Инфлацията е страничен продукт от пандемията от COVID-19

Над 5 часа експертни дискусиии на 10-ият Investor Finance Forum
24 ное 2021 13:44, Ния Христова
13
Инфлацията е страничен продукт от пандемията от COVID-19
Двигателите на възстановяването на икономиката са повишеното търсене и значителната подкрепа във фискално парично отношение в политиката, а инфлацията е страничен ефект от постоянните локдауни, които се налагат заради пандемията от COVID-19. Това заяви  ръководителят макроикономически и стратегически проучвания в Amundi Asset Management Алесиа Берарди, която се включи в десетото издание на най-голямото събитие на финансовата и инвестиционна общност в България и региона – конференцията Investor Finance Forum на Investor.bg. Тя се проведе в понеделник в хибриден формат и предложи над 5 часа експертни дискусии, коментари и прогнози в общо 4 панела по най-важните икономически и финансови теми вероятно за следващите 10 години.
 
По време на откриващия събитието дискусионен панел „Пътят към новия модел на икономиката“ бяха обобщени тенденциите в глобалната и европейската икономика след сривовете заради COVID-пандемията.
 
„Скоро след премахването на локдауните виждаме значителен ръст в икономическото представяне в цял свят. Двигателите на това възстановяване са повишеното търсене и значителната подкрепа във фискално парично отношение в политиката, което подпомага различните икономики“, отбеляза Берарди. Тя предупреди, че все още не сме видели върха на инфлацията и се очаква нормализация през 2022 г. не само в развитите страни, но и в развиващите се държави като Бразилия и Русия.
 
„Когато говорим за фискалната политика на ЕС, преди всичко внимание предизвиква отговорът на министерствата на финансите на последните две големи кризи през 2009 г. и сегашната пандемия“, коментира Милен Велчев, бивш финансов министър и изпълнителен директор на ВТБ Капитал. Изтеглянето на фискалната подкрепа, за да се навакса изгубеното, е основното предизвикателство след всяка криза, обясни той и допълни, че е време щетите върху националните бюджети да бъдат коригирани в период на растеж, каквато е ситуацията в момента, за да сме готови за следващата криза.
 
„В близката ни история практически няма успешен изход от системна и глобална криза, който да не е съпроводен с масивно и таргетирано инвестиране в инфраструктура. Това може би е вторият аспект на политиките и механизмите за икономическо възстановяване, който трябва да стъпи на здравата основа на макроикономическата стабилност и потенциал за растеж“, обясни Илия Лингорски, член на Борда на директорите на Инвестиционен фонд „Три морета“. 
 
„Обикновено при световна криза българската икономика се срива и изтрива растежа. Сега обаче успяваме да устоим, без да режем пенсии и заплати, и сравнително бързо се възстановяваме“, заяви Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика.
 
„Трябва да си дадем сметка, че през последните две или три години от България не спират негативните сигнали, позитивни новини на практика няма, с изключение на перспективата за еврозоната“, отбеляза Милен Велчев. Той определи показаното от регулаторните органи по отношение на ЧЕЗ и намерението на Петр Келнер да инвестира в една от телевизиите като политика, която „със сигурност смрази кръвта“ на всички инвестирали в страната и на потенциалните инвеститори.
 
Петър Ганев заяви, че по време на пандемията четири сектора се представят много добре като приходи - строителство, здравеопазване, дигитален сектор и добивна индустрия при цветните метали. 
 
Мобилните разплащания, финтех тенденциите и внедряването на изкуствен интелект в различни финтех услуги, екологичните стандарти, перспективите пред дигиталните валути и дигиталното евро бяха на фокус във втория панел на Investor Finance Forum. 
 
България изостава от тренда да се извършват финансови операции през мобилни приложения, обясни Соня Бонова, главен изпълнителен директор на Rilla, част от MFG. С нея се съгласи и Петър Ризов, стратегически консултант в MyFin, като обясни, че се наблюдава тенденция все повече потребители, които започнат да употребяват мобилен портфейл, трудно да се връщат към стария начин за плащания. Боян Янчев, главен технологичен директор в Lirex, е категоричен, че все повече ще се работи в посока към интегрирани решения.
 
Няма бъдеще, ако то не е устойчиво, а Европа е мястото за развитие на устойчиви стартъпи. Около това мнение се обединиха участниците в третия панел на Investor Finance Forum, който беше посветен на устойчивите инвестиции. 
 
Според изпълнителния директор на Българската фондова борса доц. д-р Маню Моравенов в момента в България регулациите изпреварват желанието и разбирането за работа с отговорност към природата. Той обясни, че водещият индекс на БФБ-София - SOFIX, се повишава с 36% от началото на годината, като само водещият индекс на естонската фондова борса изпреварва този растеж. Моравенов представи и актуални данни за извършените IPO-та през БФБ за изминалата година.
 
Според Георги Митов от BrightCap Venture правителствата трябва да създадат условия и да насърчат инвестициите в прехода, а от друга страна и потребителите трябва да подкрепят бизнеса, който спазва новите етични правила и залага на устойчивото развитие. По думите на Мирослав Мирославов, съосновател на платформата за управление на споделени работни пространства OfficeRnD, в Европа има балансиран подход за растеж, докато в САЩ например се търси ръст "на всяка цена", което може да бъде рисковано.
 
