Банките се задръстиха с пари, някои спират да приемат депозити

Въвеждат и такса за съхранение на пари на граждани в размер над 400 хил. лв.
298
Банките се задръстиха с пари, някои спират да приемат депозити
Снимка: Dnes.bg, архив

Част от най-големите банки в страната спират да приемат депозити на граждани. Освен това въвеждат и такса в размер на 0,7% за съхранение на пари на граждани в размер над 400 хил. лв. по разплащателни и спестовни сметки, информира „Труд“

Такса няма да се плаща за пари по сметки с благотворителна цел.

Началото на промяната по отношение на спестяванията на домакинствата беше дадено още в началото на годината от Бaнкa ДCK, която спря откриването на депозити на граждани.

Още по темата

На сайта на банката е посочено, че това е временно, но докога ще продължи никой не може да каже, защото зависи от пазара и желанието на хората и фирмите да спестяват.

Бaнкa ДCK първа въведе още от 1 април такса от 0,7% на годишна база за за всеки ден, в който общото дневно салдо по всички сметки на един гражданин надвишава 400 хил. лв. В размера на наличните пари не влизат сумите по вече откритите депозити.

От 31 юли Пощенска банка въвежда и такса за внасяне на пари в брой по срочен депозит, което в момента е безплатно. За суми до 3000 лв. таксата ще бъде 1 лв., а за по-големи суми - 1 лев плюс 0,2% за частта над 3000 лв., но не по-млако от 3 лв. и не повече от 300 лв. Ако внасяните пари са в евро таксата ще бъде още по-голяма - 0,3% от сумата, но не по-малко от 3 евро и не повече от 200 евро.

От 7 юли Уникpeдит Бyлбaнк също променя редица такса за граждани. Например таксата за откриване на сметка за основни операции става 1,50 лв., а за обслужване на сметката - 1,45 лв., ако по нея всеки месец постъпва заплата, и 2,40 лв., ако по сметката не влизат регулярно пари. За теглене на пари в брой от офис на банката в размер до 1000 лв. таксата става 2,80 лв. За теглене на пари от банкомат на банката таксата ще бъде 0,24 лв., а от банкомат на друга банка - 1,14 лв. Променят се и таксите за банкови преводи, както и за регулярни автоматични плащания на сметки за ток, вода и парно. Ако тези регулярни плащания чрез директен дебит са по сметка в същата банка таксата става 1,95 лв., а ако са по сметка в друга банка - таксата ще бъде 3,90 лв.

Банка ДСК също вдига таксите си. От 1 юли таксата за справка чрез банкомат става 50 ст. За теглене на суми до 2000 лв. в брой от офис таксата ще бъде 0,5% от сумата, но не по-малко от 5 лв. А за внасяне на суми до 3000 лв. таксата става 2 лв. За регулярни плащания на битови сметки таксата от 1 юли става 4 лв.

Банките намаляват лихвите по депозитите, а някои дори преустановяват приемането на влогове на граждани, защото са пълни с пари. За година общата сума на депозитите на граждани и фирми е нараснала с близо 9,8 млрд. лв. и към края на април е 95,6 млрд. лв., показват данните на БНБ.

Сред причините за това е пандемията. В условията на криза много хора ограничиха екскурзиите в чужбина, покупките на коли и луксозни вещи. Редица фирми пък стопираха инвестициите си заради несигурността как ще се развие пазарът. В резултат много хора и търговски дружества натрупаха големи суми в банките. За година спестяванията на домакинствата са нараснали с 6,75 млрд. лв., а влоговете на фирмите са се увеличили с 3,2 млрд. лв.

От данните на БНБ става ясно, че най-бързо нарастват големите депозити на граждани със суми над 1 млн. лв. в тях.

В края на март депозитите на граждани със суми над 1 млн. лв. в тях са 1154 броя, а общият размер на наличната сума в тях е 3,17 млрд. лв. За година, по време на пандемията, броят на депозитите на милионери нараства с 22,5%, а общата сума в тези влогове се увеличава близо 35%.

На второ място по ръст са депозитите на граждани със суми между 200 хил. и 500 хил. лв. За година броят им нараства с над 22% и надминава 14 хил., а общата сума в тях се увеличава с 22,5% до 3,91 млрд. лв. На трето място също са големи депозити - тези със суми между 500 хил. и 1 млн. лв. За година броят им и общата сума в тях се увеличават с над 14%. При по-малките депозити също има увеличение, като колкото по-малки са сумите във влоговете на граждани, толкова по-малък е ръстът на спестените пари в годината на пандемия. При най-малките влогове със суми до 2500 лв. дори има спад.


