НАП с денонощен контрол над борсите за плодове и зеленчуци

Кампанията е в защита на лоялните търговци на земеделска продукция
4 сеп 2021 18:56,
13
НАП с денонощен контрол над борсите за плодове и зеленчуци
Снимка: БГНЕС

Денонощен контрол над 13-те зеленчукови борси в страната стартираха от Националната агенция по приходите.
Целта на присъствието на инспекторите им на място е да спрат опитите за укриване и неплащане на данъци, като следят входовете и изходите на борсите, проверяват за наличие на документи, както и какво има в камионите, обясни говорителят Росен Бъчваров.

„Това е една кампания в защита на лоялните търговци на земеделска продукция, защото това което става, е нелоялна конкуренция с цената на неплащане на данъци“, заяви той.

Според него могат да се откроят два основни проблема.

„Има случаи, които не са масови, в които изобщо липсват документи - няма фактури, няма документи за произход на стоката. И вторият проблем е, че има случаи, когато има документи, но те са на стойност много по-различна от действителната“, посочи той и даде пример с фактура, която е на стойност 11 ст. покупка, 13 ст. продажна, а всъщност кило домати струва 3 лв.

„Разликата между 11 ст. и 3 лв. се оказва една дупка по отношение на данъка върху добавената стойност“, уточни говорителят на НАП, цитиран от БГНЕС.

Бъчваров не пожела да посочи колко точно е загубата за фиска от такива укривания, но подчерта, че не е наказателна акция, целта е да се подобри спазването на правилата.

„Вместо неплащане на нищо, е по-добре да има реално отчитане на оборота и внасяне на дължимия данък“, коментира Бъчваров.

Според него присъствието на инспекторите на борсите значително е подобрило ситуацията и е прогонило нелоялните търговци. Инспекторите на НАП ще останат толкова, колкото е необходимо.

От думите му стана ясно, че нарушителите се хващат в първия ден, когато нелоялните търговци не са знаели за проверката и са установени, днес тях вече ги няма, което води до подобряване на средата за търговия на останалите, които са почтени.

„В първия ден на кампанията имаше около 30% неуточнени въпроси - липсваха документи, имаше данни за неотчитане на продажби. Днес нещата вече изглеждат по-добре. Около 10% са несъответствията“, каза той.

Бъчваров коментира, че вече са съставени десетки протоколи, както и са предприети мерки за санкциониране там, където има нарушение.

Още по темата
„Неиздаването на документ се санкционира с до 2000 лв. Може да се стигне до запечатване на обекта, ако това са системни нарушения. А може да започне и ревизия, ако има данни за достатъчно дълго неплащане на данъци“, обясни говорителят на Приходната агенция.

На въпрос дали търговците по пазарите трябва да издават касови бележки, Бъчваров поясни, само регистрираните земеделски производители, които продават собствената си продукция, могат да не издават касови бележки.

„В България понеже банани не биха могли да се произвеждат, касова бележка трябва да има“, даде Бъчваров пример. Същото важи и за всички прекупвачи, които продават стоки, които не са произведени от тях и не могат да го докажат или, че са земеделски производители. В случай на неиздаване на касова бележка от търговец – прекупвач, трябва да се сигнализира НАП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
3
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Бирника да плаща 100 милиона глоба за кражбата на лични данни :)))
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
един преятел ме пита - денонощен ли е контрола над кауфланд?
10
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гербавите "бизнесмени" източиха държавата, ама сега им е многа тегаво да плащат...Особено данъци.
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАП отново прииграва )интересно къде бяха НАП и РЗИ по черноморието ,хотелчета заведения ,дискотеки
8
8
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До баба мара === Каквото имаше Бойко Борисов 11 години. Тук такива червени другари като теб пишехте че за всичко той е виновен, дори и за катастрофите по магистралите. Е такова общо имат и сегашните, защото те управляват, не той. Схвана ли? Ако Борисов се върне и олиото се качи само с 1 стотинка ти пръв ще напишеш, че ГЕРБ са виновни и лично Борисов. Що не си четете поне какво пишехте допреди месеци
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до Плевенския:има сезонен ентеровирус в момента.
6
2
 
4
 
! Отговори
оня до кантара преди 2 години
а на тръгване от борсите торбите и джобчетата ше са пълни . кво да правиш , професия :)
5
3
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
какво общо има служебното правителство към цените особено към 400 лв ток забизнеса нали бяхме газов хъб на балканите полагахме тръби газ идваше от къде лине и накрая през лятото над 3 лева домати и краставици къде са евросубсидиите
4
10
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До баба мара === Да, свърши, така е :))) Дойде новото време с новите цени на тока, топлофикация и всички храни и услуги. Дано поне имаш кинти като мен и да не ти пука, че вие, бабите и дядовците най ще патите, че ГЕРБ ги няма, а дойдоха тези новите фигуранти, комунисти и чалгари :))))
3
8
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
от турция гърция македония внасят стоки второ и трето качество които сепродават безбожно завишени контрол и актове до дупка да им излязат соленипечалбите времето на герб свърши
2
3
 
8
 
! Отговори
от Плевен преди 2 години
Днес, събота, 4.09.2021 г купих от Кооперативния пазар плодове, но два часа след като ги хапнах, уви, започна яко диария, диария, кръв от дупето; имам чувството, че тази нощ при мен ще бъде съдбоносна! какво да правя? Нямам сили нито да ида до тоалетната, нито да седна за рояла, нито да се отдам да хобито - четене на автори на латински и старогръцки език. Много ми се живее ..! Какъв лош късмет - напазарувах за над 80 лв на пазара. Пари имам, но нямам сили за нищо!
1
11
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Фигуранта с комунистите и чалгарите опукаха и окрадоха хазната и сега тръгнаха да рекетират като истински мутри, каквито са си всъщност трудовите хора. Мутрите викаха че Бойко бил мутра, ама то по действията им си личи кои са

Спонсорирани публикации