Лекарствата - все по-скъпи и липсващи

Увеличението е между 10 и 15 процента
16
Лекарствата - все по-скъпи и липсващи
Снимка: Pixabay

Масово поскъпване на лекарствата. Увеличението е между 10 и 15 процента. Най-голямо е повишението в цените на медикаментите за лечение на простуда, грип или коронавирус.

Срещаме се с известната актриса Латинка Петрова пред аптеката, а тя не крие възмущението си от високите цени на лекарствата.

"Дадох 200 лева за сина ми и мъжа ми, които се разболяха от някакъв грип. Възмутена съм! Ако нямаш помощ отстрани и решиш с пенсията да се лекуваш, ти просто трябва да си легнеш и да си чакаш края, няма как", ядосва се тя.

Още в края на миналата година почти всички производители и вносители са предупредили за повишението, което вдига и цените на дребно.

"Процентите са от 2-3 до към 20%. От март за втори път ще вдигнат цените", коментира магистърът-фармацевт Марияна Иванчева.

А за някои лекарства увеличението вече е факт.

"Цените постоянно скачат нагоре. Аз употребявам лекарство за световъртеж, което беше 26 лв., а в момента достига до 30-31 лева", коментира Кремена Банова.

Цените на лекарствата са регулирани и имат зададени максимални стойности, над които аптеките не могат да продават, обясни изпълнителният директор на агенцията по лекарствата.

"Това, което се наблюдава като разлика спрямо предишни периоди, се дължи по-скоро на отстъпки и търговски взаимоотношения между производител, търговец на едро и аптека. Във връзка с повишените разходи за производството, в момента са намалени тези отстъпки, което рефлектира върху по-висока стойност, която се заплаща от пациента", заяви директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

А Латинка Петрова е категорична, че поскъпването на лекарствата е неприемливо и е разочарована от липсата на реакция от страна на властите.

"Аз мисля, че "промяната" ще продължи без народа си! Тя просто ще бъде промяна за шепа хора. Електоратът, който ги избра, ще си умира бавно и сигурно", сподели песимистично тя.

На фона на поскъпването в аптеките, остава и проблемът с липсата на някои медикаменти, които се предписват основно по време на лечение на коронавирус.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: лекарства
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Фармацевт преди 2 години
И защо да не се покачват цените на лекарствата Значи всекички други фирми могат да си слагат разходите на клиента ние да не можем Арее бее Как очаквате да съществува една аптека ако няма печалба и ако не може да си покрива масрафа - НИКАК Като всички останали ние сме пазарни субекти работещи за печалба Ако не изкарваме пари защо въобще да го правим Никой вече не работи за чест и слава или просто да ти помага Не сме благотворителни дружества Тва са цените - ако искате
14
0
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
"Аз мисля, че "промяната" ще продължи без народа си! Тя просто ще бъде промяна за шепа хора. Електоратът, който ги избра, ще си умира бавно и сигурно"
13
0
 
0
 
! Отговори
Edin преди 2 години
Какво стана със "Зентел"? Защо го няма по аптеките?
12
1
 
7
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Просто Киро,що така?
11
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Майка ми е на 91 г. и не пие никакви медикаменти! Няма никакви болести! Е как тя може, а останалите да не могат?! Ми живейте малко по-здравословно!
10
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега ли го установихте? Лекарствата поскъпват от 3 месеца поголовно, вие сега го разбрахте. Браво на бг журналистите, бързо мислите...
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А цената на ракията как е?
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В ресторантите цените са на 100% по-високи в сравнение с миналата година.Има ваксина срвщу грип на цена по-ниска от 20 лв.,а има и безплатна при ОПЛ-тата.Живи и здрави.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кое е чудното ? Всичко се вдигна, защо хапчетата да стоят на старите цени? Подожнл на кризата '08 и сегашното положение е за да се одруса кесията на хората.
6
9
 
6
 
! Отговори
Костадин Костадинов преди 2 години
Пийте белина, важна е само дозировката. Лекарствата са бъркочи на рептилите и илюминатите, те искат да ви чипират и след това да ви контролират с 5Г мрежите.
5
12
 
5
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
На кого липсват лекарствата !? На хипохондриците ! В къщи има и е имало само хапчета за глава и прагчета за зъб . За ядене ползваме друго !
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ден година храни.
3
2
 
14
 
! Отговори
Дааа преди 2 години
и търгашите аптекари все по-бедни и ревящи за помощи.
2
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко е все по липсващо и все по скъпо. Най липсващ за съжаление е акъла на народа.
1
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България е богата на билки !