Жилищата в София поскъпнаха с цели 46% за четири години

На второ място се нарежда Пловдив, следват Варна и Стара Загора
Обновена: 22 дек 2020 08:53 | 22 дек 2020 08:53, Камелия Цветанова
165
Жилищата в София поскъпнаха с цели 46% за четири години
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Жилищата в София поскъпнаха с 46% за четири години и половина. Това нарежда столицата на първо място сред градовете в страната с над 120 хил. жители в класацията по поскъпване на имотите.

Цените на апартаментите ново строителство в София през второто тримесечие на годината са с 40,6% по-високи спрямо 2015 г., показват данни на Националния статистически институт.

Още по темата

При съществуващите апартаменти поскъпването за същия период е доста по-голямо - с 48,3%, допълва „Труд“.
Данните за такъв дълъг период от време показват, че в София има сериозно търсене както на ново строителство, така и на съществуващи жилища.

На второ място сред шестте най-големи града в страната се класира Пловдив с повишение на цените на имотите с 45,9% за период от четири години и половина. За разлика от София, в града под тепетата поскъпването на новото строителство е по-голямо от това на старите жилища. Повишението на цените на новите апартаменти в Пловдив е с 49,7% спрямо 2015 г. Жилищата в съществуващи сгради в града под тепетата за същия период са поскъпнали с 44,4%.

Челната петица на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти се допълва от Варна, Стара Загора и Русе, където нарастването на цените за периода е с близки темпове - с 30-36%. Все пак с малка преднина на трето място в общата класация е Стара Загора (+36,3%), следвана от Русе (+34,4%) и Варна (+30,2%). Но за всеки от тези градове има съществена разлика между движението на цените на новите и съществуващите жилища.

Във Варна новите апартаменти са поскъпнали с 19,2% за периода, а при съществуващите нарастването на цените е много по-голямо - с близо 37%. Като в данните на НСИ не са включени сделките с имоти в курортните комплекси.

В Стара Загора ситуацията е различна. Значително по-голямо е поскъпването на новото строителство - с 52,4%, като в този сегмент от пазара градът изпреварва дори София и Пловдив и се нарежда на първо място в класацията. При новото строителство движението на цените много зависи от това колко нови сгради излизат на пазара, в кой квартал се намират, както и от типа строителство - дали е луксозен затворен комплекс или по-обикновена кооперация. Всички тези фактори са довели до това в Стара Загора новите апартаменти да са поскъпнали повече отколкото в София, въпреки че търсенето на жилища в столицата е най-голямо заради бързото разрастване на града. При съществуващите апартаменти в Стара Загора нарастването на цените също е сериозно - с 31%, сочат данните на националната статистика.

В Русе апартаментите в съществуващи сгради са поскъпнали с 36,6% за периода, докато при новите нарастването на цените е значително по-малко - с близо 20%.

Последното шесто място в класацията за поскъпване на имотите в най-големите градове е за Бургас. Цените на жилищните в морския град са нараснали средно с 23,3% спрямо 2015 г., показват данните на НСИ. При новите апартаменти поскъпването е само с 14,4%, но при жилищата в съществуващи сгради повишението на цените е доста по-голямо - с близо 32%.

Общо за страната жилищата за периода са поскъпнали с 34% като при движението на цените на новото и старото строителство има преднина за съществуващите жилища. Апартаментите в стари сгради са поскъпнали с 36,4%, а ръстът на цените на новото строителство е с 30%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
20
 
! Отговори
Мен преди 3 години
До РаличкаТакива тарикати като теб следващите 2 години ще разпродават панически :)
30
36
 
2
 
! Отговори
Явор Имотека преди 3 години
До 28И кой работи в София за 1000 лв. Да, чистачки и общинските дето метат или улиците. Хайде стига демагогия. Една а касиерка в Лидл взима 1800 чисто. Познавам и такава. Една продавачка в магазин за дрехи взима 2000. Не знам какви хора познаваш, аз покрай работата познавам над 1000 човека от всякакви области и дейности и това са ми наблюденията.
29
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много от работещите то вкъщи се изнесоха по родните си места, а от новата година много офиси няма да бъдат наети.
28
51
 
8
 
! Отговори
Раличка преди 3 години
Моя мъж инвестира в имоти. Вече имаме 4 апартамента в София и наемателите се избиват. Не е останал месец без наематели. И всяка година индексиране наемите. Да си опичат ъкъла и да бачкат че иде 25 то число. Тук мишките чакали евтино. Ще дойде като дойдът извънземните. Дотогава се упрягайте да работите че си чакам наема хахах
27
0
 
