ББР финансира три стартъпа със 133 000 лева

Очаква се договорите да бъдат финализирани до края на годината
29
ББР финансира три стартъпа със 133 000 лева
Снимка: Dnes.bg, архив

Първите компании, които ще се възползват от новия кредитен продукт в портфолиото на Групата на Българската банка за развитие, вече са одобрени. “ББР Микрофинансиране“ даде зелена светлина за подкрепа на три стартъпа по програмата си за финансиране на социални и новосъздадени предприятия. Те работят в областта на търговията с хранителни продукти, вноса на бебешки и детски стоки и организирането на фестивали, а общата сума на одобрените кредити е 133 000 лв. Очаква се договорите да бъдат финализирани до края на годината.

Програма „Ново начало“ се изпълнява от “ББР Микрофинансиране“ в партньорство с Фонд на фондовете, след като двете институции подписаха гаранционно споразумение за прилагане на портфейлна гаранция с таван на загубите за микрофинансиране. От нея могат да се възползват стартиращи предприятия, включително с предприемачи от определени уязвими групи – лица с увреждания, безработни повече от шест месеца и младежи до 29-годишна възраст. Във фокуса на кредитния продукт попадат също социалните предприятия, т.нар. „бизнеси с мисия“.

По програмата “ББР Микрофинансиране“ отпуска инвестиционни и/или оборотни кредити до 50 000 евро (97 791 лв.) при облекчени условия, с възможност за дълъг гратисен период и с 25% по-ниски лихвени проценти спрямо стандартните условия на финансовата институция. Предоставеният от Фонд на фондовете ресурс за гаранции по програмата е 1 млн. лв., а обемът на кредитите за крайни получатели се очаква да достигне 5 млн. лв.

Финансовият инструмент „Портфейлна гаранция с таван на загубите за микрокредитиране“, предлаган от Фонд на фондовете, се изпълнява със средства от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския социален фонд. Той ще се изпълнява наред с действащите и в момента финансови инструменти за микрокредити, които се реализират на пазара от „Първа инвестиционна банка“ АД, „Микрофонд“ АД, „Сискредит“ АД и „УниКредит Булбанк“ АД.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: финансиранеббр
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От стратегическа банка я превърнаха в фабрика за илюзии на стартъп кръжочници. Но се гордеят по медии с това си слабоумие
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ФИНАНСИРАТ ТРИ СТАРТЪПА НА СВОИ ХОРА
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички измамници милионери кото са се облажили с многото милиони да върнат парите с лихвите
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Организиране на фестивали,внос на бебешки стоки и търговия ... и непременно трябва да бъдат подпомогнати от държавата? По-добре държавата да подпомага производство на местни плодове, зеленчуци, мляко, месо вместо да се внасят неща които можем да си произвеждаме-пресни качествени.
11
3
 
11
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Клявките на Кирчо ше вземат по 133 бона всичките са млади и зелени бизнeсменки :)))
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голяма хвалба, тея пари ги пиши бегали....
9
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това стартъп да се финансира от държавата е безумно. Има много частни инвеститори, които го пряват. Щом си стигнал до държавата значи че частните фондове са преценили, че не си преспективен и са те отрязали. Отпишете ги тези париВнушението че лощо че ББР е финансирало само големи фирми - ами когато подпомагаш големи работодатели запазваш работни места и няма риск, защото големите фирми не фалират, а това да стане имат активи, които държавата може да вземе след фалита.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аз съм вишу магистър завърших преди 10 години, живея при мама, преди 3 години си направих ЕТ но не нямам капитал съответно не работя, що никой нищо не ми е дал?
7
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Сата НАТО - Не загубеняко, не са всички. Как мислиш, че има бизнеси в днешо време. Нали и те са били стартъпи - демек бизнес в начлана фаза.
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
90% от стартъпите фалират
5
1
 
8
 
! Отговори
до 5 от 3 преди 2 години
100 може и да не съм видял, ама с 50 000 на цяло съм плащал по гечевото време, ако си бил роден тогава
4
7
 
5
 
! Отговори
До 3 преди 2 години
Абе ти и 100 лева на цяло не си виждал през живота си!Диванно дрънкало -фантазьор))
3
5
 
11
 
! Отговори
какви смешници, преди 2 години
цяла банка занимават за някакви 130к лева! Че тези пари всеки втори българин с над 30 г. трудов стаж ги вади. И такива бизнесмени се пишат,***!
2
0
 
16
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
Демек избрани комсомолци на наши хора ще получат подарък едни готови парици!Ще ни крадат пак с една дума!
1
3
 
12
 
! Отговори
Гешефт преди 2 години
А какво стана с колекторската фирма със "стартъп" за 70 милиона, върнаха ли ги? А директорчетата с високите заплати, в ареста ли са?