БВП намалява с 3.8% за година, какви са причините?

Износът генерира растеж за последното тримесечие на 2020-а
44
БВП намалява с 3.8% за година, какви са причините?
Снимка: БГНЕС

С 3.8% намалява брутният вътрешен продукт (БВП) през четвъртото тримесечие на 2020 г. спрямо съответното тримесечие на предходната година, по експресни оценки на НСИ.

Брутната добавена стойност намалява също с 3.8%.

Крайното потребление регистрира спад от 5.7%, а бруто образуването на основен капитал намалява със 7.9%. Износът на стоки и услуги намалява с 11.2%, а вносът на стоки и услуги - с 3.9%.

Показателят нараства с 2.1% спрямо третото тримесечие на 2020 г. според сезонно изгладените данни. Основната причина за регистрирания икономически ръст е увеличението на износа на стоки и услуги с 11.3%.

Според експресните оценки на НСИ за четвъртото тримесечие на 2020 г. БВП в номинално изражение достига 32 076.9 млн. лева.

Реализираната добавена стойност е 27 778.1 млн. лeвa.

Най-голям дял в БВП заема крайното потребление с 80.4%, което в стойностно изражение възлиза на 25 796.0 млн. лева. През четвъртото тримесечие на 2020 г. бруто капиталообразуването е 6 992.8 млн. лв. и заема 21.8% относителен дял в БВП. Външнотърговското салдо е отрицателно.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
1
 
! Отговори
Ами, да... преди 3 години
ЩОМ КРЪЧМИТЕ НЕ РАБОТЯТ.... НЕМА ОБОРОТ И ПЕЧАЛБА!ТАКА Е В КРЪЧМАРСКА БЪЛГАРИЯ! ?
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега Слави като вземе власта и ще вие чалгица от сутрин до вечер да има за душата. Така ще се оправи фалиралата България че от други галактики ще се приселват да живеят в нашата татковина.
38
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Причините са, че начело на държавата е Тиква.
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Основната причина е, че най-закъсалите бизнеси, са тези които криеха най-много обороти. А това няма как да се отрази на официалната статистика.Реалния спад е по-голям, но е предимно в сивата икономика, а тя е повече за проверки, отколкото за жалене.
36
2
 
7
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
Пък Бойю Мутрата оня ден каза че се увеличавал БВП най стабилни сме у Европата и цъфтим и вържем !Вие питахте ли го като пишете такива противоречащи му неща?
35
2
 
7
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
IT сектора има 15% растеж за миналата година. А електронната търговия - 600% в световен мащаб.
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 28"Можеше да са губещи, но защо не се престурктурираха, ами се натрошиха и разпродадоха, а това, което не може да се продаде се остави да изгние в буквален смисъл"Кремиковци дава ясна представа защо: нали се опитваха с десетилетия да го "реструктурират". Кой ли не идва да види дали става нещо от него. Митал, дето е световен лидер в тая област, не успя да го съживи. Защото просто когато не е мислено когато е правено, нищо не помага, но нали искахме да сме голямата работа.
33
2
 
2
 
! Отговори
V преди 3 години
Същия проблем като Чехия крони по богата и Словакия евро по бедна го има и Китай. Отдавна карат Китай да играе за силен йоан .Те имат пари ще инвестират в златно покритие това онова .А Китай казва - Ще се изнесе производството защото ще се блокира износа и държавната ясла ще взема нереалистични доходи на гърба на народа и ще го унищожи каро в България дебелите лилита ;) Все пак има държави които могат да направят твърда политика но по друг начин.
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До внимавайте ейНе може. Той варненски сайта. Там не се бара.
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовНе съм забелязал, да са излизат "дръжави", не и в множествено число. Освен това, Шотландия иска да се отделя и да се връща, а няма и 2 месеца....И БГ не е единствената страна, която е във валутен борд.
30
0
 
11
 
! Отговори
внимавайте ей преди 3 години
С такива статии противоречите на вожда, другярят Бойко Борисов.Внимавайте да не ви прати ДАНС, НАП, КПКОНПИ и т.н.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До House M.D.Защото 10 милиарда са малка сума за една цяла страна?
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вариантите са два:- В един момент ЕС просто спира парите.- В един моемнт, нашата икономи става достатъчно голяма, че парите от ЕС не стигат.И двата варианта са лоши, но вторият ни дава малко повече време.
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Ако ГЕРБ продължи да печели изборите БВП на България ще се увеличи със 100% още преди 2030г. Което значи средна заплата 2800лв."Което дотогава ще е еквивалента на 600 лева, когато дойде ГЕРБ на власт.
26
0
 
3
 
! Отговори
аууу, ще ви бият ей преди 3 години
Миналия четвъртък Борисов направи няколко такива включвания, докато инспектираше ремонта на вълнообразния участък на магистрала Тракия край Чирпан. Ето един цитат от този ден: "На строителите кажи да са живи и здрави, има подсигурени пари, не само за тях, за всички дейности в държавата. Така че българите да бъдат спокойни. (...) Можем да бъдем оптимисти. Неслучайно днешните прогнози са вече завишени за България - близо 3% за тази година и до 5% за следващата (ръст на БВП, б.а.).
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 25Можеше да са губещи, но защо не се престурктурираха, ами се натрошиха и разпродадоха, а това, което не може да се продаде се остави да изгние в буквален смисъл.Яко лоби отвън, яко мутрения отвътре и нищо не остана ...
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За всеки поне малко запознат - това е катастрофа ...
23
0
 
9
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 3 години
До Анонимен 12"Ако ГЕРБ продължи да печели изборите" ... не знам за БВП ама България ще се превърне окончателно в азиатска сатрапия с несменяем вожд и фалшиви данни за икономиката.Властта трябва да се сменя, даже когато алтернативата е калпава.
22
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЗА ТОЯ ДЕТО ПИТАНе разбрах, защо ни трябваха губещите предприятия? Някакво обяснение имаш ли?А "народна" властта не е била по комунистическо. Такива наивници като теб, дето си мислят, че са имали "власт" ходеха под строй на задължителни манифестации, но до края на манифестацията само те оставаха: тарикатите които знаеха за какво става дума се изнизваха при първа възможност, да не се чувстват като мааймуни.
21
2
 
11
 
! Отговори
Ужас преди 3 години
А заплатите на ку..и те на власта, полицай, чиновници, военни и пр.безделници и продажници с 30% нагоре!!!??? Борисов копува доши и избори с народни пари.