Прогноза на БНБ: Лошите кредите ще се увеличат, лихвите ще скочат

Очакванията са да има ръст в новите заеми
94
Прогноза на БНБ: Лошите кредите ще се увеличат, лихвите ще скочат
Снимка: БГНЕС

С изтичането на удължения срок за отлагане на задължения на клиентите на банките е възможно да се наблюдава увеличение на дела на необслужваните кредити в банковите портфейли, което вероятно ще доведе и до известно увеличение на лихвените проценти по новите кредити. Това се казва в прогноза на БНБ, публикувана в периодичното издания "Икономически преглед", информира Нова телевизия.

Още по темата
От страна на търсенето, несигурността относно бъдещото развитие на макроикономическата среда, както и относително слабата инвестиционна активност на фирмите, е вероятно да имат ограничаващ ефект върху растежа на кредита за частния сектор.

Очакванията на банките за първото тримесечие на 2021 г. са за известно повишение на търсенето на кредити както от фирмите, така и от домакинствата, като в сектора на предприятията се очаква повишението да бъде концентрирано в сегмента на краткосрочните кредити.

През второто тримесечие на 2021 г. очакваме депозитите на неправителствения сектор в банковата система да нарастват с темпове, близо до наблюдаваните през първите два месеца на годината и да започнат да следват плавна тенденция на забавяне от втората половина на годината в съответствие с прогнозираното постепенно засилване на икономическата активност, посочват от БНБ.

При кредита за нефинансовите предприятия и домакинствата може да се очаква допълнително забавяне на растежа през следващите две тримесечия под влияние на постепенното изтичане на удължените срокове по мораториума върху плащанията по банкови кредити.

При реализиране на допускането, че напредъкът през следващите месеци в постигането на групов имунитет срещу COVID-19 поради увеличаващия се брой преболедували и ваксинирани ще позволи поетапно смекчаване на противоепидемичните мерки в България и в основните търговски партньори на страната, през второто и третото тримесечие на 2021 г. очакваме по-съществено нарастване на реалния БВП на верижна база, пише още в анализа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още по темата: БНБзаемикредитилихви
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Левона"когато лихвите се вдигат парите вече имат цена и не са обезценени ."На колко години си младеж? Питай баща си или дядо си 97 година как се вдигаха лихви и колко силен беше лева? Пак ако искаш пиши венецуела или Мадуро в гугъл и ще разбереш.
18
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е, когато дойдат на власт комунистите първо вдигат лихвите за да остане разликата у тях.
17
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименКой каква заплата е взимал 2009 година няма значение ,защото срещи тази заплата е имало цени на стоки и услуги от 2009 година ,а сега срещу заплатите от 2021 година ,имаме двойни и тройни цени на стоките и услугите .Високите заплати днес ,се компенсират с огромно поскъпване на храни ,и всичко останало спрямо преди 10 години.Така че сравнявайте не само заплатите ,НО И РАЗХОДИТЕ ЗА ЖИВОТ .
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ...стискай кеша и чакай 650 евро квадрата. Водих се по твоята логика докато не почна коронакризата и всички централни банки почнаха да се чудят как да наливат пари в икономиката. Само дето да правим разлика между цикли в икономиката и цикли на цени на активи. Щото ако ще чакаме да се извърти цената може и на 200 долара да падне квадрата, но може би повече трябва да се чака?
15
2
 
6
 
! Отговори
Левона преди 2 години
До АнонименКакви жилища с обезценени пари бре ?Когато лихвите се вдигат парите вече имат цена и не са обезценени .Това е идеята ,да се генерира инфлация и парите да имат цена,за да могат банките с високите лихви обратно да си съберат парсата .Лихварството е занаят от 1000 години .При тези процеси жилищата падат.Когато строителството поскъпва ,високата цена не се пренася на купувача,защото пазара стагнира,особено при тези скокове на суровини .Четете и се образовайте преди да пишете глупости
14
7
 
4
 
! Отговори
Нека Ще преди 2 години
Нека да убием банкерите и целите им семейства ! Нека !
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ...2009 вземах 650 лв заплата. Сега това е минималната. Колко взимаше 2009 и колко взимаш сега? 2008 имаше балон при цените и ипотечните кредити тогава бяха с над 6-7 процента. Сега са между 2 и 3 процента ипотечните кредити, а цените са като 2008 г. Как мислиш дали ще останат така?
12
2
 
5
 
! Отговори
... преди 2 години
До АнонименЛогиката ти не обяснява цикличността в стойността на някои активи, хайде понеже си късопаметен да ти припомня как 2009-2012 от 1200 евро/кв сте стопи на 650. Нали си много авторитетен, обясни го. Приказки от рода на "само повишаване" ги разправяй на баба си.
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"Следете изявленията на Централните банки-навскяъде по целия свят ,заради идващата инфлация се готви скок на лихвите и при тези цени се оказва,че хем купуваш жилище на виоска цена + кредит с тенденция за поскъпване" Викаш всичко ще поскъпне само жилищата ще поевтинеят??? Това жилище се строи с труд и материали дето поскъпват, но като крайна цена ще става по евтино. Успех с покупката на евтини жилища с обезценени пари.
10
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами защо не погледнете от другата гледна точка..Тези които имат депозити..Банката взема пари без пари ,че и налага такси. .сС чужди пари раздава кредити. чиста печалба .Аллллооооууууу Ами ако се дръпнат депозитите???????
9
4
 
26
 
! Отговори
Нека Ще преди 2 години
Банките и фирмичките окло тях са символа на злото !
8
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпроса е коя банка ще фалира този път червената мaфия!
7
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това го знае всяко хлапе, все пак мaфията взе власта!!!
6
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БНБ си затваря очите от много години с кредите от милиарди на нашите хора ,и от КТБ и сега ББР
5
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално ,всичко поскъпва и кредита и той ще поскъпне .Жалкото е за всички които сега се набутват да купуват жилища на тези цени .Следете изявленията на Централните банки-навскяъде по целия свят ,заради идващата инфлация се готви скок на лихвите и при тези цени се оказва,че хем купуваш жилище на виоска цена + кредит с тенденция за поскъпване
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами новата власт днес обяви, че ще се дават заеми на бизнеса без необходимост от обезпечение, които ще се гарантират от държавата. Сега ще се наредят нашите хора пред банките да вземат по едно подаръче от министър Василев.
3
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ББР защо е дала 75 млн на колекторска фирма с капитал няколко хиляди лева
2
0
 
39
 
! Отговори
гост преди 2 години
А таксичките ще скочат ли? А лихви по депозитите?
1
1
 
43
 
! Отговори
Сандо преди 2 години
Понеже някои не си плащат, тези които си плащат ще трябва да дават повече....Всичката ни работа е такава....