25
 
! Отговори
Swap преди 3 години
Гладен брокер апартамент сънува стана работа.
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ААААааа не,дефлация е откак е Бойко на власт.Това казва статистиката.
25
0
 
20
 
! Отговори
Данчо катаджията. преди 3 години
Няма скъпо. Малко изкарвате. Я вижте по пътищата масовите автомобили струват колкот апартамент
24
56
 
11
 
! Отговори
Явор Имотека преди 3 години
Най ми е смешно като започнат клиентите да ме питат дали щяло да има поевтиняване. Цените на имотите в София не се вдигат, а се покачват с инфлационен изглед. Четете статистика на доходите. За последните 5 г. благодарение на правилните управници доходите се удвоиха. Няма заплата под 2000 лв в София вече. Масово се взимат 3 - 4 хиляди месечно. Тук мечтатели очакват намерение.Сори...ама цените само ша са нагоре
23
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А дали в София заплатите и инвестициите нарастнаха с 46% за 4 години?
22
2
 
13
 
! Отговори
Истина преди 3 години
четете Петър Дънов хора.там ще намерите отговорите на всички въпроси
21
0
 
28
 
! Отговори
The Real Бай Иван преди 3 години
Браво, хитро. За последните 4 години. А за последната само колко е?Тепърва престои забавното. Наемите са замразени, а тези, които искат на всяка цена да дадат - падат. Има една част от наемите, които излязоха за продан.Действайте. Който иска да продава - сега е момента. След това се наводнява пазара.
20
33
 
10
 
! Отговори
Мита преди 3 години
2014 г. си бяха добре цените. Сега пощтракляха брокерите. 2014 с мъжа ми взехме два нови апартамента в един блок в Редута и наброихме по 650 евра на квадрат с общи части. Доволна съм. Сега от двата прегъваме общо 800 евра наем. Ако паднат цени още ще вземем. Имота е чудесна инвестиция. Да са здрави бачкаторите да ми плащат наемите
19
1
 
48
 
! Отговори
Realist преди 3 години
В момента пазара е в неведение. Това, което става е прецедент. Не е нормален икономически спад, а предстои преосмисляне на начинът, по който живеем и работим. Компаниите за година хоум офис, видяха, че може и без да карат служителите да се блъскат като сардини и да плащат наеми. Много приятели работят от родните си места. Дефакто, ако не умираш от желание да обитаваш една от кутийките от изгледа, не виждам смисъл да дадеш 100 к ?. В София хората идваха за работа. Не е Виена - магнит за богаташи
18
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има нещо вярно. Преди няколко години взех за 65хил. евро двустаен, тухла, достатъчно място за паркиране за всички. Сега се очаква на 1 пресечка от сградата да правят метростанция. Ако вдигнат метрото и не застроят района главоломно, пре-спокойно мога да му търся 90-100 хил. с оглед на цените и предлагането в момента.
17
6
 
19
 
! Отговори
Ред преди 3 години
Ехх пак ударихте по мишата душица на масовия българин, който все се възмущава на цените и чака "балона" да се спука, ама от друга страна се тюхка да беше купил навремето и да си живее щастлив рентиерски живот. Пазарът е за тези, които го разбират. Останалите цъкат и се вайкат колко е несправедлив живота.
16
7
 
7
 
! Отговори
Сашо Мездра преди 3 години
Скъпи са. На синковеца зехме бая нива продадах. В Младост му зех двустаен .Дано да паднат тес цени пригласили сме сас жената 60000 евра ама ша чакаме да паднат. Искаме да заемем да давам под наем склонни сме да даваме 800 евра в Младост ама без панели
15
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има логика, нали сме скапна държава - всеки налива в недвижимо. И понеже сме и обезлюдена държава, къде, къде... в София.Я си задайте въпроса, ако ви паднат стотина хиляди от тото например, няма ли и вие да ги инвестирате в апартамент , ясно къде...
14
0
 
21
 
! Отговори
дд преди 3 години
За съжаление населението на България се стопява.
13
12
 
17
 
! Отговори
Хах преди 3 години
Абсолютно вярно е, 2016 закупих 120 квадрата тристаен апартамент ново строителство за 66000 евро, в момента веднага мога да го продам за 110000 минимум
12
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре бе след като ви върви толкова добре бизнеса,за какъв ч'еп подгрявате балъците ежедневно с тия статии?