Енергийна криза и на север в Европа, няма достатъчно вода за ток

Норвежките нива на водни запаси са в най-ниската си точка от десетилетие
4 окт 2021 20:45, Анисия Иванова
48
Енергийна криза и на север в Европа, няма достатъчно вода за ток
Снимка: Bloomberg

Енергийната криза в Европа се премества на север. Скандинавският регион е изправен пред влошаваща се ситуация, тъй като намаляващите водни ресурси възпрепятстват производството на водноелектрическа енергия.

Цените на електроенергията на север бяха пет пъти по-високи през този септември, отколкото преди една година. Това засяга всички, от енергоемки фабрики и мини до студенти, които се борят със сметките си. Инфлацията се ускорява.

Северната част на Европа не успя да се спаси от глобалния недостиг на природен газ и въглища, като намаляващите водни резерви ограничават най-важния източник на електроенергия в региона. Швеция разчита на 52-годишен завод, който гори петрол, за да има ток в страната, а местно предприятие се опитва да убеди промишлените потребители да пестят енергия на фона на приближаващото студеното време.

"Комбинацията от ниски нива на водните резервоари и също толкова малко газ в Европа създава перфектна буря, а високите цени заради нетните квоти за горене на въглища създават допълнителен натиск“, каза Матс Персон, търговски ръководител във Fortum Oyj. „С новите захранващи кабели към Германия и Обединеното кралство голямата волатилност в цените, които видяхме в Европа, навлизат и в скандинавската система.“

Норвежките нива на водни запаси са в най-ниската си точка от повече от десетилетие. Докато през последните няколко дни валеше дъжд, ситуацията в югозападна Норвегия беше толкова лоша, че мрежовият оператор Statnett SF отправи предупреждение към търговците в понеделник, като каза, че балансът на мощността е на “2” по скала, при която “5” е нивото, при което се разпределя електроенергията. Това е частта от страната, която има най-голям капацитет на резерви, както и връзки с Германия и Дания, както и нов кабел, който стига до Великобритания.

Резервите бяха на 52,3% на 20 септември, което е най-ниското ниво за този период от 2006 г. насам. Това предизвиква безпокойство, имайки предвид, че сме само няколко седмици преди повратна точка, когато резервоарите спират да се пълнят и започват да намаляват, което обикновено се случва през късната есен.

„Обикновено резервоарите се пълнят по това време на годината, но и през август, и през септември имахме сериозни жеги и много малко валежи“, каза Андерс Гаудестад, вицепрезидент по управление на електроенергията в Agder Energi. Данните за наличността на водата са толкова важни за пазара на електроенергия, колкото са и тези за европейските нива на съхранение на газ. Европейският газ скочи до рекордните 100 евро (116 долара) на мегаватчас в петък и се търгува на около 95 евро в понеделник сутринта.

Няма достатъчно вода за износ на електроенергия както на континента, така и във Великобритания, каза Сигбьорн Селанд, главен анализатор в индустриалния консултант StormGeo Nena AS. Вероятно Великобритания и Ирландия са най-силно засегнати от недостига на газ в световен мащаб и са лишени от електроенергия.

"Идеята да бъдем като зелена батерия за Европа някак си пропадна за тази зима“, каза Андре Густавсон, анализатор в шведската компания Skelleftea Kraft AB.

Според него най-лошият сценарий е, ако скокът на цените удари икономическия растеж, точко когато компаниите започват да ограничават производството.

Целият анализ - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
3
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
Ич не ми пука. Язе иаам агрегат ,и от кадя дъ крадъ нафта .Еликтриката ми излиза без пари.
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам чувството, че пак ни правят на маймуни. Как така изведнъж целия свят стана беден на ток и енергия. При положение че и времето е доста топло последните години? Нещо хич не се връзват нещата . Къде е тока от ядрените централи, които неработиха дори на 50% преди зимата
40
5
 
2
 
! Отговори
съд преди 2 години
Ако питате Радефффф виновни за тая криза с водните запаси в скандинавието са ГЕРБ начело с Бойко Борисов.
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова за евтиния ток и Теслите в Осло.
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В замяна си купихме рисунки на хвърчила за няколко милиарда и ГЕРБ остана още 4г. на власт, но сега парите свършиха и ГЕРБ също .
37
0
 
1
 
! Отговори
Проект АЕЦ Белене преди 2 години
През март 2012 г. министерският съвет приема решение 250, с което отменя решенията от 2005 г. за определяне на енергиен обект ядрена централа на площадка Белене като обект с национално значение, и за изграждане на ядрена централа на площадка Белене.Виж повече на ... beleneproject.bg/history
36
0
 
1
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 2 години
До Анониментва е Боко " политика " .... блъгарите тва са и заслужават честно казано ...
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Белене го спря точно Боко през 2011 и затова платихме 1 милиард неустойки и получихме железата на реакторите.
34
0
 
2
 
! Отговори
глупаци преди 2 години
сЕверен Поток 2 вече Е готов но ЕВТИН газ няма да дойде от там . причните са много основно 2 - инфлация + голямо търсене за зимата....евтин газ няма да има скоро в Евриоа , кой разбрал кой разбрал ...
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пускайте Северен поток 2.....................Евтиният газ ще дойде от него.
32
4
 
2
 
! Отговори
бг смешки преди 2 години
чичя Путин ще шиба българета цяла зима щото са прости яко ...какво да правиш про***сти хора !
31
0
 
0
 
! Отговори
121212 преди 2 години
До 30 дай координати че не го виждам, знам как да го измеря.
30
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 33 Руският алкохолик пак е тука и говори на българите на ВИЕ. Кой те е канил тук бе путинофилски отппадък?
29
2
 
2
 
! Отговори
do 28 преди 2 години
До Анонименще има като е пълно с *** ....а Путин не е такъв за разлика от българетата
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 30 дай координати. Това ми приличат на ливади от поне век. Кажи ти ходил ли си натам? Щото то по твоята логика и между Бургас и Ямбол е изсечено.
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За чичко Путин, вода, ток, хайверче и френско шампанско ще има винаги. И някоя сгодна гимнастичка или балерина..
26
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 27 Отде я имаш тая информация? Прокопиев ли ти я каза?
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До VG За чичко Путин, вода, ток, хайверче и френско шампанско ще има винаги.
24
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тиквата построи безплатно газопровод на Путин. Плати го с над 3млрд. наши пари. Също така се отказа от транзитни такси, които трябваше да прибираме до 2030г. Това се нарича национално предателство!
23
2
 
1
 
! Отговори
121212 преди 2 години
До GOOGLE EARTH, ти нещо брат яко си се объркал. По твое виждане трябва да е изсечено 30 на 10 км. Къде е че не го виждам на Гугъл. Изпрати координати да ни светнеш. Или е по лесно да плюеш ДПС -ТО

Спонсорирани публикации