Активите в активно управляваните взаимни фондове са се увеличили с над 60% през 2021 г. до над 1,8 млрд. евро. Това стана ясно по време на последния четвърти панел на Investor Finance Forum. Данните съобщи Явор Ачев, мениджър за България на Amundi Asset Management. 
 
„Българските управляващи дружества се радват на огромен интерес от обикновения спестител“, съгласи се и Николай Павлов, директор „Връзки с инвеститорите" и член на Съвета на директорите на „ЕЛАНА Фонд Мениджмънт".
 
Освен ръст на активите, има и разширение на клиентската база, а основният приоритет за банките и за финансовите посредници сега е повишаването на информираността, коментира и Васил Сланчев, ръководител отдел „Частно банкиране и взаимни фондове“ в управление „Капиталови пазари“ на Пощенска банка. 
 
Какви са новостите на пазара на инвестиции във взаимни фондове, кой оглавява класацията за най-доходоносните взаимни фондове за 2021 години и още важни моменти и данни, които бяха представени на 10-ото издание на Investor Finance Forum – гледайте на запис тук. За поредна година партньор на класацията е Infograffiti, които подготвиха видеото и инфографиките, с които бяха представени на най-добрите договорни фондове в България за 2021 година
 
Модератори на експертните дискусии бяха Роселина Петкова и Христо Николов от Bloomberg TV Bulgaria, главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов, Васил Караиванов - председател на УС на Българската макроикономическа асоциация, и Павел Бандилов, изпълнителен директор на „БПД Индустриален фонд за недвижими имоти“ АДСИЦ. Паралелно с разговорите на живо в залата на Investor Finance Forum, Bloomberg TV Bulgaria излъчи и специално дискусионно тв студио, посветено на форума. Можете да го гледате тук.
 
Генерален партньор на конференцията е Fibank. Основни партньори на събитието са ЕЛАНА Фонд Мениджмънт, MFG и Българска фондова борса. Събитието се организира с подкрепата на Amundi Asset Management, LIREX, Software Group и MEDICAL DENT.
 
Институционални партньори на юбилейното издание на Investor Finance Forum са Френско-българска търговска и индустриална камара, Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите в България, Асоциацията на българските лидери и предприемачи, Български форум на бизнес лидерите, Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, Българска мрежа на Глобалния договор на ООН, Британско-българската бизнес асоциация, Sofia Tech Park и Висшето училище по застраховане и финанси. 
 
Медийни партньори са Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg, списание BusinessGlobal и SeeNews.
 

13
Още от Бизнес
Нови възможности със "Златна сметка" от Fibank
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
добе я започнахме преди 2 седмици
с многобройни пожари и мъртавци!!!!! Той Господ гледа отгоре и ще съди.........няма оставки!
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен10А ЕЦБ колко напечата? Май че повече от ФЕД. Промит мозък.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не, инфлацията е страничен продукт от безумнието да затвориш света заради грип. Не Ковид е виновен за инфлацията, а локдауните. Ако те одраска котка не си режеш ръката. Жертвите за година и 8 месеца са 5 187 496. Знаете ли това какъв процент е от 7,75 млрд? 0,067%... А някакви си мислеха миналата година, че ще спасяват света от дивана вкъщи. Докато има такива полирани мозъци, ще има и локдауни. Явно ваксърите наистина имат нужда от поне 10 дози...
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
инфлацията е резултат от напичатаните 5 трилиона долари в краварника- останалото са измислици
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Инфлацията е пряк продукт от печатането на много, много милиарди необезпечени $. Инфлацията е цел на провеждащите пандемията от COVID-19.
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Инфлацията винаги е МОНЕТАРЕН проблем, казал го е великият икономист Милтън Фридман, същото е и сега, централните банки напечатано огромни количества парии ги изсипаха на пазарните, същевременно въведоха отрицателни лихви и супер евтини дори безплатни кредити. За всеки средноинтелигентен човек е ясно че това води до инфлация. Всичко това е в услуга на свръх задлъжнелите държави, като Италия например, за да могат да рефинансират дълга си. Освен това се унищожава средната класа.
6
0
 
8
 
! Отговори
В. преди 2 седмици
Инфлацията е продукт на безкрайната алчност на корпорациите и съглашателското поведение на правителствата.
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Заради едно грипче фалираха целия свят тия шутове..
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Щом и тая калинка Милен Велчев е долетяла от яхтата си
3
8
 
3
 
! Отговори
Не е вярно преди 2 седмици
Инфлацията я създаде Радев.
2
9
 
0
 
! Отговори
Боко преди 2 седмици
Да. Капиталиста не иска да имаш пари, че ще вземеш да се възползваш от услугите му и да пазаруваш. С тия конспираций се докарахте на това ниво. Един смислен коментар нямате. Само говежди помисли.
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Напротив, Кромид е страничен продукт на закъсалия капиталистически строй. Създадоха го защото знаеха, че самонадуващата се монетарна система, изискваща непрекъснато нарастване ще гръмне като Супернова и ще ги завлече богаташите в най-голямата световна рецесия. За да не бъдат отнесени като от ядрен взрив от бедните, гладни гърла на простолюдието измислиха вируса и заключването. Така гладните гърла ще си мрат на малки групички заключени в къщи. Защо забраниха събиранията, а? За да ви пазят, буахах