Саудитска Арабия ще строи Neom - град без коли, улици и емисии

Изграждането ще започне през първото тримесечие на 2021 г.
11 яну 2021 18:30, Анисия Иванова
42
Саудитска Арабия ще строи Neom - град без коли, улици и емисии
Снимка: БГНЕС

Престолонаследникът Мохамед бин Салман разкри най-новата си визия за бъдещето на Саудитска Арабия: град без автомобили, пътища или въглеродни емисии. Градът ще обхваща дължина 170 километра и носи името The Line. Инициативата ще бъде част от проект на стойност 500 милиарда долара, наречен Neom, каза престолонаследникът в телевизионно предаване в неделя, цитирано от Bloomberg. Планира се изграждането да започне през първото тримесечие на 2021 г.

Градът е описван като проходим "пояс на хиперсвързани бъдещи общности, без автомобили и пътища, изградени около природата". Плановете са в него да има 1 милион жители и ще създаде 380 000 работни места до 2030 г. Инфраструктурата ще струва от 100 до 200 милиарда долара, каза престолонаследникът.

Neom е "бижуто“ на плана на принц Мохамед за диверсификация на икономиката на най-големия износител на суров петрол в света. Обявен през 2017 г., проектът обхваща повече от 10 000 квадратни мили в отдалечен район на северозапада на страната. На неговия уебсайт той е описан като "дръзка мечта", която ще се превърне в център за нови технологии и бизнес.

Проектът е се сблъсква със скептицизъм и политически противоречия още старта си. Анализаторите се питат дали е реалистично и може ли да привлече необходимата инвестиция.

"Гръбнакът на инвестициите в The Line ще дойде от подкрепата за Neom от 500 милиарда долара от саудитското правителство, суверенният фонд на Саудитска Арабия, познат като Публичен инвестиционен фонд (PIF) и местни и глобални инвеститори в продължение на 10 години", каза принцът пред репортери.

Новината от неделя показва до каква степен принц Мохамед мисли за живота на кралството, което е спечелило над половината държавни приходи от суров петрол през 2020 г. Проектът е първото голямо развитие, обявено в Neom.

"Защо трябва да жертваме природата в името на развитието", запита принцът, цитирайки повишаване на морското равнище и въглеродните емисии по начин, който не е присъщ за представител на Саудитска Арабия. Градът, каза той, ще бъде "революция за човечеството" с "нула коли, нула улици, нула емисии".

"През цялата история градовете са били изграждани, за да защитят своите граждани. След индустриалната революция градовете отдават приоритет на машините, автомобилите и фабриките пред хората. В градовете, които се разглеждат като най-напредналите в света, хората прекарват години от живота си, пътувайки до работното място", каза престолонаследникът.

"До 2050 г. продължителността на пътуването до работното място ще се удвои. До 2050 г. един милиард души ще трябва да се преместят поради нарастващите емисии на въглероден диоксид и морското равнище. 90% от хората дишат замърсен въздух", допълни той.

По думите му нито едно пътуване в рамките на The Line няма да е по-дълго от 20 минути. Градът ще бъде изграден около „свръхскоростни решения за транзит и автономна мобилност“, се казва в изявлението, цитирано от Bloomberg TV Bulgaria.


42
Още от София
Заради кризата: 5-звездни хотели в София с по-евтини стаи от 4-звездни
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Наглост, арогантност и безочие. Ама не такива мазни и тънки като на евреите, ами груби-недодялани като на ***. Най-големият продавач на петрол, вече е по-еко и от Грета Тунинг. Цялата планета е обгазена с бензините му, обаче ще си изкупи греховете с построяването на един чист град. Изгорените бълвочи от съседните градове и държави само ще финансират проекта, нищо повече. Хихихи.
36
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 20 години арабелите ще смучат на амет мущука. Какво ще диверсифицира тая нинджа? Нямат нито образование, нито наука, нито култура. Всички иновации идват от запада. Технологии, наука, образование, култура.... До 20 години арабите ще се върнат там откъдето изпълзяха....обратно в шатрите в пустинята.
35
4
 
