»нфлаци€та е страничен продукт от пандеми€та от COVID-19

Ќад 5 часа експертни дискусиии на 10-и€т Investor Finance Forum
24 ное 2021 13:44, Ќи€ ’ристова
13
»нфлаци€та е страничен продукт от пандеми€та от COVID-19
ƒвигателите на възстанов€ването на икономиката са повишеното търсене и значителната подкрепа във фискално парично отношение в политиката, а инфлаци€та е страничен ефект от посто€нните локдауни, които се налагат заради пандеми€та от COVID-19. “ова за€ви  ръководител€т макроикономически и стратегически проучвани€ в Amundi Asset Management јлесиа Ѕерарди, ко€то се включи в десетото издание на най-гол€мото събитие на финансовата и инвестиционна общност в Ѕългари€ и региона – конференци€та Investor Finance Forum на Investor.bg. “€ се проведе в понеделник в хибриден формат и предложи над 5 часа експертни дискусии, коментари и прогнози в общо 4 панела по най-важните икономически и финансови теми веро€тно за следващите 10 години.
 
ѕо време на откриващи€ събитието дискусионен панел „ѕът€т към нови€ модел на икономиката“ б€ха обобщени тенденциите в глобалната и европейската икономика след сривовете заради COVID-пандеми€та.
 
„—коро след премахването на локдауните виждаме значителен ръст в икономическото представ€не в ц€л св€т. ƒвигателите на това възстанов€ване са повишеното търсене и значителната подкрепа във фискално парично отношение в политиката, което подпомага различните икономики“, отбел€за Ѕерарди. “€ предупреди, че все още не сме видели върха на инфлаци€та и се очаква нормализаци€ през 2022 г. не само в развитите страни, но и в развиващите се държави като Ѕразили€ и –уси€.
 
„ огато говорим за фискалната политика на ≈—, преди всичко внимание предизвиква отговорът на министерствата на финансите на последните две големи кризи през 2009 г. и сегашната пандем舓, коментира ћилен ¬елчев, бивш финансов министър и изпълнителен директор на ¬“Ѕ  апитал. »зтегл€нето на фискалната подкрепа, за да се навакса изгубеното, е основното предизвикателство след вс€ка криза, об€сни той и допълни, че е време щетите върху националните бюджети да бъдат коригирани в период на растеж, каквато е ситуаци€та в момента, за да сме готови за следващата криза.
 
„¬ близката ни истори€ практически н€ма успешен изход от системна и глобална криза, който да не е съпроводен с масивно и таргетирано инвестиране в инфраструктура. “ова може би е втори€т аспект на политиките и механизмите за икономическо възстанов€ване, който тр€бва да стъпи на здравата основа на макроикономическата стабилност и потенциал за растеж“, об€сни »ли€ Ћингорски, член на Ѕорда на директорите на »нвестиционен фонд „“ри морета“. 
 
„ќбикновено при световна криза българската икономика се срива и изтрива растежа. —ега обаче усп€ваме да устоим, без да режем пенсии и заплати, и сравнително бързо се възстанов€ваме“, за€ви ѕетър √анев, старши изследовател в »нститута за пазарна икономика.
 
„“р€бва да си дадем сметка, че през последните две или три години от Ѕългари€ не спират негативните сигнали, позитивни новини на практика н€ма, с изключение на перспективата за еврозоната“, отбел€за ћилен ¬елчев. “ой определи показаното от регулаторните органи по отношение на „≈« и намерението на ѕетр  елнер да инвестира в една от телевизиите като политика, ко€то „със сигурност смрази кръвта“ на всички инвестирали в страната и на потенциалните инвеститори.
 
ѕетър √анев за€ви, че по време на пандеми€та четири сектора се представ€т много добре като приходи - строителство, здравеопазване, дигитален сектор и добивна индустри€ при цветните метали. 
 
ћобилните разплащани€, финтех тенденциите и внедр€ването на изкуствен интелект в различни финтех услуги, екологичните стандарти, перспективите пред дигиталните валути и дигиталното евро б€ха на фокус във втори€ панел на Investor Finance Forum. 
 
Ѕългари€ изостава от тренда да се извършват финансови операции през мобилни приложени€, об€сни —он€ Ѕонова, главен изпълнителен директор на Rilla, част от MFG. — не€ се съгласи и ѕетър –изов, стратегически консултант в MyFin, като об€сни, че се наблюдава тенденци€ все повече потребители, които започнат да употреб€ват мобилен портфейл, трудно да се връщат към стари€ начин за плащани€. Ѕо€н янчев, главен технологичен директор в Lirex, е категоричен, че все повече ще се работи в посока към интегрирани решени€.
 
Ќ€ма бъдеще, ако то не е устойчиво, а ≈вропа е м€стото за развитие на устойчиви стартъпи. ќколо това мнение се обединиха участниците в трети€ панел на Investor Finance Forum, който беше посветен на устойчивите инвестиции. 
 
—поред изпълнителни€ директор на Ѕългарската фондова борса доц. д-р ћаню ћоравенов в момента в Ѕългари€ регулациите изпреварват желанието и разбирането за работа с отговорност към природата. “ой об€сни, че водещи€т индекс на Ѕ‘Ѕ-—офи€ - SOFIX, се повишава с 36% от началото на годината, като само водещи€т индекс на естонската фондова борса изпреварва този растеж. ћоравенов представи и актуални данни за извършените IPO-та през Ѕ‘Ѕ за изминалата година.
 
—поред √еорги ћитов от BrightCap Venture правителствата тр€бва да създадат услови€ и да насърчат инвестициите в прехода, а от друга страна и потребителите тр€бва да подкреп€т бизнеса, който спазва новите етични правила и залага на устойчивото развитие. ѕо думите на ћирослав ћирославов, съосновател на платформата за управление на споделени работни пространства OfficeRnD, в ≈вропа има балансиран подход за растеж, докато в —јў например се търси ръст "на вс€ка цена", което може да бъде рисковано.
 
