Все повече внос на плодове и зеленчуци, произвеждаме по-малко

Какво показват данните на Министерството на земеделието и храните?
23 юни 2021 07:45, Петя Славова
32

Площите със засадени плодове и зеленчуци у нас непрекъснато намаляват. Това показват оперативни данни на Министерството на земеделието и храните, предаде Bulgaria ON AIR.

Така страната ни произвежда все по-малко, а вносът от други страни расте.

Само за първото тримесечие на годината България е внесла 88 хил. тона пресни зеленчуци и близо 95 хил. тона пресни плодове, показва статистиката на Националния статистически институт.

Основният проблем е в разпределянето на парите за производителите, категорична е Мариана Милтенова от Националния съюз на градинарите в България.

В предаването "Директно" тя коментира и притеснителната тенденция на ръст на цените на плодовете и зеленчуците.


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Н1 - Не знам къде сте бил на бригади господине, но знам в колко много села покрай Дунава кайсиевите дървета растяха отвън покрай улицата така, както в София по тротоарите растат чинари, ясени и тополи. Кайсиеви овощни градини имаше в някои райони, така че, при добро планиране, колкото за нашия пазар можем да си произведем. Не ми се подхваща темата за сортовете ябълки отпреди социализма. Селското ни стопанство лесно може да се оправи, но се иска твърда ръка и мащабно мислене.
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След 1989 година завзелите властта демократ унищожиха селското стопанство на България, наред с много други неща. Сега не изнасяме, а внасяме. Интересно с какво плащаме, след като нищо не произеждаме. С нови заеми от чужбина ли?
27
2
 
8
 
! Отговори
Вуйчето преди 1 месец
Е то това беше целта България да бъде унищожена на всички фронтове и да сме зависими завинаги ! 😕 Защо според вас унищожоха животните ви с измислени в лаборатории болести !? Защо мислите ЕС ни кара насила да вкарваме тяхна продукция бъкана с гмо и пестициди (Round Up) !? Защо мислите имате джънк фууд (боклучива канцерогенна ГМО храна) под път и над път като KFC , MCDONALDS, DUNKIN DONUTS , BURGER KING и т.н. !? Защо сте номер едно по-болно население в ЕС !? Толкова ли сте наивни найстина !? 0_о
26
6
 
4
 
! Отговори
Анти чалгар преди 1 месец
Като всички селяни дойдоха в София
25
1
 
7
 
! Отговори
Н1 преди 1 месец
Зеленчуци хората се научиха сами да си отглеждат в местата, дето им ги даде Тошо 1973. Внасяме, тъй като, ако има някаква политика, тя е от 20-на год., когато закрепихме първото 4 г. мандатно правителство на Костов. А хората имат традиции от векове с производство и пазари. Нашият пазар беше братският Съветски съюз. Гърция има вековни традиции за маслини, грозде, ядки, Турция също. Да не изброявам. Похвално е старанието за развитие на отрасла, но трябва време да си върнем пазарите и доверието.
24
0
 
8
 
! Отговори
Енчо преди 1 месец
Да купуваш и да препродаваш с надценка е много по-лесно отколкото да произвеждаш. Само незнам докга ще я караме така.
23
0
 
3
 
! Отговори
Н1 преди 1 месец
Бе тая тема не я ли нищихме оня ден. Добре, белким помогнем. Аз съм на 72. Ходил съм на бригади в текезето като ученик и учител. Работил съм дълги години на село. Напр. няма нашенско ранчо, което да покрива страната с кайсии. Вкусен, полезен и капризен за отглеждане плод. Значи, внос. Малини. Бил съм на бригада за малини в с. Абланица през соца. Казаха, че ги отглеждали между другото. ТКЗС произвеждаха ягоди и ябълки, всичко за износ и консерви. Справка, Сливо поле и Ряхово, Русенско.
22
0
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
До Анонимен6Защо не пробваш ти печелиш от производство им Ето сетил си се
21
0
 
2
 
! Отговори
Aha преди 1 месец
Ред в хаоса!
20
2
 
6
 
! Отговори
Федор преди 1 месец
До Шоп: Селяните си дойдоха у най-голямото село в България - София. Т.е. вкъщи. Разбра ли, шопе?
19
7
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 1 месец
Ми селяните вместо да копат на полето дойдоха в София да си изхвърлят *** през прозореца. Затова има недостиг на плодове и зеленчуци.
18
1
 
8
 
! Отговори
We преди 1 месец
Вноса е резултат на политиката на различни субсидии на ЕС убийствена спрямо БГ
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е сега нали гражданите се видяха у пари и се започна едно бясно изкупуване на къщи и земи по селата. И то не може да имаш двор и да нямаш градина. Така че радвайте се. Зеленчуко и плодо производството ще се възродят поне в дворовете на гражданите. Пък с времето ще завъдят и кокошки, зайчета, прасенца, козички, овчички, биволи, биволици, телета, патета и други е-та.
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Основният проблем е в разпределянето на парите за производителите....и за ГЕРП.
15
0
 
10
 
! Отговори
Трудовакъ, до № 9 преди 1 месец
Напълно съм съгласен с теб. Възможно е са предвидят законодателни промени, оглед на рационалното използване и уплътняване за работа на нискоквалифицираната работна сила-основно лица, които не учат и не работят, здрави са физически и психически, водят противообществен и паразитен начин на живот, систематически се отклоняват от полагане на общественополезен труд, или това са т.н. тунеядци, които паразитират върху социалната система и считат нас, работещите (без значение какво) за балами и бунаци.
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какви пари се разпределят между производителите ? Нали сме капитализъм ? Всеки се оправя както може. Като се е хванал да произвежда трябва да я може тая работа, а не да висне на врата на вуйчо, чичо, леля в някое министерство да мудават пари без да произвежда.
13
1
 
12
 
! Отговори
АнатемаНаСДС-Шайката преди 1 месец
След тази трогателна статия тук,спонтанно се сетих за Шайката на Сашо Фашагата и на Драгалевския гърбат @й дук,които изкормиха дори тръбите от земеделските земи.
12
0
 
21
 
! Отговори
Трудовакъ преди 1 месец
Има и друг важен проблем-опазването на реколтата от крадци и вандали. Един познат ми развиваше идея за насаждане на огромен масив от орехи върху собствена земя. Заострих му вниманието, че при беритбата ще има сериозна конкуренция, основно от *** берачи с чували и каруци. Препоръчах му да си сметне като стойност цената на заграждането на земята с телена ограда и наемане на въоръжена денонощна охрана- поне взвод автоматчици! Земеделското производство е трудно нещо при сегашната действителност.
11
2
 
11
 
! Отговори
ХХХ преди 1 месец
България е един от важните донори на ЕС ! Такива държави трябват за да процъфтяват държави като Германия , Франция и т.н. За нищо друго не сме им на тия държави .....
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз си купувам от дребен производител домати, вкус на истински домати, нищо общо с пластмасата която ни предлагат :))