3
 
! Отговори
Ахмед преди 1 седмица
Тоя се чудят къде да изсипват милиардите си.
Не знаят цената на парите. Мислят, че се раждат като фермите.
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 32
Петролът действително намалява.Например преди години не са се разработвали шисти.Нямало е свръх дълбоки сондажи.Защо ли?Ами защото е бил по-разпространен.В канада има едни пясъци просмукани с петрол които преди 20-30 год са били считани за *** и нерентабилни за добив защото трябва да се смесват със силно нагрята пара и да се сепарират.Сега тези пясъци са добре дошли за експлоатация.Петролът намалява и в определен момент ще свърши.Няма да е днес или утре,но ще се случи.
33
3
 
9
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 седмица
Няма смисъл да хвърлят толкова пари бецмислено когато решението е много по-евтино - Да разпънат шатрите и да яхат камилите!
32
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Повечето хора не са мръднали в мисленето си 50 г.
Аз съм на 45 г и от 1 клас, слушам, как ей сега ще свърши петрола. До 5 г. А всяка година, потреблението расте, а петрола на свършва.
Едва ли е имало, чак толкова много динозаври и едва ли, всички са умрели на едно и също място.
Прочетете химия за 7 клас на вашите деца. Алкани. Алкени, Алкини. Ковалентни връзки...
Петрола си е естествен синтез на въглеводориди, който си тече непрекъснато и во веки веков.
31
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В Ню Йорк, можеш да видиш "Уол стрийт", които ходят с метрото на работа
В България, бачкатори за 700 лв, ходят с автомобила си и и казват " Аз, да се кача на градски транспорт ? Никога ! "
Така че, тази идея, не може да се осъществи в България.
30
4
 
1
 
! Отговори
Путин преди 1 седмица
До 24 "Като свърши петролът ще си стане пак пустиня"

Да пази Господ. Свърши ли петролът, при нас ще има канибализъм.
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма да успее.Първо трябва да се наблегне над едно роботизирано кибернетично общество от хора-машини които да имат естественото право да населяват работят и творят в този супер футуристичен град... Ще дам пример. Оня ден ни направиха врата със сензор на входната врата на жилищният блок в който живея.Подаваш си чип-картата на сензора и той ти отключва врата и светва лампата.Прекрасно нали? Е, днес някой двукрак питekaнтpoп ,вече я беше изкъртил.
28
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хора, незнаещи как се изкарва един долар, се чудят какво да правят млрд
27
1
 
10
 
! Отговори
anon преди 1 седмица
знаят, че скоро ще ядат пясък и се гърчат в безпомощноста си...
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Качваш се на камилата и отиваш в съседния оазиз на 30 км да напазариш
25
1
 
5
 
! Отговори
Хъ преди 1 седмица
Ами като искат да се местят хората,от един имот в друг как ще става номера с камили.Ами амазончо как ще им донесе пратката сигурно ще е с камила пак ами храната как ще си я доставят пак с камили и т.н .Инвестирайте в камили следващия бум след криптото и тесла
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Като свърши петролът ще си стане пак пустиня.
23
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Еее супер, бих отишла там. Доста бългрски села са без коли, но за съжаление не са привлекателни
22
1
 
16
 
! Отговори
юбералес преди 1 седмица
Западняците са измислили пак някоя глупост как да измъкнат едни 500 милиарда от СА
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На камили ли ще се придвижват или на летящо килимче?
20
1
 
5
 
! Отговори
еееееее преди 1 седмица
Това ще е и населението там.1 000 000.Сега са 29 000 000 хранение от петрол.Имат 10 години да се научат да ядат пясък инак 28 000 000 няма да ги има.
19
2
 
9
 
! Отговори
Левтер преди 1 седмица
Чергарите щали да строят,глупости.Някой ще ви го построи,защото арабин и крушка не може да завърти!
18
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Скоро не бях срещал толкова съвършена глупост.