Как ще се отрази скокът на тол таксата на фирмите превозвачи?

Цената на билетите за междуградските автобуси няма да се променя
6
Как ще се отрази скокът на тол таксата на фирмите превозвачи?

Винетките за автомобили вероятно ще останат на старите цени и догодина. Това заяви министър Виолета Комитова в ефира на Bulgaria ON AIR. Не така обаче, стои въпросът за камиони и автобуси. Засега не е ясно с колко ще се увеличи тол таксата. Как ще се отрази това на фирмите превозвачи?

"Тука последните 10 години няма пътища вече, преди не беше така. Е, такси има и са много по-скъпи отпреди години как е било... а пътищата са в по-лошо състояние“, коментира шофьорът на ТИР Борислав. Той е шофьор на ТИР повече от 15 години. Идва от Германия и пътува към Пазарджик и често сравнява пътищата у нас и в чужбина. Докато Борислав и колегите му недоумяват на какво основание се събират таксите, регионалното министерство иска да вдигне цените. Само за последната година от тях са събрани 380 милиона лева.

"75% от тях ги плащаме ние с винетки, а 1/4 идват от тежкотоварни камиони и автобуси, пропорцията трябва да е обратна, защото тежкотоварните камиони нарушават инфраструктурата. Това трябва да се промени", заяви служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова.

Намеренията предвижат да се разшири и обхвата на платените пътища. Към момента тол такси се плащат за малко над 3 100 км първокласни пътища и магистрали в страната. Сумите за товарните превози са между 3 и 20 стотинки за километър, а за пътническите – между 1 и 4 стотинки.

"Най-използваният тежкотоварен автомобил пътувайки от София до Бургас плаща 56 лева в посока. Ако тези цени бъдат завишени, ще последва увеличение на цените в магазинната мрежа в страната, защото българският превозвач ще префактурира тези цени“, поясни Димитър Димитров от Камара на автомобилните превозвачи.

Цената на билетите за междуградските автобуси няма да се променя, твърдят от бранша, но предупредиха за друга опасност. Преди да бъдат въведени новите такси, браншът иска среща с властите за обсъждане на намерението.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: фирмитол такса
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В едно са прави- новите цени ще ги платим потребителите
5
1
 
2
 
! Отговори
Ми той умрял ма преди 2 години
Един патологичен лъжец наричаше тол системата Печатница за пари, а май колите плащат най-много за поддръжката на пътищата.
4
1
 
2
 
! Отговори
Мюмюн от Максуда преди 2 години
Боли ме фара за тол таксите и цените на билетите! Аз карам фолкцваген, утюам до Турция и всичко от там пазаря, после пурдавам на пазаря в Димитровград, с винетка съм!
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От лакомия та накрая нищо!Да не изгоним превозвачите да минават през Гърция и Македония за Турция.
2
0
 
7
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Нормално е да вдигнат цените. 1 автомобил е около 2 тона, а 1 тир -35-40 тона, тоест 20 пъти повече. Това, че парите потъват е друг проблем. За вътрешни превози няма да говоря - там има и по 60 тона камиони. Няма инфраструктура, която да издържи подобни тонажи.
1
0
 
3
 
! Отговори
Иво преди 2 години
А от Лесово до Русе цената е 20лв защото 60% от пътя е безплатен!

Спонсорирани публикации