јктивите в активно управл€ваните взаимни фондове са се увеличили с над 60% през 2021 г. до над 1,8 млрд. евро. “ова стана €сно по време на последни€ четвърти панел на Investor Finance Forum. ƒанните съобщи явор јчев, мениджър за Ѕългари€ на Amundi Asset Management. 
 
„Ѕългарските управл€ващи дружества се радват на огромен интерес от обикновени€ спестител“, съгласи се и Ќиколай ѕавлов, директо𠄬ръзки с инвеститорите" и член на —ъвета на директорите на „≈ЋјЌј ‘онд ћениджмънт".
 
ќсвен ръст на активите, има и разширение на клиентската база, а основни€т приоритет за банките и за финансовите посредници сега е повишаването на информираността, коментира и ¬асил —ланчев, ръководител отдел „„астно банкиране и взаимни фондове“ в управление „ апиталови пазари“ на ѕощенска банка. 
 
 акви са новостите на пазара на инвестиции във взаимни фондове, кой оглав€ва класаци€та за най-доходоносните взаимни фондове за 2021 години и още важни моменти и данни, които б€ха представени на 10-ото издание на Investor Finance Forum – гледайте на запис тук. «а поредна година партньор на класаци€та е Infograffiti, които подготвиха видеото и инфографиките, с които б€ха представени на най-добрите договорни фондове в Ѕългари€ за 2021 година
 
ћодератори на експертните дискусии б€ха –оселина ѕеткова и ’ристо Ќиколов от Bloomberg TV Bulgaria, главни€т редактор на Investor.bg Ѕойчо ѕопов, ¬асил  араиванов - председател на ”— на Ѕългарската макроикономическа асоциаци€, и ѕавел Ѕандилов, изпълнителен директор на „Ѕѕƒ »ндустриален фонд за недвижими имоти“ јƒ—»÷. ѕаралелно с разговорите на живо в залата на Investor Finance Forum, Bloomberg TV Bulgaria излъчи и специално дискусионно тв студио, посветено на форума. ћожете да го гледате тук.
 
√енерален партньор на конференци€та е Fibank. ќсновни партньори на събитието са ≈ЋјЌј ‘онд ћениджмънт, MFG и Ѕългарска фондова борса. —ъбитието се организира с подкрепата на Amundi Asset Management, LIREX, Software Group и MEDICAL DENT.
 
»нституционални партньори на юбилейното издание на Investor Finance Forum са ‘ренско-българска търговска и индустриална камара, јсоциаци€та на директорите за връзки с инвеститорите в Ѕългари€, јсоциаци€та на българските лидери и предприемачи, Ѕългарски форум на бизнес лидерите, »зпълнителна агенци€ за насърчаване на малките и средни предпри€ти€, Ѕългарска мрежа на √лобални€ договор на ќќЌ, Ѕританско-българската бизнес асоциаци€, Sofia Tech Park и ¬исшето училище по застраховане и финанси. 
 
ћедийни партньори са Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg, списание BusinessGlobal и SeeNews.
 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


13
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
10
0
 
2
 
! ќтговори
добе € започнахме преди 2 години
с многобройни пожари и мъртавци!!!!! “ой √оспод гледа отгоре и ще съди.........н€ма оставки!
9
1
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
ƒо јнонимен10ј ≈÷Ѕ колко напечата? ћай че повече от ‘≈ƒ. ѕромит мозък.
8
0
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
Ќе, инфлаци€та е страничен продукт от безумнието да затвориш света заради грип. Ќе  овид е виновен за инфлаци€та, а локдауните. јко те одраска котка не си режеш ръката. ∆ертвите за година и 8 месеца са 5 187 496. «наете ли това какъв процент е от 7,75 млрд? 0,067%... ј н€какви си мислеха миналата година, че ще спас€ват света от дивана вкъщи. ƒокато има такива полирани мозъци, ще има и локдауни. явно ваксърите наистина имат нужда от поне 10 дози...
7
0
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
»нфлаци€та е пр€к продукт от печатането на много, много милиарди необезпечени $. »нфлаци€та е цел на провеждащите пандеми€та от COVID-19.
6
0
 
8
 
! ќтговори
¬. преди 2 години
»нфлаци€та е продукт на безкрайната алчност на корпорациите и съглашателското поведение на правителствата.
5
0
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
«аради едно грипче фалираха цели€ св€т ти€ шутове..
4
0
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
ўом и та€ калинка ћилен ¬елчев е долет€ла от €хтата си
3
8
 
3
 
! ќтговори
Ќе е в€рно преди 2 години
»нфлаци€та € създаде –адев.
2
9
 
0
 
! ќтговори
Ѕоко преди 2 години
ƒа.  апиталиста не иска да имаш пари, че ще вземеш да се възползваш от услугите му и да пазаруваш. — ти€ конспираций се докарахте на това ниво. ≈дин смислен коментар н€мате. —амо говежди помисли.
1
0
 
16
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 години
Ќапротив,  ромид е страничен продукт на закъсали€ капиталистически строй. —ъздадоха го защото знаеха, че самонадуващата се монетарна система, изискваща непрекъснато нарастване ще гръмне като —упернова и ще ги завлече богаташите в най-гол€мата световна рецеси€. «а да не бъдат отнесени като от €дрен взрив от бедните, гладни гърла на простолюдието измислиха вируса и заключването. “ака гладните гърла ще си *** на малки групички заключени в къщи. «ащо забраниха събирани€та, а? «а да ви паз€т, буахах

—понсорирани публикации