298
Още по темата: банкидепозити
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
272
0
 
7
 
! Отговори
ядосан преди 1 месец
Най-голямото безочие е такса съхранение, на която някои банки рязхо свалиха прага до 200 000 лв. На всичкото отгоре дори да имаш 1 лв над прага , демек 200 001 лв, те облагат с 0,7% за цялата сума. За какво са ни скапаните банки тогава, когато дори за имаш депозит трябва да плащаш?????
271
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Народа се чуди как да свърже двата края, а банките са се задръстили с пари.
270
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Уникредит взимат по 30ст от миналата година при теглене от техен банкоман и сметка към тях...не точана ви е информацията !
269
9
 
4
 
! Отговори
Биткойнер преди 1 месец
За компютърно грамотните депозит в биткойни няма никаква такса и разход за съхранение на парите за разлика от банките, които от нищо и за нищо таксуват и грабят хората.
268
2
 
11
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 1 месец
Абе тва е няква безсмислица! Банките си търсят начини да увеличат таксите. Като им ограничиха възможностите да налагат такси за преводи, разплащания, сега се измисля такса "съхранение на пари". докато хората се усетят че банките в европейския съюз са равнопоставени и благодарение на СЕПА можеш да ползваш всяка европейска банка са операции във всяка еврпоейска страна и не си вързан със българска банка.
267
6
 
9
 
! Отговори
void преди 1 месец
Как така "банките се задръстиха с пари" и то със спестявания на граждани?! Четейки новините през последните месеци бях останал с впечатлението, че упдавлението на Борисов и ГЕРБ са вредни за държавата, убиват и разоряват гражданите, и именно затова сега всички задружно ще се борят "за да поправят щетите и ще върнат държавата към реалността". С други думи - банките няма вече да са задръстени с парите на гражданите, но малко ме притеснява това, предвид опита ни с БСП и банките, отново и Виденов...
266
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
споко, злия комунистически гений ще пресуши отново трезорите.
265
6
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 1 месец
Криптовалутите чукат на вратата!!!
264
1
 
33
 
! Отговори
Стар набор преди 1 месец
Банкерът е човек, който Ви дава чадър при хубаво време и си го взема когато завали.
263
1
 
7
 
! Отговори
До 52 преди 1 месец
Ти си утопист. Та нали затова застреляха Кенеди. Беше решил и издаде указ да се закрие федералния резерв, който е частна институция печатаща пари. И след това вицепрезидента му обяви, че америка е във фалит. Четете в нета.
262
0
 
3
 
! Отговори
Щ+Щ преди 1 месец
не можем да печатаме пари и парите на хората в банките не са безкрайни и след време няма да имат с какво да купуват повече.Това би бил най-кофтия резултат защото проблема от финансов ще стане икономически - уволнения, още повече хора нямат пари да купуват, още къкращения и безработица.Това е най-големия кашмар за икономистите и финанситите.Но долу горе това е моята негативна прогноза.Позитивната е, че ще овладеят "махалото". И всичко ще е долу горе наред.who knows...
261
0
 
0
 
! Отговори
Дончо преди 1 месец
100х200
260
0
 
4
 
! Отговори
Щ+Щ преди 1 месец
с новия бюджет догодина почти е гарантирано да започнат инфлационни процеси. Даже ще молят държавата да го направи уж да се задвижи икономиката.Както каза един икономист инфлацията е като тубичка от паста за зъби - лесно е да я изкараш трудно е да я прибереш обратно.Може на настъпи лека паника и ефекта на снежната топка - всеки да започне да харчи за да се отърве от парите и за определен период да има хиперинфлация. После вероятно ще стане дефлация защото сме затворена система и не можем
259
0
 
2
 
! Отговори
Щ+Щ преди 1 месец
Не могат да печатат пари. Най-вероятно инфлацията ще дойде от наливането на паричната маса от банките в ДКЦ и от там държавата ще започне да харчи яко. Ако трябва ще има и причина (оправдание) - военни конфликти и т.н. Много пари в банките не е проблем. Проблем (инфлация) е когато някой ги вкара в обръщение. В момента това може да прави (в огромни мащаби) само държавата. Вероятно ако се избере правителство и се актуализира бюджета, т.е. най-рано след 2-3 месеца ще се усети. Догодина с новия бюдж
258
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Задрастени ли са уа? Ми ша си гвпиме малко ла
257
1
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
До банкеръ Ха ха!..Написал си го свежо!...Обаче знаеш ли,акулите се хранят с други риби /"шарани"/..Е,ако не се стимулира популацията на "шараните", един ден акулите няма да имат какво да ядат!...."Всичко е свързано",драги!..ФАВОРИЗИРАНЕТО на която и да е страна в тия отношения е пагубно!..Акулите са щастливи,но..."водоема" се опразва от разнообразие....М/у другото,помисли си отново кой всъщност движи света!..-Дали тоя дето вика "Дий!",или тоя,който тегли колата..
256
4
 
4
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 1 месец
Защото много харчим и малко хора държат парите или обратното,няма го разбойко и вече забогатяваме.И в двата случая нещо не е наред
255
1
 
28
 
! Отговори
Лято 2021 преди 1 месец
Банките са пълни с пари, поради което ги ограбват. Преди години исдках да вляза в БНБ, за да разгледам сградата им, но не ме пуснаха. Изобщо нямах намерение да я ограбвам тази банка на банките в България. На всичкото отгоре ми казаха, че нищо не съм разбирал. Поради това, просто няма как да не завърша коментара си с Честито на работещите в БНБ и останалите финансови институции в България. Променят си договорите с клиентие както си искат, като че ли парите са техни. А те не са.
254
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да пълните банки с пари са резултат от успешното управление на г-н Борисов от сега нататък само ще ги теглим.
253
3
 
29
 
! Отговори
Абв преди 1 месец
Сега остава да кажат какъв дял от населението притежават 90 % от спестяванията