,4%) и Варна (+30,2%). Но за всеки от тези градове има съществена разлика между движението на цените на новите и съществуващите жилища.

Във Варна новите апартаменти са поскъпнали с 19,2% за периода, а при съществуващите нарастването на цените е много по-голямо - с близо 37%. Като в данните на НСИ не са включени сделките с имоти в курортните комплекси.

В Стара Загора ситуацията е различна. Значително по-голямо е поскъпването на новото строителство - с 52,4%, като в този сегмент от пазара градът изпреварва дори София и Пловдив и се нарежда на първо място в класацията. При новото строителство движението на цените много зависи от това колко нови сгради излизат на пазара, в кой квартал се намират, както и от типа строителство - дали е луксозен затворен комплекс или по-обикновена кооперация. Всички тези фактори са довели до това в Стара Загора новите апартаменти да са поскъпнали повече отколкото в София, въпреки че търсенето на жилища в столицата е най-голямо заради бързото разрастване на града. При съществуващите апартаменти в Стара Загора нарастването на цените също е сериозно - с 31%, сочат данните на националната статистика.

В Русе апартаментите в съществуващи сгради са поскъпнали с 36,6% за периода, докато при новите нарастването на цените е значително по-малко - с близо 20%.

Последното шесто място в класацията за поскъпване на имотите в най-големите градове е за Бургас. Цените на жилищните в морския град са нараснали средно с 23,3% спрямо 2015 г., показват данните на НСИ. При новите апартаменти поскъпването е само с 14,4%, но при жилищата в съществуващи сгради повишението на цените е доста по-голямо - с близо 32%.

Общо за страната жилищата за периода са поскъпнали с 34% като при движението на цените на новото и старото строителство има преднина за съществуващите жилища. Апартаментите в стари сгради са поскъпнали с 36,4%, а ръстът на цените на новото строителство е с 30%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изглежда като изкуствено помпане на цена.Несериозно е тристайна панелка да струва колкото голяма къща в Канада но е факт.
70
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изглежда като изкуствено помпане на цена.Несериозно е тристайна панелка да струва колкото голяма къща в Канада но е факт.
69
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В момента цените са на върха на вълната, почнала от 2014 след фалита на КТБ. Икономическата логика е, че следва спад,...но положението е непредсказуемо. Много са факторите и някои са непредвидими.
68
4
 
23
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ПОСКЪПНАЛИ СА ПРЕДИ 2020!!!-------------СЕГА ГЛЕДАМ ЕДИН АПАРТАМЕНТ ОТ ПОЛОВИН ГОДИНА НЕ МОГАТ ДА ГО ПРОДАДАТ И НЕ Е СКЪП!-------------С ТАЗИ НОВИНА ЯВНО СЕ ОПИТВАТ ДА НАКАРАТ БАЛАМИТЕ ДА КУПУВАТ СЕГА ,ЩОТО ПАЗАРА СЕ СВИ!
67
1
 
24
 
! Отговори
Съселянин преди 3 години
До брокитата: не, не купуваме, даже мислим да продаваме каквото имаме в София. Още някой друг локдаун и животът в големия град ще се обезмисли.
66
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новото строителство е ***. Тънки стени, кофти разпределение, нереална квадратура. Да продължавам ли да изброявам? Аз заложих на тухлена сграда, строена преди 2000г. с класическо разпределение - дневна, отделна кухня, баня, коридор и спалня, с реална квадратура.Който му е кеф да си влиза от вратата в хола - жив и здрав, такива се продават много в момента.
65
3
 
22
 
! Отговори
The Real Бай Иван преди 3 години
Смъртността е нараснала с 20 хил души тази година. Въпреки че официалната статистика сочи 7 хил от коронавирус, останалите 13 хил повече реална смърност от НСИ просто няма от какво да са.От коронавирус умират пенсионери. Предимно и почти единствено градски пенсионери.Те живеят в панелки. Предстои наводняване на пазара с панелки - продажби и наеми. Гуньо от Павликени ще има избор. Пък бетона нека си чака и 2000 евро/кв.м. Може пък и някой да се върже.
64
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това може да ви покаже реалното обезценяване на Тиквените левчета.
63
2
 
21
 
! Отговори
The Real Бай Иван преди 3 години
Спокойно бе хора. Не се карайте. Дайте да изчакаме до пролетта. Моят съвет е - ако имате да продавате, сега е момента. Пролетта може да се наложи да се състезавате на пазар, на който са излязли още много.В момента новото строителство и високите му цени дърпа цените на панелите нагоре също. Защото много хора прибягват към тях в края на краищата.Отсега нататък ще е точно обратното - панелите ще дърпат цените надолу. Гуньо от Павликени като дойде у Софията да не мислите че ще извади пачка.
62
1
 
28
 
! Отговори
Иванов преди 3 години
Трябва да си луд или много на зор Иванов да купуваш апартамент на 1000 евро при положение че на строителя му излиза 450 евро. Всички станаха строители .
61
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спад ще има, но най-рано след година. Никой не знае с колко. Много са влияещите фактори, определящи цените. Заплати, данъци, лихви, демография, външни фактори и т.н., и т.н. Ще поживеем и ще видим. :)
60
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много сте ми смешни като започнете да ми обяснявате какви долари се печатали? И какво от това, като ние сме вързани с еврото. Доларът се обезценява спрямо еврото. Който го следи ще знае. Както ме интересува колко е долара за апартамент в София?
59
13
 
3
 
! Отговори
Пич преди 3 години
Само за 2020 година паричната маса в долари се е увеличила с цели 25%.Яко се печата.Изводите са за вас...накъде биха могли да отидат цените и как да защитите спестяванията си.
58
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някакъв мит е създаден от брокерите че хората с пари купуват, а сервитьорите не. Аз съм ръководител на екип инженери с 5 цифрена заплата. Продадох си апартамента преди няколко месеца и сега очаквам срива за да си купя 2 за тези пари. Умните хора знаят какво предстои. Имотите с софия не отговарят на цената си, всичко е изкуствено надуто. За пп малко пари в друга европейска столица може да се купи жилище, което не е заобиколено с бетон
57
10
 
11
 
! Отговори
до 71 преди 3 години
Абе, аз други наблюдения имам. Доста народ около мен иска да купува, обаче като чуе за какви цени иде реч и се отказват. Цените не падат, напротив - растат нагоре. Дори на зелено цените са доста извратени, и най-интересното е, че докато 'помислиш', вече качествените апартаменти - разбирай тези с хубави изглед и изложение, вече са продадени.
56
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цените на жилищата в софия вече падат, затова излизат такива статии в минало време. Големия срив се очаква като скочат лихвите по кредитите
55
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В САЩ започна да се говори за намаляване на заплатите под предлог, че сега работника си работи от дома. В Русе по официални данни 20% от апартаментите са празни. Сигурно така е и в София. Очаквам скоро или цените на жилищата да паднат, или да се намали строителството им.
54
2
 
21
 
! Отговори
До 60 преди 3 години
А умниците ръсят луди пари за кафези и плащат за 90 квадрата, а реална полезна жилищна площ няма и 70. Тъпчат се един до друг, над друг, под друг и са щастливи, че нямат и въздух за дишане.
53
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При диктатора Каддафи в Либия не е можело да се търгува с жилища. Но всички видяхма как го убиха.
52
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами не купивайте като ви е скъпо бе, защо купувате? Да не би брокерите да ви принуждават насила?

Спонсорирани публикации