Хакерска атака срещу Microsoft обезпокои Белия дом

Технологичният гигант обвинява Китай за атаката
26
Хакерска атака срещу Microsoft обезпокои Белия дом
Снимка: БГНЕС

САЩ изразиха растящо безпокойство заради хакерска атака срещу софтуера за управление на имейли Exchange на Microsoft, за която технологичната компания обвинява Китай, предава ВВС.

"Това е активна заплаха. Всички, използващи тези сървъри – правителства, частният сектор, академична общност, трябва да предприемат действия сега, за да ги поправят", заяви прессекретарят на Белия дом Джен Псаки.

Microsoft заяви, че хакерите са използвали мейл сървъра й, за да атакуват мишените си. Според съобщенията десетки хиляди американски организации може да са засегнати.

САЩ обвиняват от дълго време китайското правителство в кибер шпионаж, което Пекин отрича. Псаки изрази притеснението си пред репортери в Белия дом в петък, че може да има голям брой жертви и допълни, че откритите уязвимости в сървърите на Microsoft "може да имат обхватни последици".

В събота Националният съвет за сигурност на САЩ съобщи, че е "от съществено значение всяка организация с уязвим сървър да предприеме незабавни мерки", за да определи дали е била атакувана.

Вицепрезидентът на Microsoft Том Бърт разкри пробива в блог публикация във вторник и обяви подобрения за предотвратяване на пропуски в сигурността, които по думите му са позволили на хакери да получат достъп до сървърите на Microsoft Exchange.

Microsoft Threat Intelligence Center (MSTIC) приписа атаките с "висока достоверност" на „подкрепен от държава сеещ заплахи участник“, базиран в Китай, който назова Hafnium.

Технологичният гигант съобщи, че Hafnium опитал да открадне информация от групи като изследователи на заразни болести, правни кантори, висши училища и подизпълнители в областта на отбраната.

Говорител на китайското правителство каза пред медите, че страната не стои зад хакерската атака. Пекин многократно е отричал обвиненията на САЩ в кибер престъпления.

Всичко по темата четете на Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хакинтош форевър! Бут Камп форевър!
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 21 я пак , че неразбрах ! Кое е безплатно от микрософт ?
17
4
 
3
 
! Отговори
До 20 преди 3 години
Хабер имаш ти от продуктите на MS. Познанието ти се изчерпва до Уин-а и офис пакета, евентуално и Skype. Идея нямаш колко софт се пише на тяхната .NET платформа и колко използван е техния C# в софтуерната индустрия във всякакви сфери. Visual Studio също е сред най-предпочитаните IDE-та за developer-ите. VB Basic също е техен. Нито имаш представа, че LinkedIn, социалната платформа за делови контакти също е тяхна. И още много, много други технологии, предлагани съвсем безплатно !
16
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не може да са китайците, те са много честни хора. Веднъж един китаец намери 10 стотинки на тротоара и ги занесе в полицията.
15
2
 
5
 
! Отговори
от фацебук преди 3 години
путин лично даде команда за атаката докато стоеше в частното си казино в двореца за 1 милярд на който пристигна с тайна атомна подводница на кгб
14
6
 
10
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
"Според съобщенията десетки хиляди американски организации може да са засегнати."На език какъв в това изречение словоредът е?Само абсолютен *** би използвал нещо, създадено от Малкомек.Какво ни вълнуват проблемите на онези, които все още не са се отказали от продуктите на Малкомек?
13
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига сте дрънкали за атаката срещу Майкрософт. Пишете за тоталната хакерска атака срещу МЗ !!
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 12Атаката не е срещу операционна система, а срещу система за мейли. И като пишеш имена, се пишат на главнат буква!
11
6
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
БИЛ ГЕЙТС ИМА ПАТЕНТ ЗА КОРОНА ВИРУС ТОВА НЕ Е ШЕГА ВИДЯХ ДОКУМЕНТИТЕ В НЕТА!! И ВИРУСИ МОГАТ ДА СЕ ПАТЕНТОВАТ ПОРЕДНОТО БЕЗУМИЕ!БИЛ ГЕЙТС СПОНСОРИРА ЛАБОРАТОРИИ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА ВИРУСИ КАТО КОРОНА ВИРУСА!БИЛ ГЕЙТС Е ГЛАВЕН СПОНСОР НА БИОНТЕХ ОЩЕ ОТ СЪЗДАВАНЕТО МУ!!!ЛУДИЯ БИЛ Е НАВСЯКЪДЕ КЪДЕТО НЕ МУ Е РАБОТАТА!!!АТАКАТА Е ПРАВИЛНО НАСОЧЕНА!!! А УИНДОУС СЪС СЪВСЕМ МАЛКО ЩЕ ГО СКАПЯТ НОВИТЕ ВЕРСИИ НАД 10
10
3
 
5
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
На тия пердета само филмите им гледам, эа забавление стават. Те са гледам эа марсианеца, иэглежда реално, эа наивници
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От януари се съдрахме да почваме зеро дей експлойти на всичко майкрософтско. Всеки месец излизат нови и всички са критикъл с remote code execution.И после китайците им виновни, че не могат да пишат софтуер като хората.
8
2
 
6
 
! Отговори
Болима преди 3 години
за тия търгаши.
7
2
 
5
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
Нали Тръмп не беше прав !
6
7
 
14
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Е поне не са митичните руски хакери ,този път китайчета !Сигурен съм че поне едно половината от тези вопли за хакерски атаки са фалшиви флагове ментета на самите кравари само и само да натопят някой и да си оправдаят агресията и терора!
5
6
 
22
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Тия па ливaди се ги атакува некой. Добре е, че тоя път не са иэвънземните
4
9
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ТАНТО ЗА ТАНТО!!!ФАЩ ИМ ПУСНА ВИРУС !!!А ПЪК КИТАЙ ИМ ИЗБИВА ЦРУ АГЕНТИТЕ СЪС СПЕЦИАЛНО ОРЪЖИЕ КИБЕР АТАКИТЕ ТЕПЪРВА ПРЕДСТОЯТ! ТОВА Е САМО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ!
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новичок!
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Но иначе като каже "криптиран S2S" имейл, те гледат тъпичко и се подхилкват. Не можело ;)
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мммм намирисва ми на интернет карантина.

Спонсорирани публикации