Край Варна изграждат най-голямата индустриална зона в Северна България

Тя ще е на площ от над 9000 дка в Аксаково, посочи Иван Портних
11 фев 2021 15:12, Красимир Ангелов
20
Край Варна изграждат най-голямата индустриална зона в Северна България

До Варна ще бъде изградена най-голямата индустриална зона в Северна България, съобщи в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria Иван Портних, кмет на община Варна.

До края на март се очаква приемането на окончателния вариант на общия устройствен план на община Аксаково, с което ще се даде зелена светлина за развитие на новата зона, която е на площ от над 9000 дка в Аксаково.

"През последните годнини големи IT аутсорсинг компании разшириха дейността си и отвориха офиси в морската столица като KBC Group и Coca-Cola. PaySafe Group и Pontica Solutions също избраха морската столица за свой първи офис извън София", посочи Портних и продължи:

"Човешкият капитал, а именно младите и образовани хора, които получават своето висше образование в нашите шест университета, са всъщност истинският капитал, потенциал и гарант за икономическото развитие на Варна".

"На база макроикономическите данни веднага след София се нарежда Варна по БВП на глава от населението, размер на преки чуждестранни инвестиции на глава от населението и по средна работна заплата - това е една трайна тенденция и дори в условията на пандемия градът ни предоставя една добра бизнес среда, която позволява устойчив растеж и установяване на бизнес с висока добавена стойност", посочи варненският кмет.

Портних коментира и че буквално на метри от пристанище "Варна-Запад", което е най-голямото пристанище в България, с най-голям товарооборот, в момента върви задълбочаване на Варненското езеро, което ще позволи до пристанището да достигат и по-големи кораби.

"Това ще осигури на най-голямата в Северна България индустриална зона прекрасни логистични връзки", каза още Портних.

Кметът на община Варна сподели, че в момента се разработват предпроектни проучвания за лека градска желеница, която ще води до новата индустриална зона; разширяване на бул. "Цар Освободител" в посока летището и изхода на магистралата към индустриалната зона; изкачване на магистралата от бул. "Сливница"; и приключване на предварителни процедури по изграждането на детелината до Игнатиево с Агенция "Инфраструктура".

"Инвестициите, които се извършиха в последните години във Варна са редица сфери и не само в градска среда, където безусловно беше направено изключително много, но и по отношение на основна инфраструктура и на междублоково пространство. Вярвам, че не само ще можем да запазим този темп на развитие, както беше през 2020 г., но и ще можем да го ускорим през 2021 г.".

Целия разговор може да видите тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
О-хоу, ше стане тя...
14
1
 
10
 
! Отговори
Тодор Стойчев преди 3 години
Тази "индустриална зона" в изграждаме вече 5-6 години. Като стадион варна🤣🤣🤣
13
2
 
17
 
! Отговори
Mopcku_ преди 3 години
Тоя лъжец добър ден като каже поглеждам към слънцето.Напишете в гугъл монорелсов влак варна и без много да ровите ще видите новина от 2008-*** подобна на днешните заявки-правим влак.Ако имате повече време ще намерите, че идеята на тоя проект датира от над 30 години.В същото време улиците във Варна са жив зян. Дупка в дупката.Там където е отворен виждаш, че асфалтовата покривка е между 1,5 и 2 см. Дълбочината на много дупки в града стига до около 20см и Герберин Портних има наглостта да лъже пак
12
4
 
10
 
! Отговори
Милен преди 3 години
И защо никой не попита кой строи непостъргачите преди подлеза на почивка,даже знамената не се виждат вече.. Портних в комбина с Ицо ламята,и се отчитат на Бойко,предизборно да се нагушат,няма по скапан град вече,ама всички сме мишки в него
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има още много ***,които да вярват на ГЕРБ. Това е лошото. Откак те са на власт, севера е за и бан.
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 10Земляк ако си до 40годишен изнасяй се от северозапада ,не виждаш ли какво правят другите.Каузата за развитие на нашият край отдавна е загубена.
9
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубаво ще е ако стане. Позитанските *** дето си стоят на топло в Люлин да не се обаждат.
8
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да скоро и космодрум може да обявата,че ще изграждат,а то улици не останаха само каруцарски пътища.
7
4
 
4
 
! Отговори
komitataда преди 3 години
дори две три световни фирми може да инвестират милиарди долари ако н е пропадне железницата като новия сложен път
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А инфраструктура има ли? Не.
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Избори предстоят. Западна промишена зона е от две улици, до южна се влиза само от една улица, а северна е в широк център.
4
1
 
11
 
! Отговори
Сатира преди 3 години
Крайно време беше да се обърне внимание и на Северна България. Но само с една Варна не става. ..
3
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дрън-дрън. Едно голяма нищо. За тази индустриална зона се говори от години а до тук даже и проект няма. Сега кмета се хвали,че се очаквало примането на плана на Аксаково. Значи щке чакаме поне още 5години. А по първите заявки на кмета и на ГЕРБ,тази зана вече трябваше да работи от години. Виж в Пловдив хората действат. Там вече няма работна ръка и карат работници от десетки километри, както беше преди с Девня.
2
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То хубаво, че ще напълните една площ със складове. Пардон, с индустрия, но хора от къде ще вземете? А това, че имате 6 университета не е за хвалба, защото и този бизнес с дипломите е на изживяване.
1
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този негодник запуши ли тръбата или още се изливат. Щом герберите ще я изграждат значи няма да издържи много тази индустриална зона.

Спонсорирани публикации