Вейпингът успешно помага на хората да се откажат от пушенето, според Евробарометър

Последното проучване на ЕК установява, че правителствата трябва да се застъпват за използването на вейпинга като алтернатива на цигарите
Обновена: 28 май 2021 09:30 | 28 май 2021 09:15, Александър Попов
Вейпингът успешно помага на хората да се откажат от пушенето, според Евробарометър

В навечерието на Световния ден без тютюнопушене 31 май Европейската комисия публикува проучване на Евробарометър, представящо отношението на европейските граждани към редица въпроси, свързани с тютюнопушенето. Общата цел на проучването е да се направи оценка на разпространението и модела на употребата на тютюн и електронни цигари, излагането на тютюн на обществени места, да се проучат причините за тютюнопушене и да се помогне за набелязването на мерки за намаляване на броя на пушачите в ЕС.

Последното проучване на Европейската комисия (ЕК) установява, че вейпингът успешно помага на хората да се откажат от пушенето и че правителствата трябва да се застъпват за използването на вейпинга като алтернатива на цигарите.

Докладът на Евробарометър, който събира мненията на 28 228 души от 27 страни от Европейския съюз и Обединеното кралство, посочва, че броят на пушачите в ЕС и особено във Великобритания е намалял значително, тъй като хората са преминали на електронни цигари.

Констатациите на Евробарометър подкрепят проучването на Агенцията по обществено здраве на Англия - Public Health England, че електронните цихари са около 95% по-малко вредни от горимите и че са помогнали на 50 000 пушачи в Англия да откажат цигарите.

Нараства броя на научните доказателства за ефективността на електронните цигари като средство за отказ от пушенето

Друго изследване на Университета в Куинсланд, Австралия пък установява, че електронните цигари са с 50% по-ефективни от никотин-заместващата терапия и с над 100% по-ефективни от плацебото.

В момента Кралският австралийски колеж на общопрактикуващите лекари препоръчва електронните цигари като лечение от втора линия в подкрепа на отказването от тютюнопушенето, но в светлината на нашите констатации тази препоръка може да бъде преразгледана.“, уточнява водещият автор д-р Гари Чан.

По думите му все по нарастващите доказателства в световен мащаб трябва да бъдат използвани за по-добро информиране относно политиките за електронните цигари и да се използва техния потенциал за прекратяване на епидемията от тютюнопушенето.

Електронните цигари намаляват излагането на канцерогени в белите дробове

Електронните цигари, които доставят количество никотин, подобно на това в цигарата, са свързани с намалено тютюнопушене и намалена експозиция на основен химикал или канцероген в тютюна, причиняващ рак, дори при едновременно пушене, показва проучване на университета Вирджиния, САЩ: Penn State College of Medicine and Virginia Commonwealth University (VCU).

„Когато пушачите, които се  интересуват от начин да се преборят с тютюнопушенето, получават електронна цигара с никотин, която съдържа количество като в горимата цигара,  те са по-склонни да постигнат значително намаляване на токсичните вещества, свързани с тютюна, като и по-ниски нива на издишан въглероден оксид", обобщават учените.

Вейпингът успешно помага на хората да се откажат от пушенето, според Евробарометър

Д-р Катрин Скот, изпълнителен директор на британската организация за изследване на рака в Йоркшир Yorkshire Cancer Research, казва, че "ако не насърчаваме хората да се откажат от пушенето чрез електронни цигари, пропускаме чудесна възможност. Времето е сега."

Във Великобритания електронните цигари се подкрепят като най-популярното средство за отказ от тютюнопушене. „Установихме, че използването на алтернативни формули за употребата на никотин може да има положително въздействие върху намаляването на щетите от тютюнопушенето, а също и върху контрола върху тази тютюнева епидемия“, казва Хейзъл Чийзман, изпълнителен директор в Action on Smoking and Health (ASH), който отбелязва, че "други държави в момента изучават същия подход.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още по темата: вейпинг
Още от

Спонсорирани публикации