Една четвърт от материалните активи на бизнеса у нас се държат от чужденци

Германия, Русия, САЩ, Австрия и Гърция са най-силно представени
16 фев 2021 19:05, Анисия Иванова
10
Една четвърт от материалните активи на бизнеса у нас се държат от чужденци
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

2130 от компаниите в България с годишни приходи от над един милион долара са с чуждестранна собственост. Като бройка те представляват едва половин процент от регистрираните фирми у нас, но този 0,5% генерира 27 на 100 от приходите, 26% от печалбата и 21% от дълготрайните материални активи на целия бизнес в България. Повече по темата разказа Людмил Стойчев, управляващ партньор в CBN Panoff, Stoycheff & Co., в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

"Определени индустрии и сектори зависят от конкретни инвеститори и държави у нас, но като цяло икономиката се позиционира сравнително добре", коментира Стойчев.

Гостът отбеляза, че Германия, Русия, САЩ, Австрия и Гърция са страните, които са най-силно представени у нас по отношение на инвестициите.

“Интересното е, че в 14 от 18 индустрии 144 американски компании са представени у нас, които имат приходи от над един милион долара на територията на страната”, коментира той. "В индустрията на информационните и комуникационни технологии доминиращо е присъствието на американски компании - те са цели 62 и осигурят 15 хиляди работни места".  

Стойчев коментира и представянето на британския бизнес у нас. “Показателно е, че британският бизнес у нас за последните пет години е увеличил с 312% приходите си в ИТ индустрията. Другата индустрия, в която британският бизнес също инвестира, са професионалните услуги”.

По думите на госта гръцките компании у нас инвестират приоритетно в производствената индустрия.

Той посочи още, че китайските инвеститори все още изостават, но те гледат на България като на тръмплин за достъп до европейския пазар.

Целият разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демократите разпродадоха България. Фирми за милиони демократите ги продадоха за един долар срещу жълти комисионни.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А къде са българските инвестиции и фирми?Сега ще ви изкарат от ЕС и без ГЕРБ, ще ви набутат в Азия, да слушате маанета и ще правите сделки с Китай,Русия!Неотдавна гледах,че всички леви държави в Европа вече са минали надясно и избягали от Азия,а ние обратно.
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
CBN Panoff, Stoycheff & Co.Панов Стойчев и Ко се гърчеят на offDeбъ и лигльовците
5
2
 
6
 
! Отговори
излизане от ес преди 3 години
това новите робовладелци и новите стари роби това е целта на присъдиняването в ес завзимане на териториа с изкупуване на подземни богатства и активи и плосък данък , тоест еднакъв процент данък и за най богатите и за най бедните ще гласум за партия която предлага излизане от ес и възобновяване на митата на вносните продукти и божков е по добър от най скапаните американци , поне е българин и знае какво а тея какви са презират ни и за тях сме само персонал
4
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При комунизма беше по-добре. Тогава 100% от активите бяха български, притежавани от 0.01% от населението, служещи на СССР.
3
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимно 2Като е населена с такива като теб каква да е "републиката"
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чужденци, които дойдоха тук понеже сме евтини , както ни нарече нашият президент Стоянов. Изобщо се оказваме една бананова република със затихващи функции.
1
3
 
9
 
! Отговори
НЕ Е ВЕРНО преди 3 години
поне 80 % са на чужденци. Къщите на хората от социализма не ги смятайте. А и тези имоти на МАФИОТИТЕ по морето също