"Булгаргаз": Научихме от медиите за уволненията

Това съобщават от Дружеството в своя позиция, разпространена до медиите
29 яну 2022 19:08, Красимир Ангелов
61
"Булгаргаз": Научихме от медиите за уволненията
Снимка: БГНЕС

Съветът на директорите на „Булгаргаз“ ЕАД научи от медиите за решението на принципала „Български енергиен холдинг“ ЕАД (БЕХ) да назначи нов борд на дружеството – обществен доставчик на природен газ. Официално мотиви за това решение не са посочени. Това съобщават от Дружеството в своя позиция, разпространена до медиите.

"В свои изявления днес, 29.01.2022 г., министър-председателят и министърът на енергетиката се позоваха на резултати от проверка, извършена от принципала БЕХ в „Булгаргаз“ ЕАД. Бордът на „Булгаргаз“ ЕАД не е информиран за приключването на тази проверка и за нейните резултати. Ръководството на дружеството беше запознато с предварителен доклад, който съдържаше изцяло погрешни твърдения, констатации и препоръки. По всяко от тях, „Булгаргаз“ ЕАД предостави подробни разяснения, допълнителна информация и обосновки.

Публично отправените критики към Съвета на директорите на "Булгаргаз" ЕАД са за „грешни или неправилни решения“, които са довели до получаването на по-малки количества азерски газ. Правят се внушения, че поради това цените на газа за българските потребители са завишени. Тези твърдения не почиват на никаква обективна основа, се чете в официалната позиция на дружеството.

Още по темата
Както "Булгаргаз" ЕАД многократно е разяснявало, единствената причина, поради която българският пазар не може да получи всички количества природен газ по договора с азерската страна, е липсата на българо-гръцката газова връзка – газопровода IGB от Комотини до Стара Загора. Принципалът БЕХ, Министерството на енергетиката и Министерския съвет на Република България имат достъп до оригиналния текст на договора с азерския партньор и следва да приемат факта, че мястото за доставка на газа е еднозначно определено – Комотини. Както е известно, този договор не е подписан от настоящото ръководство на „Булгаргаз“ ЕАД, но стриктно следва да се изпълнява.

В края на 2020 г. и през 2021 г. ръководството на „Булгаргаз“ ЕАД, БЕХ и Министерството на енергетиката успяха да предотвратят неизпълнението на договора и плащане на неустойки на азерската страна във връзка с липсата на IGB и невъзможността за получаване на азерския газ в Комотини. В резултат на трудни преговори, договорът беше спасен и беше осигурена диверсификация на доставките чрез вноса на азерски газ, макар и в намалени количества. Важно е да се подчертае, че азерската страна прие да доставя тези количества на договорната цена по алтернативен газопровод, въпреки че няма такова задължение по договора“, пише още в позицията, която завършва така:

"Малко информация от миналото: през 2013 г. към датата на подписване на договора с азерската страна, "Булгаргаз" ЕАД е било в тежко финансово състояние и е поело финансови ангажименти към азерската компания, които към онзи момент не е било в състояние да изпълни. Към днешна дата, общественият доставчик е в отлично финансово състояние, като отчита, че 2021 г. е най-добрата за последното десетилетие – с рекордни продажби и рекордна печалба. Отличното финансово състояние и провеждането на открита търговска политика спечели доверието на чуждестранните партньори, финансовите институции и на българската индустрия. Това позволява „Булгаргаз“ ЕАД да договаря отлични търговски и ценови условия по търговските си договори, от които се ползват топлофикационни и газоразпределителни дружества, българската индустрия. "Булгаргаз" ЕАД гарантира сигурността и непрекъснатостта на доставките за своите клиенти и е надежден и желан партньор.

Относно причините за повишенията на цените на природния газ през последните месеци, „Булгаргаз“ ЕАД нееднократно е съобщавало, че те са изцяло външни за България като част от общия пазар на Европейския съюз. Това ясно се осъзнава от големите индустриални консуматори в България, които успяха за запазят своята конкурентоспособност на външните пазари, най-вече благодарение на значително пониските цени на природния газ, доставян от „Булгаргаз“ ЕАД.

Съветът на директорите разглежда решението за смяната като политически мотивирано и в противоречие с направените заявки за експертно управление на държавните дружества. Подобни безпринципни действия със сигурност не са в интерес на „Булгаргаз“ ЕАД и неговите клиенти", пише още в позицията на Дружеството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още по темата: Булгаргаз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
toti преди 2 години
Та тия мушеници изобщо даже не зная коя годи сме,кой ден,зиме ,има криза....те са си на море и през зимата и им дреме за балъка де плаща ток като в Европа !!! Ако не се види ,кой ,защо и от къде накъде тия ще вземат заплати по 30000лв и милиони печалба се раздава като банани ,не смяна,уволнения А ЗАТВОР !!!
37
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а трябваше да научите в ареста за какво са ви прибрали и че сте уволнени!!!!!!!!!!!!!!!!!
36
3
 
0
 
! Отговори
БАРНИ преди 2 години
До БългаринНАРОДА СПИ
35
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов и борисовчетата трябва да бъдат изчегъртани до корен. Цялата държавна администрация пращи от негови хора. А по форумите обвиняват новите за всички грешки и несгоди
34
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия специално,отдавна трябваше да ги изритат.Заради тяхната некадърност или саботаж,сега сме на това дередже.
33
3
 
9
 
! Отговори
Монегаск преди 2 години
Навсякъде е пълно със самозабравили се гербаджии от които няма никаква полза освен за тях самите.
32
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
върни парите гербераско недоразумение
31
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам защо всички така драматично приемат уволненията си.Като че ли някой им е обещал да живот да заемат тези,явно много сладки длъжности.
30
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега пак ще се закачат пиявиците по тръбата, които Бойко разгони с големи мъки, еми честито на печелившите.
29
5
 
11
 
! Отговори
дфгх преди 2 години
Гледайте в тубата КОНВОЯ НА СВОБОДАТА В КАНАДА! 150 000 камиона вече са в Отава против ковид ограничнията! Тука нито дума! СРАМ!
28
8
 
4
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Мълчанието на обществото по повод всички уволнения и назанчения в ключови структури без начение на то ва колко добре или зле са управлявани е показателно, че у нас референдуми на този етап не са необходими. Широко затворени очи, но Бойко не е на власт. Алоооо събудете се ***. След два три месеца безработицата ще гони 10%. След една година идва зимата от 1996г. След това наистина ще има само постни пици.
27
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако заменим герберчета с радефчета все тая. Еднакво некадърни и крадливи. Къде са обещаните експерти. И кога ще се гласува закон според който служители в държавни фирми не може да взимат по-големи заплати от премиера на страната. Да не вършат повече работа от него.
26
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде , заедно с наркобойко при бай Ставри
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
......когато гледаш телевизия, ровиш в интернет и четеш вестници, ВМЕСТО ДА РАБОТИШ!
24
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Там са за затвора за по 20 г.
23
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко нали щеше да маха паразитната структура БЕХ, е щом не го направи той сега ще разрита всички калинки. В цялата енергетика трябва да се изрие всичко бойково, един инженер няма все някакви мениджъри, икономисти, юристи с такива хора енергетиката потъва.
22
4
 
16
 
! Отговори
Асан преди 2 години
На резидента сина и дъщерята са у Булгаргаз без конкурс :)))
21
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе Радефчета защо след изчегъртването не става по добре?А затъваме,затъваме.до кога?
20
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След изчегъртването дойде и студа и глада!Така правят превратаджиите!
19
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е съветски похват на Юмрука!

Спонсорирани публикации