Васко Начев: Руският нефт е трудно заменим

Следващите 2-3 зими ще са тежки, смята енергийният експерт
Обновена: 1 мар 2022 21:53 | 1 мар 2022 21:38, Красимир Ангелов
45

"Ако руският газ към Европа спре, оставаме без 150 млрд. куб. м. Този дефицит няма как да бъде запълнен", заяви енергийният експерт Васко Начев за "Денят ON AIR".

Енергийният експерт в студиото прогнозира, че следващите 2-3 зими ще са изключително тежки именно заради създадения дефицит.

"Тази дупка ще остане незапълнена. В енергетиката нищо не става от днес за утре! Всеки проект отнема години, в най-добрия случай", подчерта Начев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му, руският нефт е трудно заменим, защото всяка рафинерия работи с точно определен тип.

"Не можем да вземем от Румъния – казват го хора, които нямат представа от тези неща. Много близък до руския е нефтът от Иран. Не е лесно да бъде подменена или сменена доставката на едно количество с друго от различни места", изтъкна енергийният експерт.

Начев не вижда в строенето на нова ядрена централа алтернатива на руския газ.

"Една барака да построите, ви отнема повече от година време с всички разрешителни! Представете си ядрена централа! Недоумявам как с лека ръка може да се говори по този начин. Разбирам, че трябва да бъде внесена доза спокойствие за хората, но не бива по този лек и елементарен начин да се поднасят нещата. Всеки с елементарна представа от тези неща би трябвало да е наясно, че това нещо ще отнеме едни 7-8-10 години", посочи енергийният експерт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
1
 
! Отговори
жиката преди 2 години
В икономиката няма празно ,друг ще доставя на друга цена, разбира се.
34
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Санкциите на България са като ухапване от комар за Русия. Затова българите трябва да мислят за себе си. Ситуацията беше предвидима. В продължение на много години НАТО въоръжава режима на Бандера в Украйна и сега САЩ наблюдават резултата.
33
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е един експерт да не не натовец и да гори истината ,другите им слуги че чакат газ от извънземните ,тук цените на горивата и хранителните продукти се вдигнаха и без войната ,та само си мислете какви ни очаква
32
1
 
21
 
! Отговори
да преди 2 години
А, ако Русия ни спре горивото за АЕЦ"Козлодуй", какво правим? Тогава го закъсахме яко!
31
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Магелан Същият този петрол можеш да го вземеш и от азерите. Те доставят до Поти. Защо се правиш на луд. петрола от новоросийск е подобен на този от каспийския регион. Лукойл може да се пренастрои да обработва и друг вид. Ще отнеме около 9-10 месеца. Имаме и резерв и околните държави ще доставят. И сега го правят в малки количества. А един друг се прави на интересен за Бургас - Александропол - пак руски. Не става въпрос за него, а за интерконектора до Гърция и газта от азерите.
30
2
 
7
 
! Отговори
Магелан преди 2 години
Шок и ужас.Чета коментарите по форумите какъв суров петрол и от къде може да бъде и не мога да повярвам на очите какви глупости и простотий се пишат от хора който са разбирачи явно от всичко.И за им стане ясно на тези отворковци с какъв суров петрол работи Нефтозавода в Бургас ще ви кажа..Основно е руски и идва от Новоросийк и на 6,7 танкера ,като един танкер разтварва по окошо 50 000 т.петрол се меши с един такъв танкет от 50 000 суров петрол от арабските страни или Иран.
29
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин ще откаже и АЕЦ Белене ако не излезем от ЕС.
28
9
 
21
 
! Отговори
Ботев преди 2 години
Америка е враг на целия свят. Никога не го забравяйте.
27
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДА НЕ СЕ НАМЕСВАМЕ ТАМ КАДЕТО НЕ НИ Е РАБОТА
26
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЙАНЕВ КАЗА ГОЛЯМА ИСТИНА
25
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доколкото знам нефта за Лукойл идва от терминала в Поти. там пристига нефт от каспийският регион. тоест не само руски. Има от Азербаййджан и той може да замести руският. Има и други алтернативи. Ако не беше простотията на Борисов да направи Южен поток и да забави връзката с Гърция, за да слугува на русия, щяхме да получаваме и газ. Можем да я направим до есента и няма да е толкова страшно. Стига сте плашили. Проблема е за германия, но те са си сами винавни.
24
3
 
16
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Верно ли?Европа ще ни помогне да изкараме и без руски нефт,безплатно при това,нали са солидарни с нас,мда.
23
9
 
0
 
! Отговори
хаха преди 2 години
аз да ти кажа каква е схемата. Руснаците са изкупили всичкия нефт по света. Сега западняците останаха на сухо. Ама на русия не и трябват петродолари, а всичко вече става петрорубли. Моеже по обстоен анализ да получиш от моя приятел Нане, той ще ти разясни детайно точно как стават нещата. Него може и да го питаш, как руснаците смятали да правят втори канал на босфора е така, той е мн информиран
22
0
 
3
 
! Отговори
Нане преди 2 години
В бункер съм от аляската ти пиша... Водката тука станала в рубли...))) наздраФе...))
21
0
 
9
 
! Отговори
Нане преди 2 години
До хаха... Скоро ще си мечтаеш за кремвирши, шпек и рикия... Ако имаш късмет да се вредиш в някоя от пещерите...)))
20
2
 
16
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Това, което казва този човек може ли да бъде обяснено с картинки на онова нещо, което ни е министър-председател и му казват "Простото"! Може пък и да разбере, че "бензиностанция та" е твърде голямо и сложно за неговото "ниво"!!!
19
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-добре е да се примолим на Путин да ни признае за независима НРБ. И после да ни анексира. И тогава газа, и нефта ще са по 1 копейка. Де гиди мирусофилистически мр.ъсници
18
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като затворят рафинерията понеже си е тяхна ще караме на изпарения. Скоро литъра може и да задмине 3лв. Мокрите сънища на зелените са на път да се осъществят - всички пеша или с колела. Колко е от тука до Банско с куфара на гърба - с колелото за няколко дни си стигнал.
17
21
 
13
 
! Отговори
Спокойно Начев преди 2 години
Ще се конфискува/ национализира откраднатата рафинерия в Бургас, с няколко милиона ще се промени цикълът на производство и ще можем да си купуваме лек петрол, а ако пък ли не има рафинерии наблизо не руски и ще има гориво, важно е джуджето да фалира, след това и цените ще се оправят, това е:)
16
1
 
9
 
! Отговори
Господин Начев преди 2 години
Правете прогнози ,когато или дали този сценарий се случи. Дне руската газова компания обяви ,че няна да спира доставките на газ за Европа.

Спонсорирани публикации