Около 55 хил. легла са заявени за момента за настаняване на бежанци

Държавата търси възможности разходите да се поемат от евробюджета
29
Около 55 хил. легла са заявени за момента за настаняване на бежанци
Снимка: БГНЕС

Държавата търси възможности разходите за покриване на нуждите на бежанците от Украйна да бъдат покрити от европейския бюджет.

Помощта за хотелиерите, настанили бежанци от войната в Украйна, регистрирани като търсещи убежище у нас, първоначално ще идва от бюджета на Министерството на туризма, а след това ще търсим възможност да се покрият тези средства по линия на европейската солидарност, т.е. с финанси от европейския бюджет".

Още по темата

Това каза пред БНР министърът на туризма Христо Проданов.

Според него шансовете това да се случи са огромни. "Затова чакахме Директивата на ЕП, за да можем да се съобразим с правилата, които тя налага. Една от точките в нея е точно това, че се дава възможност на държавите, осигурили подслон на бежанци, да могат да кандидатстват за средства", допълни той

Министърът на туризма посочи, че предвидената от ведомството помощ е в рамките на три месеца, а сумата зависи от това колко хора ще имат нужда от тази закрила.

"Процедурата е отворена, постоянно в Щаба се получава информация за нови места за настаняване да бъдат приобщавани към този процес. Около 55 хиляди легла има вече заявени, като техният брой продължава да расте", уточни Проданов.

Той подчерта, че туристическият данък е местен и не се определя от държавата, затова общините могат индивидуално да вземат решение дали да го намалят, или отменят за представителите на бранша, които настаняват бежанци.

По думите му настаняването в хотели и къщи за гости на бягащите от войната в Украйна хора не е дългосрочен вариант, но е единствен в момента, позволяващ бърза реакция, за да им бъде помогнато.

"Около 80% от хората, идващи от Украйна, заявяват желание да се включат в трудовия пазар в България. Повечето са жени с деца, затова трябва да им се осигури възможност за детски градини за децата, за да могат те да работят", каза министърът.

Потенциала на полския и румънския туристически пазар Проданов определи като алтернатива на загубените руски и украински.

Зимният сезон в България досега беше два пъти по-добър от миналата година, изтъкна той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
4
 
! Отговори
Зоро преди 2 години
Пази боже от тези бежанци.Вижте какво направиха в полските магазини.Това чака и нас.Зеленски използва градовете Киев, Харков,Одеса...и други, защото знаеше че имат историческо значение за Русия.Ако не беше така до сега нямаше да остане нищо.Подлоста на Зелко няма граници.Когато змията умира хапе.Дано този *** се вразуми.Време Кадиров с другите войски да му откъснат фашистката глава.Убива бeзразборно украйнци.и руснаци.Време е да го вразуми някой.Тази Украйна никога не трябва да е ЕС.
21
0
 
7
 
! Отговори
Darth shadow преди 2 години
какви ти бежанци от украйна хохли жовто баклани идват в България с пари и надути претенции, а Хората в България за тях някой мисли ли то е ясно, че червея кирил лудото не го е грижа нито за Българите нито за България тази американска продажна ***.тези хохли в бежански лагер до Харманли там да си седят, никакво търсене на работа и други екстри , храна веднъж на ден и стига толкова..
20
1
 
9
 
! Отговори
123 преди 2 години
Щом имат кинти за тях, да поемат разходите за настаняване - безплатно, на всяко българско семейство с деца!!! И то не в друга държава, а в нашата! На всяко българско семейство, което няма собственно жилище да му се поеме наема или ипотеката!!!
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Около 55 хил. легла са заявени за момента за настаняване на бежанци" - ВЪПРОСЪТ Е КОЙ ЩЕ ПЛАЩА ?! Явно пак бедния и постоянно обедняващ български народ /български, не м.у.р.г.а.в/
18
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази война не е заради България. САЩ ги подкокоросваха. Те да ги приемат и плащат. Я, кажете САЩ на махнаха ли визите за аз украинци. Ще го махнат.....ам друг път. Не са слабоумни като нашите, за да пускат всякаква *** на територията си
17
1
 
12
 
! Отговори
Вчера преди 2 години
Четох, че помощите от братската на украинците Великобритания за настаняване за едва 300 и няколко паунда. Нерде Великобритания, нерде България с нейните 1200 лева.
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
55 000 души по 40 лв. на ден и не се знае до кога. Браво ! после може да нема вече парички и в хазната и пак нови заеми нисък стандарт за българите. И хотелче да си имаш червен, зелен , пембен държавата нема да те остави беден.
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Здраво ще захлебят хотелиерите , и да не се оплакват от ковида щот миналото лято беше много силен сезон , късаше се по шевовете от румънци и немци
14
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
по-добре наистина да им се платят или директно помощи или ваучери за наем и храна, така какво става, че плащаме на хотелиери връзкари, та да им напълним хотелите, да не говорим, че по курортите няма такива условия в момента, нито училища, нито детски градини, лекари и т.н. и т.н., ами хората, които са подслонили доброволно бежанци, на тях как ще помогнете, не че те са го направили за пари, ама малко поне някаква компенсация
13
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не съм съгласен от данъците и бюджета да се плаща за бежанци! Нека Америка и Русия и ЕС плащат за това!
12
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
по принцип съм за да им се помогне, но категорично съм против тая схема да се плаща на хотелите, да ме извиняват, помоща трябва да се дава директно на нуждаещите се потърсили хуманитарна закрила, пък те да си решат дали да отидат в хотел, при техни познати или близки или да си наемат апартамент, това в момента е абсурдно на легло по 40 лв. или за едно 3 членно семейство по 120 лв. на ден, които да отиват в някакви мутро-хотелиери и то по курортите където нито има учлища нито детски градини
11
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като ги гледам с какви коли се движат и как са облечени , няма да са много доволни ако им дават български заплати .
10
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинките са такъв пожар , още не сте видели всичките им възможности .Много семейства ще развалят.
9
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама и те ли на българските заплати ще работят или малко по -така ?
8
2
 
15
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 2 години
Жени? Ами да - разбраха че детските градини у нас са безплатни, защо да да не настанят отрочетата си, а те работят какво? Гледам все програмистки, инжинерки, химици, лекари всякакви с висококвалифицирани професии са се домъкнали. Пак на наш гръб ще увиснат да ги храниме. Германия вече отказва да приема бежанци от Украина - защо ли?
7
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде да се пишем и ние българите бажанци?
6
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко сте злобни!Молете се да не бъдете на тяхното място.
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
55000 *1200*3 месеца = 198 000 000 Да са ни честити . Хотелиерите ще пият за наше здраве .
4
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма добро мнение за бесарабски българи .Ами бягали са от турско робство вместо да се борят за свобода ,малко предателско .А да подкрепя украйнци няма начин ,а съм българин а те разкъсаха 13 национални знамена и забраниха езика със закон .
3
0
 
20
 
! Отговори
Коки преди 2 години
Използвайте ресурса на Къщи за Тъщи - при финансиране от ЕС на 80% държавата може с право да поиска настаняване за 2-3 месеца и дори да спести от тези 40 лв. Мислете!!!